Óvodaválasztás: a 10 leggyakoribb szempont

ovi2Szeptembertől ovis lesz a gyereked? Már most izgulsz, hogy jó döntést hozol-e, a lehető legjobb óvodát találod-e meg a számára? Íme a 10 leggyakoribb szempont, amelyek figyelembe vételével a számotokra legmegfelelőbb döntést hozhatod.

  1. Személyes szimpátia a pedagógusok és az óvodai személyzet iránt

Itt fontos, hogy Te magad is bízni tudj bennük szülőként, de legalább ennyire fontos, hogy a gyerekednek rokonszenvesek-e, és ez nem feltétlenül esik egybe. A nyílt napokra ezért érdemes magaddal vinned a kicsit, és figyelned, kialakul-e valamiféle szimpátia, elkezdődnek-e az egymásra hangolódás első lépései, vagy éppen ellenkezőleg.

  1. Milyen napközbeni extra fejlesztő tevékenységeket kínál az óvoda (úszás, logopédia, idegen nyelv… stb.)

Manapság már a „mezei” önkormányzati ovikban is nagy kínálat van különórákból, és ezek egy része még ingyenes is lehet. Ha költségtérítéses, érdemes rákérdezni az árára, hogy ne érjenek meglepetések…

  1. Táplálkozás (hányszor és mit esznek, az ételallergiák, érzékenységek esetén milyen megoldásokat kínál az intézmény)

Szempont lehet, hogy helyben főznek-e, és ha igen, mit, vagy központilag érkezik-e a zellerfőzelék és a lebbencsleves. Kapnak-e elegendő friss zöldséget és gyümölcsöt, vagy az olcsó szénhidrát dominál. Nem egyszer belefutottam abba, hogy a gyerek szinte egész nap nem evett annyira rossz volt a koszt, és hisztéria-közeli állapotban vettem át délután.

  1. oviA lakhely és az óvoda közötti távolság (általában max. 20-30 perc utazási távolságot vállalnak a szülők)

Ez azért is kardinális kérdés, mert ha sétatávolságra van az ovi, könnyebben felosztható a szülők, nagyszülők, egyéb segítők között a gyerekkísérés feladata, ami fontos szempont lehet számos élethelyzetben. A naponta utazással eltöltött időről, és pénzről már nem is beszélve.

  1. Milyen családok gyerekei választják az óvodát, mennyire rokonszenves a leendő szülői és a gyerekközösség

Aki tartozott már magához hasonlókból álló, összetartó közösségbe, az tudja, mekkora kincs ez, és milyen zavaró tud lenni az az ufó-érzés, ami akkor fogja el az embert, amikor szinte lehetetlenség szót érteni a többi szülővel alapvető értékrendbeli kérdésekben, nevelési elvekben.

  1. Az óvoda környezete (zöldövezet, jó levegő)

Van az óvodának saját udvara, kertje? És ha igen, mekkora? Odasüt a nap legalább néha? És nyáron van elegendő árnyék, magyarán vannak fák? Milyen a forgalom a környéken, és ebből következően a levegő minősége és a zajszennyezés?

  1. Az intézmény szellemisége, pedagógiai programja (elérhetőerdei ovi minden intézmény honlapján), vegyes vagy tiszta korcsoportokkal dolgoznak

Erről a témáról lásd még ezt a cikket.

  1. Óvoda fizikai környezete, az épület, az udvar, a berendezés és a játékok állapota, felszereltsége, higiénéje

Akár egy munkahelyen, ahová nap, mint nap bemész, nem mindegy itt sem, hogy a zánkai úttörőtábor hangulata köszön vissza az intézményben, vagy ízléses, szemgyönyörködtető, léleknyugtató a látvány, ahogy az sem mindegy, hogy egy steril műtőhöz hasonlítanak-e a folyosók, vagy a gyerekek rajzai és alkotásai tarkítják…stb.

  1. Ismerősök ajánlásai

Ez talán az egyik legfontosabb szempont, hiszen itt konkrét történeteken keresztül kaphatsz betekintést hús-vér szülők és gyerekek tapasztalataiba. Megtudhatod, melyik oviban melyik a tuti csoport, és a legjobb óvónénik, mire érdemes figyelni, és honnan kell „menekülni”.

  1. Az óvodai ellátás költségei

Az „ingyenes” ellátás már a múlté. Eddig sem volt ritka, hogy a szülők vitték be a friss gyümölcsöt tízóraira, mára azonban intézményenként változó tarifa lehet „gondozási” költségekre, ezen kívül az étkezésre, a külön foglalkozásokra, mint Zenekuckó, és erre jön még az egyéb alkalmi pénzbeszedés, pl. Télapó ünnepély, Nyuszi…stb. Érdemes a havi családi büdzsébe előre tervezni ezekkel a meglepetések elkerülése végett.

Tippek az óvodapedagógustól:

beszoktatásFontos a személyes találkozás az óvónőkkel a szülőknek és a gyereknek is. Sok minden kiderül abból, milyen zsigeri érzései vannak a szülőnek azzal kapcsolatban, ahogyan az óvónő viszonyul a gyerekéhez, és viszont. Sokat elárul az is, hogy az óvónő egyenrangú partnernek kezeli-e a szülőt, vagy tekintélyszemélyként viselkedik, aki megmondhatja, hogyan helyes, vagy nem helyes a gyereket nevelni.

Intézményenként eltér, milyen formában és mikor van alkalom találkozni az óvónőkkel, a dajkákkal, az intézményvezetővel. Van, ahol közös, nagy rendezvényt szerveznek, így a családok is találkozhatnak egymással, van, ahol egyénileg egyeztetnek időpontot az érdeklődőkkel, és olyan is akad, ahol meghirdetett fogadónapokon, egymás után fogadják a szülőket.

Elkerülendő: a nagyon teljesítmény-centrikus hozzáállású intézmények, ahol nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a szülők napi szinten követhessék, milyen fejlesztőtevékenységek történtek az intézményben. Ez inkább a szülőknek szól, és kevésbé azt helyezi előtérbe, mitől érzik jól magukat a gyerekek az óvodában.

És íme 3 coaching kérdés, hogy a számotokra legjobb döntést hozhasd:

1. Nálad mi a fontossági sorrend a fenti szempontoknál?

2. Milyen lenne szerinted a gyerekednek az ideális intézmény?

3. Mi az, amiben tudsz kompromisszumot kötni, és miben nem?

paizsdora_anyacsavar_alairas

EMAIL