Programötletek a téli szünetre

teli-szunetA Minimatiné jóvoltából most egy csomó konkrét ötletet kaptok a téli szünetre, hogy gondosan előre tudjatok tervezni a saját családotok – gyerekek és felnőttek – igényei szerint, és a szünet már csak a belefeledkezős, örömteli együttlétekről szóljon!

 

Tervezd meg előre a téli szünetet az örömteli együttlétekért!

Hétvégéről hétvégére évek óta a Minimatiné ajánlójából választok családi programokat. Imádom, hogy minden korosztályra, időjárásra és temperamentumra egyaránt előválogatott, kipróbált, minőségi, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt élményt jelentő programokat ajánl Erika és Rozi.

Egyetlen bajom volt csak: a hétvégi ajánló mindig pénteken érkezik meg. De mit tegyek akkor, ha a kéthetes téli szünetet szeretném előre megtervezni úgy, hogy abban minden napra jusson családi program, a saját anyai energiaraktáraimat feltöltő én-idő erről itt írtam -, és az ünnepi előkészületekkel se ússzak el?

Hiszen azt már tudom az elmúlt öt év tapasztalataiból, hogy tudatos tervezés nélkül a kisgyerekes hétköznapok és hétvégék könnyen szétesnek, a feladatáradat gyorsan maga alá temethet, ha nem indulunk el időben egy programra, akkor annak lőttek. Pedig mennyit számít egy olyan közös élmény, aminek egyszerre örülnek a gyerekek és a felnőttek! Íme az előre tervezők kedvéért a Minimatiné vendégposztja az Anyacsavaron:

Programötletek a téli szünetre

Kirándulás

Télen is lehet kirándulni, ugyan bele kell kalkulálnunk, hogy nagyon hideg lehet, nem tudunk sok időt a szabadban tölteni, és hamar sötétedik, de kisebb kirándulást érdemes betervezni, pl. a Budakeszi Vadasparkba (december 25-26-án és január 1-jén zárva), a veresegyházi Medveotthon (ünnepnapokon is sötétedésig nyitva tartanak) vagy valamelyik közeli kisvasútra. Az ünnepek alatt és után is közlekedik a Gyermekvasút (6 éves kor alatt ingyenes, menetrend itt) és a Királyréti Erdei Vasút (téli szünetes menetrend itt) is, utóbbi január 2-áig ünnepi díszkivilágítással (utána csak hétvégenként). A Fővárosi Állat- és Növénykert is vár benneteket (csak december 24-én és 31-én zárnak korábban, 13 órakor). Ajánljuk még Dobogókőt is, főleg ha egy kis hó is esik az ünnepek alatt. Itt meg tudjátok nézni webkamerán az aktuális helyzetet. A Normafát is felkeressük majd, de egy termoszt meleg teával biztos, hogy magunkkal visszük. Bátrabbaknak és nagyobb gyerekekkel néhány rövidebb tanösvényt is ajánlunk.

 

Színház

Ugyan a két ünnep közöttre már novemberben elkapkodják a jegyeket, de néhány remek előadásra ilyenkor is elcsíphetünk pár helyet. Ajánljuk nektek december 28-án a Sündör és Niru (6 éves kortól) című bábelőadást a Trafóban. A StúdióK-ban december 27-én a Kengurukölyök, december 28-án a Madárház, december 29-én a Maya hajója, december 30-án a Rettentő görög vitéz című előadásokat nézhetitek meg.

 

Jégpályák

A klasszikus Városligeti Műjégpálya és az Aréna Jégterasz mellett kisebb jégpályákkal is várnak benneteket több kerületben pl. Óbudán, Újpesten, Zuglóban, és biztos, hogy a két ünnep között kipróbáljuk a Müpa előtti pályát is, amelyet Müpa jeggyel ingyenesen látogathattok, bérlésre is van lehetőség. A Városligeti Műjégpályán is 6 év alatt ingyenes a belépés, és már a neten is megvehetitek a jegyeket, ha nem szeretnétek sorban állni. A legtöbb pálya az ünnepek alatt is nyitva tart. Részletes infók itt.

 

Játszóházak és gyerekszilveszterek

Az ünnepek után, főként december 27-étől beindul a játszóházas szezon is, sőt 30-a környékén gyerekszilveszteri programokkal is készülnek többek között a Csizmás Kandúr játszóházban, a Millipopban és az ElevenParkban is. A mi kedvenceinket itt találjátok.

 

Fényvillamos és hajó

A fényvillamos december 24-e és 31-e kivételével minden nap közlekedik. 25-én a Hűvösvölgyi 56A vonalán, 30-án a 19-es vonalán, a többi napon a 2-es villamos vonalán 17 órától. A járatokat érvényes jeggyel vehetitek igénybe, gyerekeknek iskolás korig ingyenes. A Kossuth tér és a Batthyányi között pedig kipróbálhatjátok a metrót helyettesítő hajót is, ahonnan jól látszanak a város fényei.

 

Forrócsokizás valahol a városban

Írtunk már nektek kedvenc éttermeinkről és kávézóinkról, sőt további kedvenc gaszto helyeinkről is. Valahova biztosan betérünk majd egy forró csokira a két ünnep között. A kiválasztott hely Fb oldalát mindenképp nézzétek meg indulás előtt, mert módosulhat a nyitva tartás. A HellóAnyu például december 22. és január 2. között biztosan zárva tart.

 

Filmek

Természetesen új filmek is érkeznek ilyenkor a hazai mozikba: az Énekelj! és az Állati nagy szökés című animációs alkotások. Az Opera csodaszép Diótörő előadására évek óta nehéz jegyet szerezni, de december 22-én este az M5 csatornán megnézhetitek az idei előadást felvételről. December 24-én és 25-én, valamint 31-én 10 órától a Puskinban a legkisebbeknek vetítenek klasszikus téli meséket a Puskin Kuckóban.

 

Egyéb programok

Ha esetleg a kinti programokhoz nem megfelelő az időjárás, néhány benti lehetőséget találtok esőprogramok válogatásunkban is, többek között a Miniversumot, a Csodák Palotáját és múzeumi programokat ajánlunk. A Szemlő-hegyi barlang kivételével a két ünnep között nyitva találjátok őket, de indulás előtt mindenképp nézzétek meg weboldalukat vagy Fb oldalukat, mert rövidebb vagy módosított nyitva tartással üzemelnek. A Mesemúzeum december 24-én ünnepi készülődéssel, 31-én délelőtt diafilmekkel vár benneteket.

 

Diafilmezés

Már többször ajánlottunk nektek régebbi és újabb diafilmeket, és ünnepi meséket. A diafilmezés valahogy mindig ünnepivé varázsolja még a január eleji szürke estéket is.

További programokat, interjúkat, válogatásokat is találtok a minimatiné oldalán.

Örömteli tervezgetést, és belefeledkezős közös programokat, valamint minden napra egy gondosan betervezett én-idő sávot kívánok minden kisgyerekes anyának és apának!

paizsdora_anyacsavar_alairas-300x1121

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.

EMAIL