Kimenő – felnőtt program kisgyerekes szülőknek

Az évad legjobbjai a Szkénében azoknak, akik kisgyerekek mellett rég nem voltak színházban, és fogalmuk sincs, mit nézzenek meg, ha végre valahára akad egy szabad estéjük.

1./ Paul Foster: I. Erzsébet

Erzsébet töprengései, vajon kivégeztesse-e Stuart Máriát, és ha igen, hogyan? Történelem, másképp, érthetően…

Szinte minden fesztiválon ott volt a 2014-es évben Szikszai Rémusz rendezése, sőt több díjat is elhozott. Fodor Tamás a Pécsi Országos Színházi Találkozón, valamint a Színikritikusok díjátadóján is elnyerte a legjobb férfi főszereplő díját a címszereplő alakítójaként, míg Kaszás Gergő a legjobb férfi mellékszereplő díját kapta Medici Katalin megformálásért!

Erzs_10Az előadásban minden szerepet férfiak alakíthatnak, de úgy, hogy azt a nők is megirigyelhetik! 🙂

Mivel az I. Erzsébet c. előadást februárban nem tudták műsorra tűzni és a januári időpontok pillanatok alatt megteltek, előjegyzési listát indított a színház. Amennyiben szeretnéd megnézni az előadást, kérjük, hogy jegyigényedet küldd el a jegy@szkene.hu e-mail címre.

2./ Agota Kristof: A nagy füzet

„Lehet-e túlélni a háborúk poklát, a megszállások embertelenségeit, a kisközösségek kínzáasit? HA igen, hogyan? És milyen áron? A franciául alkotó magyar írónő, Kristóf Ágota (Agota Kristof) világsikerű, több mint harminc nyelvre lefordított regényfolyama, a Trilógia egy közelebbről meg nem nevezett közép-európai ország határ menti kisvárosában a II. világháború utolsó éveitől a rendszerváltás idejéig játszódik.” Nánay István

2013-ban három jelölést kapott az előadás a színikritikusoktól: legjobb előadás, legjobb független előadás és legjobb zene. Azóta számos hazai és nemzetközi fesztivált is megjárt a Horváth Csaba rendezte produkció.

Azoknak, akik nem csak szórakozni járnak a színházba, hanem valami mélyet, elgondolkodtatót keresnek!

3./ Helen Edmundso: Irtás

Írország, 1652. Az angol parlament elfogadta történetének legkegyetlenebb rendeletét, „a Pokolba vagy Connaughba” néven emlegetett törvényt. Írország lakóit – férfiakat, nőket, gyerekeket – a sziget egy kietlen tartományába száműzik, másokat összekötözve hajóra raknak és a tengerentúlra hurcolnak. Aki ellenáll, kivégzik. Angol katonáknak hat fontot fizetnek minden lelőtt farkasért, és ugyanennyit minden ír „lázadó” fejéért.

2014 legjobb független előadása a színikritikusok szerint, Krisztik Csaba pedig a legjobb mellékszereplő. Azoknak, akik szeretik a történelmet és a fizikai mozgásszínházat!

Irtas142„A Forte Társulat a minden percében mesteri A nagy füzet után egy évvel ismét ugyanazt a témát feszegeti; azt, ami a legalapvetőbb azok közül, amelyekkel érdemes színházban foglalkozni: hogy mi teszi az embert emberré, mi az valahol mélyen a felszín alatt, amit emberségességnek vagy emberi minőségnek lehet nevezni. Míg A nagy füzet azt mutatta meg, hogy ez meglehet még azokban is, akikről alig is hinnénk, addig az Irtás a hiány felől közelíti meg a kérdést: mi van, ha ez a valami kivész az emberiség nagyobb részéből?”

/Kovács Bálint, egyfelvonas.postr.hu/

4./ Székely Csaba: Bányavakság

A Bányavakság a többszörösen díjnyertes Bányavirág méltó folytatása, hiszen 2013-ban elnyerte a színikritikusoktól a legjobb új magyar dráma díját!
Míg az első részben az alkoholizmus, a munkanélküliség és az ezekből fakadó öngyilkosság volt a téma, a Bányavakságban a manapság egyre aktuálisabb politikai korrupció és az idegengyűlölet gondolata köré szerveződik a történet.

Banyavaksag_007“A trilógia második része után nagyon úgy tűnik: megjelent egy új tehetség, aki összetett drámáival Pintér Bélához hasonlóan egyszerre tud hasfájásig nevettetni és fejzúgásig sokkolni.” Kovács Bálint, egyfelvonas.postr.hu

5./ Dés András: Farkasszem

Különleges koncert-színházi élményben lehet részed, ha megnézed Dés András első, önálló estjét!

„Dés tehát minden mozdulatával, gesztusával, játékával, az első perctől az utolsóig provokál, nyomaszt, elgondolkodtat, lenyűgöz. Természetesen bőven elég lenne az is, ha egy kulturális esemény csak simán szórakoztat, de Dés ennél többet akart. A Farkasszem című zenei és színházi eszközöket felhasználó performansz nem ad egyértelmű utasításokat az értelmezésre, viszont arra mindenképpen buzdítja a gyanútlan nézőt, aki „csak” egy ütőhangszeres előadására jött, hogy folyamatosan értelmezzen és átértelmezzen…” /Szél Dávid, prae.hu/

+1: Arany János: A nagyidai cigányok

A magyar katonák már nem bírván tartani Nagyida várát, a helyi cigányságra bízzák, hogy őrizzék, védjék, míg ők élelmet szerezvén vissza nem térnek. Csóri vajda azonban túljár mind a magyar, mind a labancok eszén, s megteremti „Cigányországot”. Vagy mégsem? Kiderül ez Gál Tamás legújabb feldolgozásából.

nagyidai_9521Családi színház: gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt különleges, játékos, fergeteges humorú, interaktív alkotás. A magyar nyelv szépségét és finomságát hangsúlyozó Arany János művét, A nagyidai cigányokat láthatják, élvezhetik, kacaghatják, ha időt szánnak rá a Csavar Színház, azaz Gál Tamás és Mészáros László előadásában. 8 éves kortól ajánlott!

Szkéné Színház

 

 

EMAIL