Önismeret a testen keresztül

Az utóbbi években a hétköznapi gondolkodásban is kezd átalakulni a testhez való viszonyunk. A test kezd végre több lenni annál, mint amit táplálni, öltöztetni, fogyasztani, mutogatni (vagy éppen eltakarni) kell.  Érzéseink, vágyaink, szükségleteink, frusztrációink és egyéb állapotaink testélményekben is rögzülnek. Testünk és mozdulataink nemcsak tükrözik pillanatnyi állapotunkat, megtestesült élettörténetünket, hanem lehetőséget is adnak a változtatásra.

A pszichodinamikus mozgás- és táncterápia módszerére alapozva dolgozik több éve a Testbe Nyitva Önismereti- és mozgásműhely. Interjú az Anyacsavaron Nagy Orsolya és Arnóth Eszter mozgásterapeutákkal a testi önismeretről.

 

„Amikor a testemre viszem a figyelmemet, azonnal összekapcsolódom magammal. Belépek a jelen pillanatba. Érzem a szívverésemet, érzem, ahogy beáramlik a levegő a tüdőmbe, érzem hol feszülnek és hol nyúlnak az izmaim. Érzem, ahogy az élet lüktet bennem. Magamra figyelek teljesen. Ebben az állapotban sokkal tisztábban érzem, mi az, amire szükségem van, mi az, amit szeretnék. Képes vagyok meghallani a saját belső hangomat.”

 

Miben segíthet a táncterápia?

Orsi: Saját bőrünkön is tapasztaljuk, ahogy a mozgás- és táncterápia segít a kiteljesedésben. A testi érzeteinkre, folyamatainkra fordított figyelem azt eredményezi, hogy megtanuljuk rábízni magunkat a testünkre olyan fontos életterületeken és helyzetekben, mint a szexualitás, a szülés és az anyaság. Megérezzük, ha a régi élményekben gyökerező gondolati sémák és kulturális minták nem férnek össze azzal, amik-akik zsigerből igazán lenni szeretnénk. A kezdeti időkben az anyaság például nagyon erős testi-élmény, és ezzel az új szereppel számos olyan élmény költözik az életünkbe, melyek mind konkrétan a testi, és kevésbé kézzelfoghatóan, ám nagyon is jól érzékelhetően lelki-szellemi határainkat feszegetik.

 

Kinga arról számolt be, hogy nehezen megy neki az, hogy figyeljen egyszerre a saját igényeire, miközben másokra is tekintettel van. Úgy érezte, hogy ha a saját elképzeléseit követi az életben, akkor egyedül marad, támasz nélkül. Egy gyakorlatban végre átélte, hogy milyen érzés egyszerre megélni a támogatottságot és a szabadságot.

 

Mik a legfontosabb hasznai a testi önismereti munkának?

Eszter: A táncterápiás folyamat során egyre jobban megtanulunk figyelni a testünk jelzéseire. Könnyebben észrevesszük a szükségleteinket, igényeinket és megtanuljuk kifejezni őket. Egy elfogadóbb, szeretetteli viszony alakul ki a testünkkel, és megtanulunk figyelni, és ráhangolódni a másikra, szeretetteli érintéseket adni és elfogadni. Ez lehetőséget ad, hogy gyógyuljanak az intimitással kapcsolatos félelmeink, sérüléseink. Ezek a tapasztalatok hatással vannak nőiségünkre és az anyaságra is: több nő is beszámolt arról, hogy a táncterápia hatására sokkal felszabadultabb lett a szexuális élete, hogy könnyebben tud kapcsolódni másokhoz, kevésbé, vagy egyáltalán nem fél az intimitástól, jobban elfogadja a testét és önmagát.

 

Nóra sokszor úgy érezte, hogy a férfiak kihasználják és csak azért érintik meg, mert szexelni akarnak vele – ezért a saját testével, nőiségével és az érintésekkel való viszonya nem volt felhőtlen: mindig benne volt az a félelem, hogy csak azért ér hozzá valaki, mert akar tőle valamit. A táncterápia során megtapasztalta, hogy milyen jó érzés figyelmet kapni egy érintésen keresztül. Azt érezte, hogy minden porcikája szeretve van anélkül, hogy ezért bármit kellene tennie. Ez a gyakorlat abban is segített neki, hogy elkezdje szeretni a testét, úgy, ahogy van.

 

Mi történik táncterápiás foglalkozásokon?

Orsi: A táncterápiás foglalkozásainkon, rövid verbális hangolódást követően a mozdulatainkra támaszkodunk: egyszerű, sokszor játékos gyakorlatok segítségével ismerkedünk és kapcsolódunk a térhez, benne önmagunkhoz és egymáshoz. Játszunk a határainkkal, támaszokkal, lendülettel, közelséggel-távolsággal, súllyal és egyensúllyal. Dolgozunk csenddel, zenével- igazodva a csoport élményeihez és dinamikájához. A testünkre irányított figyelem segítségével monitorozzuk érzeteinket, érzéseinket és próbáljuk megtalálni azt a jelenlétet, ami leginkább illeszkedik aktuális állapotunkhoz és szükségleteinkhez. Az is lehet, hogy „csupán” jól érezzük magunkat, élvezzük a saját idő, a szabad mozgás és tánc jótékony hatásait.

Szívesen kipróbálnád a megoldásközpontú coachingot és a táncterápiát együtt?

Május 12-én a Testbe nyitva és az Anyacsavar közös műhelymunkáján erre nyílik lehetőséged!

Várunk Téged is szeretettel a Vissza a belső szabadsághoz workshopon!

 

 

EMAIL