24 óra? Nem elég!

idő2– jegyzetek egy Anyacsavar csoport naplójából

Örökzöld téma felső vezetőknek és kisgyerekes anyáknak: mi az? Igen, eltaláltad: az időkezelés.

Részletes tevékenységnapló

Mivel a legutóbbi Anyacsavar csoportnak az egyik fő témája az idő- és szerepzsonglőrködés, ezért „házi feladat” gyanánt azt kértem a csoport tagjaitól, hogy a következő alkalomig legalább két hétköznapjukról, és egy hétvégi napjukról írjanak részletes tevékenységnaplót. Mit is jelent ez? Azt, hogy folyamatosan vezetniük kell, hogy éppen mit csinálnak, és mennyi ideig, a lehető legnagyobb részletességgel: pl. mosogatok (és közben telefonálok) – 8perc; vezetek a munkahelyemre (és közben a piros lámpánál sminkelek) – 25 perc; esti mese olvasás – 18 perc…stb.

Bárki azt gondolhatja – én is így voltam vele -, hogy ezt a klasszikus tréning gyakorlatot végigcsinálni képtelenség. Nem elég, hogy az ember a millió feladatát végzi kisgyerekes anyaként, és igyekszik nem elfelejteni semmi fontosat, még erre is figyeljen? Valóban iszonyú nehéz, én annak idején, amikor először – és utoljára – két héten át vezettem a tevékenységnaplót, nem csak a pokolba kívántam az egészet, hanem kicsit feleslegesnek is éreztem, hiszen úgy gondoltam, pontosan tisztában vagyok vele, mivel is töltöm az időmet. A helyzet ezzel szemben az, hogy megéri kipróbálni; nekem sok izgalmas felismerésem született, és eddig akárki csinálta végig a gyakorlatot, nagyon meg tudott lepődni az eredményeken.

Felismerések a tevékenységnapló nyomán

Hogy milyen felismerésekkel gazdagodtak az Anyacsavar csoportba járó kisgyerekes anyák? Természetesen mindenki valami mással. És ezek a felismerések segítettek mindenkinek abban, hogy egyéni célokat tűzzön ki maga elé, és azokhoz saját magára szabott megoldásokat keressen.

dolgozó mamaVolt, aki az összesítés után döbbent rá arra, hogy az ébren töltött idejének a 95%-át (!) a gyerekek és a háztartás ellátása teszi ki, és egy nap maximum 5 órát alszik, azt is részletekben. Ő fogalmazta meg találóan azt is, hogy az anyai Maslow-i piramis legalján nem a saját, hanem a gyermekeink szükségletei vannak. Amíg azok nincsenek kielégítve, nem foglalkozunk a saját szükségleteinkkel – pedig azok attól még ott vannak.

Volt, aki azzal szembesült, hogy otthon egész egyszerűen nem tud pihenni, kikapcsolódni, mert bármerre néz, csak káoszt, rendetlenséget és feladatokat lát, minden arra emlékezteti, milyen távol áll még a saját belső mércéjének az elérésétől: az otthonában uralkodó tökéletes rendtől és tisztaságtól. Neki fontos felismerés volt, hogy a feltöltődéshez el kell mennie otthonról, ki kell szakadnia a megszokott környezetéből.

Volt, aki arra jött rá, hogy túl sok belső és külső kényszer alatt végzett feladata van, és muszáj segítséget kérnie. Amikor pedig sikerült tudatosítania, mennyire sok dologban segít ő maga is másoknak, elmúlt a lelkifurdalása, amit amiatt érzett, hogy mer támogatást kérni, és nem egyedül, szuperhősnő módjára old meg minden problémát.

Heti egy feltöltődős nap Forrás: noivilag.hu
Heti egy feltöltődős nap
Forrás: noivilag.hu

Volt, akit a gyerekek betegsége ítélt több napos „szobafogságra”, és ez ráébresztette, hogy ha egész héten nincsen teljesen egyedül, saját ritmusban eltöltött zavartalan szabadideje, akkor becsavarodik. Ő ezt így fogalmazta meg: “Rádöbbenés, hogy NINCS olyan tevékenységem, amit a gyerekek ne szakítanának meg, ha velem vannak, márpedig szinte mindig velem vannak, vagy legalább egy közülük. És én ezt még 6 év után is tök rosszul viselem néha, pedig nincs más választásom, mint megszokni, mert a gyerekek ilyenek, ez bizony együtt jár velük. Viszont annál jobban tudom élvezni azokat az időket, amikor nagy ritkán nincsenek velem, és úgy érzem, hogy hatékony tudok lenni bármiben, amit megszakítás nélkül csinálok, a pihenőidőket pedig nagyon de nagyon meg tudom becsülni.”

És volt, aki azt figyelte meg, hogy ha a körülmények engedik, a saját – dolgozó kisgyerekes anyaként is nagyon ambiciózus – terveihez képest is 120%-on teljesít, arra gondolva, hátha a következő héten nem lesz elegendő produktív ideje, mondjuk a gyereke váratlan megbetegedése miatt, és az egész családi logisztika rugalmas újratervezést igényel majd. Micsoda előrelátás!

Ha van kedved, próbáld ki Te is a tevékenységnaplót, akár 1-2 hasonló cipőben járó barátnő bevonásával, és vessétek össze az eredményeiteket, meglátásaitokat. Tanulságos lesz, ígérem! 🙂

paizsdora_anyacsavar_alairas

 

EMAIL