Miért jó a munkavállalónak?

Miért jó a munkavállalóknak, ha a cégük támogatja az anyák családdal összeegyeztethető karrierépítését?

 

  • Nagyon sok nő van, aki annyira szereti a munkáját, hogy az más életterületen meg nem tapasztalható flow-élményhez és sikerélményhez juttatja, az identitása része. Miért is akarná hát abbahagyni ezt a munkát azért, mert gyereke született? Miért is akarná az alkotó szakember identitását feladni? Valójában sok nő nem akar választani a család és a karrier között, hanem arra keresnek egyedi megoldásokat, hogy hogyan lehet a két életterületet egymással összehangolni. Azok a nők, akik töltekeznek a munkájuk során, az ott termelődő pozitív energiát türelem, humor és odafordulás formájában haza is viszik a gyerekeiknek, férjüknek.

 

  • A kereső munka anyagi függetlenséget nyújt, és ezzel egyidejűleg megszünteti a sok kisgyerekes nőt érintő anyagi kiszolgáltatottságot. Lehetővé teszi fizetett segítség kérését azokhoz a feladatokhoz, például a házimunkához, amikor az anya jelenléte pótolható.

 

  • A kétkeresős családokban más az otthoni hatalmi viszony. Általában demokratikusabb a döntéshozatal – fel sem merül a sajnos sok családban klasszikus „én keresem a pénzt, én döntöm el, mire költünk, nekem jár a búvárkodás, neked nem jár a jógaóra…stb.” okfejtés a férjtől. Emellett az a tapasztalat, hogy nagyobb a férjek részvétele a házimunkában és a gyereknevelésben, hiszen a feleség is dolgozik, akárcsak ők. Ezekben a családokban kevesebb a konfliktus, és a válás.

 

  • Amikor kétkeresős a család, a férfi válláról hatalmas teher kerül le. Ki ne látott volna abba a felelősségbe beleroppanni férfiakat, és házasságokat is, hogy egyetlen emberen múlik az egész család egzisztenciája. Ennek a lelki tehernek a viselése hatalmas stressz, és igazságtalan és felesleges is, hogy egyetlen ember viselje – ahogyan az is igazságtalan és felesleges, hogy a háztartási és gyermekgondozási feladatokat egyetlen ember – tipikusan az anya – vigye a vállán.

 

  • Hosszú távon, és több gyerek vállalása esetén még inkább megmutatkozik annak az előnye, ha az anyákat rugalmas vagy részmunkaidőben foglalkoztatják a kisgyerekes életszakaszban. Így nem esnek ki évekre a szakmai rutinból, a kapcsolati hálóból, és egyáltalán a munkaerőpiacról. Akiket támogat a munkaadó a család és a munka összehangolásában a kezdeti időszakban, azok anyaként is tovább építhetik a szakmai karrierjüket.

 

LÁSSAM A VÁLASZTHATÓ CÉGES PROGRAMOKAT!

 

EMAIL