A szülésélmény meghatározó egy életre – interjú Béres Edina bábával

Interjú Béres Edina bábával a szülés természetéről, a női test és lélek ősi tudásáról, mindarról, amit a családoknak az otthonszülés és a szeretettel kísért, háborítatlan szülésélmény adhat.

A második gyerekemet ő kísérte a világra, és szavakba nehezen önthető az a megtartó jelenlét, alázat és profizmus, amit tőle kaptunk. Most már úgy élek, hogy tudom, milyen egy szép szülésélmény, tudom, mekkora erő van bennem, és a gyerekemre pillantva minden nap visszajön a szüléskor átélt öröm és hálaérzés. Az élmény velem van, elkísér továbbra is. Ezt kívánom minden szülő nőnek, születendő gyereknek, a családoknak, és a belőlük formálódó egész társadalmunknak. Mindnyájunkra ránk férne ez a tapasztalat…

Miért választottad a bábai hivatást?

Valahogy már gyermekkorom óta a szülés/születés felé vezetett az út. Azt érzem, ez a hivatás választott, hívott engem. Mindig is úgy gondoltam, hogy létezésünk valódi értelme végső soron az, hogy gyerekeket hozzunk a világra és átörökítsük rájuk az egyetemes tapasztalatot, amit anyáinktól, nagyanyáinktól kaptunk. Minden nő hordozza az ősi tudást, ami összeköt minket. Óriási kiváltság, hogy a női test és lélek képessé tud válni arra, hogy egy új életet hordozzon és nevelgessen addig, amíg az önálló életre képessé válik. A legtöbbet a nőiségről, a várandósságról, az anyaságról, és arról, hogy mi végre vagyunk a világon nem a főiskolai képzésen tanultam, hanem a várandós nőktől tanulom a mai napig. A szülőnők képesek arra, hogy előhívják magukból az összes addigi élettapasztalatuk eszenciáját. A szülés maga egy nagyon intenzív és meghatározó élmény, ebbe az intim történésbe meghívva lenni a legnagyobb megtiszteltetés számomra.

“Edina egy óra előtt ideér, jó érzés itt tudni, jó érzés a jelenléte. Beszélni már nem tudok hozzá. A kanapén ülök, mélyen vagyok már. Kapok forró borogatást a hasamra. Jó! Ez az első alkalom, hogy engedem, valaki hozzám érjen vajúdás közben.” (Györei Katalin)

Mi az oka annak, hogy csak otthonszüléseket kísérsz?

Egy otthonszülésnél a szülőnő a középpont, hozzá és az ő igényeihez alkalmazkodik mindenki. Én ebben a fajta szolgálatban érzem a helyemen magam, az intézeti közeg tőlem távol áll. Ott nem tudom azt nyújtani, amit szeretnék.

Nagyon fontos a szülés biztonságossága szempontjából például az, hogy ugyanaz a személy kísérje végig a folyamatot. Muszáj, hogy legyen egy kölcsönös bizalom és partneri viszony a szülő nő és a kísérője között ahhoz, hogy a szülő nő biztonságban érezze magát, ami elengedhetetlenül fontos a kielégítő mennyiségű természetes oxytocin termeléshez, mert ez a hormon a szülés motorja.

A kórházban a szülő nő rendszerint a legjobb szándék ellenére is alárendelt helyzetben van. Alá van rendelve az ügyeletes kórházi személyzetnek, a műszakváltásnak, az aktuális kórházi protokollnak, és neki kell alkalmazkodnia egy olyan helyzetben, amikor mindenkinek őt kellene szolgálnia. Bármilyen megengedő is egy orvos, a kórházi szabályzat őt is köti. Van olyan intézmény, ahol mindenféleképpen burkot repesztenek beérkezéskor, függetlenül attól, hogy van-e valakinek választott orvosa, vagy nincs. Abban hiszek, hogy a szülések döntő többsége lezajlik bármiféle beavatkozás nélkül, ha a szülő nő elfogadást, támogatást és bizalmat kap az őt körülvevő személyektől.

“Edina az, aki mellett mindig maximálisan biztonságban érzem magam. Nem kell kézben tartanom az eseményeket, hagyhatom, hogy történjen, aminek történnie kell, mert ő figyel és vigyáz ránk.” (Varga-Nádas Eszter)

Milyen különleges, kórházban nem teljesíthető igényekkel fordulnak hozzád a babát várók?

Azt  látom, hogy aki szül éppen, az pontosan tudja, hogy mi és hogy jó neki. Van, akinek arra van igénye, hogy hagyják békén, van, akinek arra van igénye, hogy szorosan körülöleljék, amíg vajúdik. A kórházakból azonban a személyre szabottság hiányzik. Mivel sablonok, és protokollok vannak, a jelenlévők sokszor nem tudnak igazodni a szülő nő és a szülés egyediségéhez.

De olyan is van, hogy valaki teljesen máshonnan közelítve jut ugyanide. Egy nagyon emlékezetes eset volt például az is, amikor egy pár, akik a második gyermeküket várták, nem találtak Magyarországon olyan kórházat (magánkórházat se!), ahol a 2 éves nagyobb gyermek velük maradhatott végig a szülés ideje alatt.

Otthon a legnagyobb természetességgel nyílik lehetőség arra, hogy (akár a kisebb, akár) a  nagyobb lánytestvér is jelen legyen a szülésnél, ahol megtapasztalhatja, magába szívhatja ennek az ősi  képességének, a szülni tudásnak az élményét.

“Edina, mint Gandalf, megérkezett a hajnal első sugaraival, és attól kezdve gazdája volt a folyamatnak – innen már rendben lesz minden. (…) Az újszülött nem látott, csak félhomályt, puha törülközőt, kedves, halk hangokat és ölelő karokat. Az enyémet is, amíg a többiek megfürödtek.” (Farkas János)

Hogyan hat a családokra a békés szülések és születések élménye?

Egy szülésélmény mindenképp meghatározó egy életre, nagyon nem mindegy, hogy milyen az indulás a szülővé-családdá válás útján. Az a nő, akinek lehetősége van beavatkozástól mentesen, megszülnie a gyerekét a saját teste ritmusának engedelmeskedve, annak lesz egy bizonyosság érzése arra nézve, hogy képes az előtte álló új feladatra, kompetens szülője a gyerekének, jól csinálja, amit csinál. Ezzel szemben ma Magyarországon az számít felelősségteljes szülőnek, aki kiadja a kezéből a döntések nagy részét másoknak a saját és a gyereke életével kapcsolatban. Ha szeretne ő maga információn alapuló felelős döntést hozni, illetve felelősséget vállalni önmagáért, akkor felelőtlennek nyilvánítja a rendszer és a környezet is.  De ha már a várandósságnál és a szülésnél is azt kommunikálja a környezet az anya felé, hogy mások jobban tudják, mi lesz jó neki és a gyerekének, hogyan várjuk el tőle, hogy a szülés után egyszeriben kompetens szülőjévé váljon a gyerekének?

“Összebújva, Apa karjaiban élveztük ezt a varázslatos pillanatot. Senki sem sürgetett. A bábák háttérbe vonulva, halkan voltak részesei a csodának, egy új család születésének. Azt hiszem még a szülés napján mondtam, hogy ez így rendben, jöhet a kistesó!” (Mészáros Melinda)

 

Mit ad Neked a szüléskísérések élménye?

A szülés egy olyan öntörvényű, magával ragadó, erőteljes folyamat, ami hatalmas energiákat mozgat meg, nem csak a szülő nőkben, hanem legtöbbször minden jelenlévőben. Amikor egy kisbaba születik, olyankor minden más megszűnik arra az időre. Csak az itt és most van. Ritka ajándék ez a lehetőség a jelenben levésre felnőttként a mindennapokban. A gyerekeknél ez az állapot még természetes.

Bár a fájdalmat, a feladatot átvállalni nem lehet, a szüléskísérő egyik legfőbb feladata, hogy bizalmat, biztatást adjon: meg tudod csinálni”. Az ősi tudás átadásának élménye ez: én is meg tudtam csinálni, te is képes vagy rá.

Ha csak egyetlen tanácsot adhatnál egy várandós nőnek, mi lenne az?

A várandósság és a szülés is egy különlegesen erőteljes, hormonálisan vezérelt állapot, ezért bátran lehet – a szokásostól eltérően is akár – hagyatkozni a saját érzésekre, intuíciókra, gondolatokra. Fontos olyan személyeket, támogatókat találni, akik minderre tekintettel vannak. Az a jó, ha a lehető legkevesebb kompromisszumot kell kötnie az anyának a szülésére vonatkozóan, illetve az előtte és utána lévő időszakkal kapcsolatosan.

Érdekel, milyen volt a szülésem Edinával? Ide kattintva el tudod olvasni!

EMAIL