Kicsivel könnyebben – kisgyerekes mindennapok praktikusan

– könyvajánló

Pihenni, amikor a gyerek ébren van?

Kicsivel könnyebbenHa valami úgy istenigazából nem érdekel, az a háztartás és a gyerekgondozás. Őszinte bámulattal figyelem azokat, akik naponta főznek, a vendégségbe házi aprósüteményt visznek, a karácsonyi ajándékokat kézzel készítik, és maguk vasalják a család összes ruháját – nem hogy zokszó nélkül, hanem örömmel. Én egyszerűen unom, engem mindez egyáltalán nem villanyoz fel. Viszont ha tetszik, ha nem mégis naponta értékes órákat töltök el ezekkel a feladatokkal, ezért ösztönösen törekszem úgy csinálni, hogy legyen benne mégiscsak valahogyan flow-élmény. Na, éppen ehhez ad rengeteg konkrét ötletet Jónás Anna könyve, aki maga is egy otthonról dolgozó értelmiségi kisgyerekes anya. Például arra, hogy hogyan zuhanyozz, tornázz, olvass, hallgass zenét…stb., amikor a gyerek ébren van! Hogyan ne legyen idegbetegség minden egyes elindulás otthonról. Erre biztosan te is kíváncsi vagy, ugye?

Azt hittem, két gyerek után újat nem igen olvashatok a láthatatlan női munkáról, de mire a vaskos könyv végére értem, azon vettem észre magam, hogy ceruzával húzogatom alá a részletesen leírt bevált praktikákat – eldobhatós papírbili, felkerkedős lista, húsvéti tojáskeresés a panellakásban…stb. -, amiket szeretnék én is kipróbálni és/vagy minden leendő és gyakorló anyának szívből ajánlanék.

Amikor az otthonod az első számú munkahelyed

Ezen túl néhány igazán paradigmaváltó felismeréssel is gazdagodtam, amiket valahogyan szeretnék majd a következő Anyacsavar csoportok tematikájába is beépíteni. Íme ezekből néhány:

  1. Kisgyerekes anyaként eleinte jó eséllyel az otthonunk lesz az első számú munkahelyünk, ezért legalább egyszer a háztartás tudatos elméleti és gyakorlati megszervezésébe is muszáj ugyanannyi időt, energiát és kreativitást fektetni, mint bármely fizetett melóba, mert
  2. ha a mindennapok során önjáróvá tesszük azt, ami kiszámítható – nem kell állandóan döntést hozni arról, hogy mikor végezzük a heti bevásárlást, ki viszi le a szemetet és mi az esti fektetési rutin -, akkor sokkal több időnk marad arra, ami kiszámíthatatlan – pl. betegségek, betoppanó vendégek, határidős munkák -,
  3. és mindez hozzásegít a nyugodtabb hétköznapokhoz, harmonikusabb családi kapcsolatokhoz és nem utolsó sorban több saját időhöz!
kicsivel grafika
Baranyai (b) András rajza

A hétköznapi feladatok átfogó strukturálása a kötet legnagyobb erénye mindazok számára, akik – józan paraszti becslésem szerint a lakosság kétharmadát teszik ki, és sajnos – nem rendelkeznek azzal a képességgel, hogy a dolgok összességét rendszerekben lássák, fontossági sorrendet alakítsanak ki közöttük, és képesek legyenek a kisgyerekes szülők két legfontosabb erőforrását, az időt és a pénzt ügyesen kezeli. Ők azok, akik állandóan küszködnek azzal, hogy elúsznak a teendőik tengerében, gyakran fáradtak, kimerültek. Ők érzik úgy, hogy egész nap kapkodnak, és mégis lemaradásban vannak a kitűzött céljaikkal, folyton halogatnak, és semmire sem jut idejük.

Hangosan röhögve újat tanulni

Ha esetleg Te is magadra ismertél a fenti leírásban, meleg szívvel ajánlom a Kicsivel könnyebben kötetét, már csak azért is, mert a Bridget Jones könyvek humorával ír a blogger szerző, így hangosan röhögve lehet újat tanulni, és talán még az anti-házitündérek is lendületet kapnak az ötletek azonnali gyakorlatba ültetéséhez.

Azon kívül, hogy szórakoztató és hasznos a Kicsivel könnyebben minden kisgyerekes anyának – nem csak az első bálozóknak, hanem a többedik gyerekkel balanszírozóknak is – megkockáztatom, hogy a kisgyerekes apáknak is revelatív olvasmány lehet. Egyrészt megtudhatják belőle, mit csinál a feleségük, aki „egész nap csak otthon van a gyerekekkel”, másrészt egy apatársuk – a szerző férje – hozzászólásaiban magukra, a saját szemszögükre ismerhetnek minden fejezet végén.

paizsdora_anyacsavar_alairas-300x112

 

EMAIL