Időgazdálkodás – és lelki karbantartás – kisgyerekek mellett

Ez a néhány időgazdálkodás módszer- és ötlet azt a célt szolgálja, hogy segítségedre legyen a napjaid hatékony megszervezésében kisgyerekes szülőként is. A fókuszban nem csak a feladatáradat kezelésével, hanem a mindennapi feltöltődésre, lelki karbantartásra szánt idő megteremtésével is.

Mindennapjaink ápolása

  1. Reggel:

    Ha odafigyelsz a testi-lelki jóllétedre, az meghálálja magátA nap egészének kiegyensúlyozottsága szempontjából a legnagyobb ártalmat a reggelek időzavara, izgatott kapkodása jelenti. Ennek elkerülésére minden reggel biztosíts magadnak (akár korábbi felkeléssel) tíz nyugodt zavartalan percet. Tudom, könnyű mondani, de egy próbát megér…

Ülj le (ha lakáskörülményeink nem teszik másképp lehetővé, akár a fürdőszobában) és sorrendben gondold végig az előtted álló nap tennivalóit, a következők mérlegelésével:

 

Előreláthatóan hogy fog eltelni a napom?

Belefér-e mindaz, amit elterveztem?

Ha nem, MI AZ, ami legkevésbé lényeges, AMIT MA ELHAGYHATOK?

 

Milyen örömeim lesznek?

Ha nem találsz várható örömöket, nézz magadba: mit szeretnél csinálni?

BEILLESZTHETED EZT A TEVÉKENYSÉGET A MAI NAPODBA?

 

Milyen kellemetlen helyzetek várnak rám?

Feltétlenül szükségesek, vagy elkerülhetők?

Ha nem, hogyan fogok viselkedni, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki a helyzetből?

Előreláthatóan hogyan viselkednek velem szemben?

Én hogyan fogok reagálni, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki a helyzetből? ÉS MÉG MILYEN LEHETŐSÉGEIM VANNAK?

 

meg tudom csinálniVégül: az előtted álló nap végiggondolását zárd le valamilyen, számodra kellemes gondolattal. Mondj el magadban néhány verssort, amelyet szeretsz, idézz fel egy szép emléket, gyereked egy kedves megnyilvánulását, partnered örömet hozó megjegyzését vagy simogatását, egy filmet, ami tetszett, egy szép tájat, zenét stb. Ha van megerősítő mantrád – pl. „elég jó anya vagyok”, „meg tudom csinálni”…stb., az a legjobb. Ezzel a jó élménnyel vágj neki a napnak.

 

  1. Napközben:

    “Egy félóra, ami csak az enyém.” Általában a munkaidő (gyerekekkel és háztartással egyedül otthon töltött idő) befejezése után, mielőtt egyéb teendőinkhez látnánk, ajándékozzuk meg magunkat ezzel a kikapcsolódást, lazítást jelentő félórával – mondjuk a kocsiban ülve, hazafelé, vagy egyedül sétálva egyet. Ezt az időt töltsük el igényeink szerint – hangosan üvölttetve a zenét, barátokkal beszélgetve, egyedül a gondolataikkal, a fürdőkádban lazítva…stb. Gondolhatunk arra a szívesen végzett tevékenységünkre, amit a reggeli tervezésnél magunknak megígértünk.

 

  1. Este:

    Minden este, mielőtt a teendőidet befejeznéd – lehet munkahelyi feladat, háztarás, gyerekgondozás egyaránt, – írd fel egy papírra, mik a legfontosabb teendőid a következő napra. Az 1. helyre a legfontosabbat írd fel, és így tovább. Ezt a papírt hagyd az íróasztalodon, vagy az éjjeli szekrényeden. A következő reggelen az 1. számú teendővel kezdd a napot az újságolvasás, az e-mailek és lehetőleg a kollegák megérkezése / gyerekek ébredése – vagy bármi egyéb intenzív külső hatás kezdete – előtt.

Esti visszapillantás: Elalvás előtt az ágyban képszerűen gondoljuk végig egész eltelt napunkat. A visszapillantás feltétlenül képszerű legyen, úgy pergessük le a napot, mint egy filmet. Az a cél, hogy szemlélőivé váljunk a nap eseményeinek és benne önmagunknak. Nagy mennyiségű rejtett információhoz juthatunk ezen a módon, amikor néhány percre eltávolodunk önmagunktól, kívülről szemléljük a velünk történt dolgokat. Vedd számba, mi mindent csináltál aznap, milyen erősségeidet használtad a különböző helyzetekben, mivel gazdagítottad a világot, és milyen tapasztalatokkal gazdagodtál Te magad.

paizsdora_anyacsavar_alairas-300x112

 

 

 

EMAIL