Segítség, bölcsis /ovis /iskolai szünet!

Forrás: arcanum.ca
Forrás: arcanum.ca

Biztosan belefutottál már abba, hogy tavasz végén, nyár elején hirtelen szembesülsz azzal, hogy hamarosan kitör a bölcsis /ovis /iskolai szünet, és hosszú heteken át meg kell oldanod csemetéid nyári szórakoztatását. Ha túl vagy a legnehezebbnek tűnő feladaton, a logisztika kitalálásán és megszervezésén (ki, mikor, hol és kire vigyáz/hová utazik, merre táborozik), még mindig marad jó pár hét, amit Neked kell valahogyan megoldanod. Minden nap hétvégének számít, és reggeltől estig élményekre éhes gyermekeid természetesnek veszik, hogy te fáradhatatlan mókamesterként találod ki számukra az újabb és újabb programokat.

De mit csinálj, ha a szűkösek az anyagi kereteid, és nem tudsz minden nap családi állatkert belépőt vásárolni?

Top 5 kedvenc pénztárcabarát gyerekprogram a nyári szünetre:

Játszótér

A játszótér kézenfekvő megoldásnak tűnik, de azért nem árt odafigyelni néhány dologra:

Szent István park, Budapest
Szent István park, Budapest

árnyékos legyen (főleg a meleg, UV riadós napokon fontos szempont ez),

– legyen körbe kerített (minél több gyereked van, annál több felé tudnak egyik pillanatról a másikra eltűnni),

– legyen néhány pad a felnőtt kísérőknek (hacsak nem szeretnél fél napot a homokozóban guggolva, vagy a kosárlabda pálya szélén álldogálva tölteni),

– vigyél magaddal pár „hisztimegelőző” dolgot, mint: víz, gyümölcs, sós harapnivaló, törlőkendő, naptej, váltópelenka és ruha, játékok cserealapnak (úgyse a sajátjával akar majd játszani, de legalább tudsz majd cserélni),

– legyen könnyen megközelíthető (hogy ne az rontsa el a programot, hogy elfáradtok az odajutásban, majd hisztisen, piszkosan, kimerülten hazakeveredni).

Vasútállomás

vasútállomásÉrdemes egy kevésbé forgalmasat választani, ahol a gyerkőcök nem keverednek el, mégis van akció: jön a vonat, sípol a kalauz, jönnek-mennek a gurulós bőröndök, leengedik a sorompót, lehet integetni a masinisztának. Tuti befutó minden 1-8 közötti fiúnak, de megkockáztatom, hogy talán még a lányoknak is. Itt is legyen nálad enni- és innivaló, törlőkendő, és jó, ha fel vagy készülve kissé balkáni WC állapotokra.

Strand

Forrás: ehow.com
Forrás: ehow.com

Ha van saját árnyas, fás kerted, az a legjobb anyagi és logisztikai szempontból is. Ha nincs, első körben gondold végig, melyik barátodnak, rokonodnak van, aki nem lakik nagyon messze, és szervezz oda strandos pikniket. Ha van egy felfújható gumimedence, 1-10 éves korig minden gyereknek szuper program a pancsolás, amíg ti felnőttek karnyújtásnyira tudtok inni egy jegeskávét és komplett összetett mondatokban beszélgetni. Ha a kert végképp nem megoldható, jön a fizetős strand. Itt érdemes többen összefogni és a csoportos/családi kedvezményekre hajtani. Olyat keress, ahol van rengeteg árnyék, külön tocsogó a kicsiknek, és érdemes a helyes felnőtt-gyerek arányra is ügyelned, ha te is szeretnél kicsit töltekezni. Ha legalább 3 felnőtt van, akkor megoldható, hogy amíg 2 figyel, a harmadik el tudjon menni úszni egy kicsit. Érdemes bizonyos időközönként a gyerkőcöket testületileg kiparancsolni a vízből, hogy a kánikulában is biztosan legyen ivás és evésszünet, amiről a játék hevében a kicsik könnyen megfeledkeznek.

Gyerek buli

Forrás: littlebellows.com
Forrás: littlebellows.com

Érdemes a szünetben is összeereszteni néhány hasonló korú és/vagy ismerős gyereket, akiknek a legfontosabb élményforrás a közös játék lesz, az szinte már részletkérdés, éppen mi. Például, ha van kert, akkor ez lehet kertészkedés, de ha van egy közeli park, akkor akár biciklizés, fogócska, bújócska is szóba jön, esetleg rajzverseny (egy csomag aszfaltkrétával 10 gyereket órákra le lehet foglalni). Ha pedig rossz az idő, jöhet az otthoni kézműveskedés, vagy a közös főzés. Az ideális felnőtt/gyerek arány: minimum három felnőtt és ehhez tetszőleges számú saját gyerek.

Vásárlás

Forrás: hdydi.com
Forrás: hdydi.com

Tudom, hogy nem trendi, amit most mondok, úgyhogy kövezzetek meg, de amikor 40 fok van napokig, vagy jégeső, és nem akartok a négy fal közé bezárva lenni, akkor érdemes kipróbálni egy bevásárlóközpontot, vagy fedett piacot. Igazi élményfröccs és izgalmas kaland lehet mindenféle korú gyereknek a sokféle üzlet, a sokféle áru, a mozgólépcső, a targonca, a pénztár, a fizetés, nagyobbaknak valami konkrét cikk megtalálása a bevásárló listáról.

De mikor és hogyan fogsz TE is töltődni ezeken napokon?

A kérdés jó, és nem is költői. Egy kis szervezést és tudatosságot igényel, de megéri.

Mikor fogsz TE töltődni?
Mikor fogsz TE töltődni?

Ugye, te is szeretnél a nyári szünet alatt te is nagyokat aludni, pihenni, a kedvenc időtöltésednek hódolni, barátokkal találkozni, bulizni, töltekezni?

Most megmutatom 8 egyszerű lépésben, mit tehetsz Te magad azért, hogy a hétvége Neked is feltöltő legyen!

Iratkozz fel az Anyacsavar hírlevelére és töltsd le az ingyenes kisokost MOST!

Kérem a Kisokost!

 

EMAIL