Felkészülés a második hullámra – karantén jó gyakorlatok egyéni és közösségi szinten

A koronavírusjárvány tavaszi karanténhónapjai alatt a legtöbb kisgyerekes család totál kikészült. A fizikai összezártság, az egzisztenciális bizonytalanság, a kisgyerekes anyákra háruló tripla műszak, ahol egyszerre kellett a bölcsődei gondozó, az óvónő, a tanárok és a háztartás feladatait ellátni a saját munka mellett, a családok teljes mentális széteséséhez vezettek. Mindenki kereste az egyedi megküzdési stratégiákat, néhányan meg is találtak pár bevált eszközt. A többiek a tanulságok levonása után legalább a második hullámra tudatosan próbálnak készülni. Lássuk, hogyan!

 

Az Anyacsavar on-line klub legutóbbi zoom tapasztalatmegosztóján az alábbi kérdésekre kerestük együtt a válaszokat:

 

 • Hogyan lesz kisgyerekes anyaként a karanténban zavartalan, nyugodt, csendes én-időm, amikor én is töltődhetek?

 

 • Hogyan tudok a párommal kettesben időt tölteni?

 

 • Hogyan tudok a 3-4 embert igénylő feladatmennyiség között egyensúlyozni?

 

 • Hogyan tudok egy ovist egész nap lekötni, ha én is dolgozom?

 

 • Hogyan tanítom a gyerekemnek meg azt, amihez a saját tudásom nem elég?

 

 • Hogyan fogom tudni megőrizni a gyerekeim mentális egyensúlyát?

 

 • Ha elveszítem a munkámat, mihez kezdjek?

 

 • Honnan lesz segítségem?

 

 • Hogyan osszam be a napot és hangoljam össze a család minden tagjának igényeit?

 

Ezek a kérdések mind olyanok, amikbe valakinek – legtöbbünknek – bele törött a bicskája. Ha neked is, akkor ez a poszt neked szól.

 

Milyen egyedi válaszok, jó gyakorlatok születtek a fenti kérdésekre az Anyacsavar On-line klubban?

 

Ezekből mutatom a kedvenceimet:

 

 1. Közös karantén másokkal.

 

Ez a megoldás a fenti kérdések közül sokra ad fenntartható választ. Van, aki a nagyszülőkkel tervez közös karantént, van, aki egy másik kisgyerekes családdal, aki hasonló elképzelésekkel bír a távolságtartási és higiéniai szabályokról.

 

Ez a megoldás a gyerekeknek gyerektársaságot, a tanulásban segítséget és motivátort nyújthat. A gyerekek vetésforgóban mozgatásánál, ahol egyik nap az egyik családnál tanulnak és játszanak a gyerekek, a másik nap a másiknál, zavartalan, csendes idősávokat biztosít a felnőtteknek a munkára, töltekezésre és a párkapcsolatra. Az anyacsavaros anyák közül ketten is kipróbálták a tavaszi karantén alatt ezt a megoldást, és mindkét családnak nagyon sokat segített.

 

 1. Szigorú napirend a család minden tagjának igényeit figyelembe véve.

 

Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a gyerekeknek meglegyen a napi „betevő” játékidő, feladatidő és kapcsolódási lehetőség a szülőkkel, vagy barátokkal, míg a szülőknek is lehetőséget ad dedikált időket szánni a gyerekekkel kapcsolatos feladatokon és a háztartási munkán túl a saját munkájukra és a töltődésre is.

 

Voltak, akik most, hogy végre nem kellett időre menni suliba, dolgozni, figyelembe tudták venni a természetes bioritmusukat. A pacsirták közül volt, aki reggel 6-9h között dolgozott, amíg a többiek aludtak, ébredeztek és reggeliztek. Voltak, akik az online oktatás szabadságát arra használták, hogy felcserélték a napszakokat: minden délelőttöt a természetben töltöttek a gyerekekkel, ami után a kicsik aludtak egyet, a nagyok pedig kisebb ellenállással ültek le tanulni. Voltak, akik a karantén adta szabadságot arra használták, hogy 4 napos munkahetet csináltak az összes feladattal, tanulnivalóval, és 3 napos hétvégét. Voltak, akik a hagyományos szerepleosztást írták újra: a férjükkel felosztották a napokat, így mindenkinek volt zavartalan idősávja, és mindenki kivette a részét a közös feladatokból is.

 

 

 1. Online segítők bevonása.

 

A karantén soha nem látott szintugrásra kényszerített mindenkit a digitális átállás terén. Nem csak a cégek, a fogyasztók is elkezdtek egy csomó olyan dolgot is online csinálni, amit azelőtt soha.

Én lenyűgözve figyeltem, ahogyan a 7-8 évesek már online szerepjátékot is képesek voltak  játszani egymással pótlandó az élő gyerektársaságot. És voltak nagyszülők, akik online mondtak esti mesét, vagy korrepetálták az unokákat, munkanélkülivé vált felnőttek, akik elkezdtek online nyelvet tanulni, vagy zoomon pszichológushoz „járni”, magányos extrovertált felnőttek, akik hangoskönyvvel pótolták a felnőtt társaságot, és soha nem látott mértékben kezdtük el használni az online teret a közösségi kapcsolódásra és támogatásra is: szerda esti online sörözésre, és mentálhigiénés „boldogság órák”-ra, ahol gyerekek, vagy felnőttek kaphattak vezetett, csoportos relaxációt.

 

 

Én mind a három eszközzel készülök az őszi hullámra. Addig is töltekezem sok-sok élő kapcsolódással, egyedülléttel és szabad mozgással, a gyerekeimet pedig tudatosan töltöm gyerektársasággal és velünk, vagy a nagyszülőkkel kettesben töltött időkkel. Olyasmikkel, amiből egy újabb karantén során biztosan hiányunk lesz.

 

 

És te hogyan készülsz a következő hullámra?

 

EMAIL