5 tipp vállalkozó anyáknak

Fa Kinga Pénzügyi Őrangyal
Fa Kinga Pénzügyi Őrangyal

5 tipp vállalkozó anyáknak Fa Kinga Pénzügyi Őrangyaltól, aki az Év Anyavállalata versenyen 2014-ben a Google különdíjasa volt. Két gyereket egyedül nevel, mellette épített fel egy sikeres vállalkozást, csak tanulni lehet tőle. Íme az ő 5 tippje minden vállalkozást tervező, vagy vállalkozást folytató anyának!

 1. Gondold végig a vállalkozásod valódi célját!

Egy vállalkozás üzleti tevékenység, attól függetlenül, hogy egy nő, egy férfi, egy anyuka, egy apuka vagy egyedülálló indítja el. Ha valami üzleti tevékenység, akkor pedig a vállalkozás fő célja, hogy jövedelmező legyen, hogy pénzt termeljen.

Vállalkozó anyukáknál viszont gyakran azt tapasztalom, hogy a fő célkitűzés nem is üzleti jellegű, hanem valami, teljesen más pl.

 • több időt tudjanak a gyerekeikkel eltölteni,
 • nyugalmasabb családi élet, pl. a pénzkereső férjüknek szeretnék a stabil hátteret megteremteni,
 • több szabadidő,
 • szellemi kihívás a gyerekek mellett,
 • társadalmi misszió, küldetés egy-egy anyai szerepből adódóan,
 • ne kelljen munkahelyre bejárni, mert sok időt vesz el,
 • szabadság, szabad időbeosztás,
 • valami egészen más,
 • esetleg ezek keveréke.

Nincs is ezzel semmi baj, de akkor a célodnak megfelelő eredményt is várj el! Ráadásul, ha nem a pénz keresete a legfőbb cél, költségeid akkor is lehetnek a vállalkozásoddal, pl. járulékokat kell fizetni.

 • A kérdés az, hogy ezt elbírja-e a családi költségvetés?
 • A párod és a családod is tudja, mi a valódi célod a vállalkozással?
pénz
Mindig legyen pénzügyi célod is!

Mivel a vállalkozás üzleti kategória, ezért mindig legyen benne a pénzügyi célod is, a korábban felsoroltak mellett!

Pl. Egy év múlva havi 200.000 Ft-ot megkeresni, 6 órában otthon is elvégezhető munkával, hogy a gyerekekre és a családra is maradjon elég idő.

A célok változhatnak idő közben, nincs azzal semmi baj, de akkor – mint a GPS – tervezz újra!

 

 1. Keresd meg mindig a legfontosabb stratégiai feladatot!

Ezzel minden nap foglalkozz legalább ½ – 1 órát, ne engedd, hogy a fő feladatról levedd a fókuszt és az apró-cseprő és sürgős feladatok legyenek a haladásod gátjai!

Ha az a fő feladatod, hogy növekedjen pl. az oldalad látogatottsága, akkor minden nap tegyél valamit érte. Írjál valami újat, amit szívesen elolvasnak az oldaladon, és ne szívességből egy vendég postot írjál, ami nem visz közelebb a fő célodhoz!

Ha együttműködésre kérnek fel, akkor mérlegelj: ez valóban közelebb visz a fő célodhoz, vagy csak látszólag?

 

 1. Ne légy türelmetlen!
Forrás: szabadonebredok.hu
Várd meg türelmesen, hogy megjöjjön a munkád eredménye!

A munkád eredménye nem mindig azonnal mérhető, ezért ne légy türelmetlen. Használj a munkád során mérőszámokat, amiből reálisan lemérheted a haladásod akkor is, amikor az eredmények még nem mindig látszódnak. Pl. még nem érted el a megfelelő látogatottság számot, de tudod, hogy minden héten megírtad azt 3-4 bejegyzést az oldaladra, ami az olvasóidat és a leendő olvasóidat érdekli, akkor ne aggódjál, majd az eredmény is jönni fog!

Ha következetesen a reálisan kitűzött fő célodra fókuszálva dolgozol, és nem kapkodsz össze vissza, akkor annak eredménye is lesz. Ne engedd magad a lényegtől eltéríteni, mert éppen olvastál egy új marketing módszerről, vagy mert a barátnődnek éppen bejött valami, vagy mert a konkurencia kijött egy új megoldással.

Egy célhoz több módszer is elvezethet, egy hegycsúcs tetejét is több ösvényen el lehet érni, de ha hol az egyiken, hol a másikon akarsz haladni, akkor az lesz a leglassúbb, és még el is tévedhetsz. Fókuszálj a célra, és haladj a saját magad által meghatározott úton! Még ha nem is mindig látod a hegycsúcsod, hidd el, az ott van, ha jól terveztél!

 

 1. Oszd be az idődet!

Vállalkozó anyukaként jobb, ha nem napi, hanem inkább heti időkeretben gondolkodsz. Bármikor közbe jöhet egy betegség, egy pár napos óvodai vagy iskolai szünet, egyéb elfoglaltság, amikor a munka elé bekerül a család.

Vállalkozóként, már senki nem mondja meg, mikor mit kell megcsinálni, a határidőket is Te magad szabod. Ez az egyik oldalról nagyon kellemes, a másik oldalról viszont nagy fegyelmezettséget és szervezőkészséget igényel, hogy valóban haladj is a munkáddal a célod felé.

idő2
A határidőket Te magad szabod…

A nagyobb célokat bonts kisebb munkafázisokra, és lehetőleg rendelj mellé időkeretet is! Ha tudod, hogy van még otthon töltött „gyerekzsivaj-mentes” nyugodt fél órád, ne legyints, hogy „ez semmire sem elég, inkább elindítok egy mosást”. Inkább fogj bele egy 20-25 perces kisebb feladatba, és húzd fel az időzítőt is, hogy figyelmeztessen, mikor kell felállnod, hogy ne kellejen folyamatosan az órát nézegetned. A mosást – vagy más, felületesebb figyelmet igénylő feladatot – el tudsz végezni akkor is, amikor a gyerekekkel vagy, egy óvodás akár még segíthet is pl. színek szerint szétválogatni a ruhákat.

Ne tervezz be túl sok feladatot, hanem csak annyit, amit valóban a munkádra tudsz szánni heti szinten. Egy-egy zűrösebb napon legfeljebb egy kicsit tovább fennmaradsz, vagy másnap korábban kelsz egy fél órával.

Amikor a gyermekeddel játszol, akkor viszont kapcsolj ki, és lélekben is legyél ott. Amikor egy lazább játszóterezés alkalmával, amikor a kis barátaival is jól el van, akkor viszont nyugodtan írjál fel egy-egy üzleti ötletet, vagy mond fel a mindig kéznél lévő telefonodra – majd a héten valamikor ezeket is feldolgozod.

Tudom, hogy nehéz, de találd meg az egyensúlyt! A legrosszabb az, amikor úgy dolgozol, hogy lelkiismeret furdalásod van a gyermekeddel kapcsolatosan, amikor meg vele vagy, akkor az üzleten jár az eszed. Fókuszálj mindig, és az adott pillanatot éld meg maximálisan.

 

 1. Tervezz pénzügyileg is!

Ahogy az elején is említettem, egy vállalkozás az üzlet, ha tetszik, ha nem.

Hidd el, ezért tervezni is kell. A vállalkozásnak milyen állandó és változó kiadásai vannak? Ki kell tudnod számolni, hol van az a töréspont, amikor a vállalkozásodba már nem kell pénzt belerakni. Vajon ezt a családi kassza ki fogja bírni, ezt az időszakot? Mikorra, hogyan várható, hogy pénzt is tudsz belőle kivenni?

Ha kiderül, hogy nem elegendő a pénzed, ne add fel!

Egyszerűen csak egy másik utat kell keresni, mert sokszor a pénz idővel, és kapcsolatokkal pótolható. Lehet, hogy kiderül a tervezésnél, hogy még nem hagyhatod ott a főállásod, nem baj! Milyen jó, hogy előre kiderült, és nem bizonytalanságban kell otthon dolgoznod!

Mondhatod most, hogy „Jó-jó, mind ez szép így leírva, de vajon ezt pontosan hogyan kell csinálni, hol tanulhatom meg, hiszen ebben nekem még semmi vagy kevés gyakorlatom van.”

Most mindezt, és még sok mást is megtanulhatsz az októberben induló Vállalkozó mamik Anyacsavar csoportban!

Jelentkezz MOST, várunk Téged is!

 

EMAIL