Mamabarát játékok a nyugodt 20 percekért

játék egyedül1Amióta gyerekeim vannak, az időm a legdrágább kincsem. Sokszor átfut az agyamon, hogy mit nem adnék nyugodt 20 percért? Nem is rejtem véka alá, hogy azzal a céllal kezdtem kutatómunkába a családi nyaralás közeledtével, hogy olyan játékokat gyűjtsek össze, amiket a gyerekek imádnak… és a szülők is, mert kivételesen nem nekik kell non-stop babázni, autót tologatni, hanem a csemeték jó esetben eljátszanak önállóan 10-20 – vagy még több – percig. 

Mamabarát játékok a nyugodt 20 percekért

Persze ezek a mamabarát játékok nem csak nyaraláskor használhatóak, hanem bármikor, amikor a gyerekeknek nem tudunk/akarunk osztatlan figyelmet szentelni. Igen, van ilyen, vessetek a mókusok elé!szülők beszélgetnekPéldául egy étteremben, ahol várni kell az ételre 20 percet, vagy egy hivatali ügyintézés során, ha kénytelenek voltunk magunkkal vinni a gyerekeket. És órákig előkészíteni sem kell őket, hanem ezt elvégzik helyette a játéktervezők és játékgyártók, akik felé a szimpátiám ismeretlenül is napról napra nő a kreativitásukért.

 

A mamabarát játékok jellemzői nálam:

– Legyen könnyű, hogy ne kelljen gurulós bőrönddel elindulni otthonról.

Kösse le a gyerekeket 10-20 percig – vagy még tovább.

– Ne legyen lelkifurdalásom tőle, sőt érezzem jó szülőnek magamat utána (azaz gyermekem semmiképpen ne a mobilomon nézzen módosult tudatállapotban valami szemetet)

 

Saját tapasztalatokból és más anyukák kedvenceiből válogattam. Íme a legnépszerűbb kisgyerekeknek szóló mamabarát játékok:

 

Hivatalban, étteremben, fodrásznál

 

Aki végigcsinálja a 10 hetes nyári szünetet a gyerekeivel, vagy amúgy is otthon vannak a gyerekei, feltehetően magas színvonalra fejlesztette a gyerekekkel ügyintézést a bevásárlástól a takarításon át mindenben. A kezdő szülőknek pedig jól jöhet pár tipp arra, mit csinálunk az étteremben a rendeléstől a kaja megérkezéséig, a NAV ügyfélszolgálaton csúcsidőben, vagy a fodrásznál, amíg a mi hajunkat festik éppen, és nem szeretnénk a háromévest a sütővassal kardozni látni.

 

1) Irkafirka a Judittoo-tól

judittooKicsi, extra könnyű pop-up krétatábla, ami bedobható a táskába, babakocsi-zsebbe, és előrántható a postán, étteremben, vonaton, vagy bárhol, ahol nyugodtan kellene várakoznia a gyerekeknek, amit ugye, nem szeretnek. Igazi krétával, mini szivaccsal! A felhasználásnak csak a fantázia szab határokat. Ha kisfiunk van, simán lehet rá akár kisebb autópályát, benzinkutat, parkolót is rajzolni az obligát velünk utazó matchboxoknak, hogy mást ne mondjak…

Ami az én szívemet külön is megdobogtatja, az az, hogy egy nem rég óta vállalkozó anya az ötletgazda és a gyártó is, szóval a vásárlással ahhoz is hozzájárulhattok, hogy újabb kisgyerekes magyar nő tudja összeegyeztetni az izgalmas, örömet okozó, családbarát munkaformát és az anyaságot! 🙂

 

legó2) „Erre rendszeresített dobozban (pl. tejfölös vödör) magunkkal vitt mütyürkék, mint kis műanyag állatka, fa emberke, playmobil motor, dupló, vagy legóelemek, kiürült szemcseppentő, pici műanyag fecskendő, csengettyű, gumi csontváz, pici dobozka és hasonlók. Jó esetben ezeket egymással lehet kombinálni, pl. a fecskendővel és a szemcsepp flakonnal gyógyítani lehet a kisállatokat/emberkéket. Ha megunta egy idő után, lecseréltük őket más apróságokra.” (Ez Judit ötlete, amit én is kipróbáltam, és bevált!)

 

 

3) wipe cleanFoglalkoztató füzetek, különösen a matricásak, vagy a Wipe Clean foglalkoztatók az Usborne-tól!  Pontösszekötés, vonalvezetés, útvesztők. “Szép, színes, és a lényeg, hogy letörölhetőek a lapok, szóval sokszor lehet újra és újra csinálni a gyakorlatokat, illetve minden testvér végig tudja csinálni ugyanazt a foglalkoztatót egymás után!!!  Nagyon sokféle témában kaphatók, 2,5-6 éves korig, vannak fiús, lányos és unisex témák is! Simán száraz zsepivel letörölhetőek a lapok, még nedves törlő sem kell hozzá!” – ajánlja Barbi, aki négy gyereket szórakoztat nevelve napi szinten.

 

bébi pötyi4) Bébi pötyi tároló dobozzal. Valójában egy habkönnyű mini aktatáska, amiben benne vannak a hatalmas, lenyelhetetlen és elveszíthetetlen (2 cm átmérőjű!) pötyik, a tábla, amibe bele lehet szúrni őket, és több színes rajz a kisebbeknek, akiknek hatalmas sikerélmény, hogy a mintát követve egy gyönyörű pillangót, csigát, vagy dinót is ki tudnak rakni egy kis koncentrációval. Nálunk már a 15 hónapos is képes volt használni, de a nyolcéves vendégkislány is imádta! Sőt, amikor ezt vittük magunkkal Kapolcsra egy komplett felnőtt jazzkoncertet végig pötyizett a két fiú, együtt, a fűben! Ez az egyik játék, ami velünk jött idén nyáron minden kirándulásra.

 

 

Kocsiban, vonaton:

 

SG-tojótoló1-500x5005) Tojó toló . A névválasztásért puszilom a marketingest! A hülye név minden esetre egy zseniális, intelligenciát és stratégiai gondolkodást feltételező és fejlesztő játékot takar. Még egy kisebb női táskában is elfér, dizájnos, könnyen kezelhető, és a logikai feladványai izgalmas örömforrások lehetnek a család minden tagjának. Őszintén szólva, én is jól eljátszottam a 48 különféle feladvány java részével, miközben a játékot már 6 (!) éves kortól ajánlják. A játékot a Játékligettől rendeltem, amely minden korosztálynak remek válogatásokkal szolgál „mamabarát” fejlesztő játékokból, és remek cikkekkel támogatja a szülőket az iskolakezdésben is szempontokat nyújtva a tanszerválasztáshoz!

 

kocsiban olvasás6) “Olyan könyv, amit CSAK erre a célra tartok, azaz máskor nem elérhető. Erre kiválóak a mini böngészők” – mondja Zsófi. Mi nagyon szeretjük a Scolar kiadó ismeretterjesztő Mit? Miért? Hogyan?  sorozatát, ahol kis ablakokat is lehet nyitogatni a könyvben.

 

 

Szabadtérre:

szappanbuborék7) Szappanbuborék-fújó gép. “Elemes és ontja a buborékokat, a gyerekek pedig kergetik. Minden vendéggyereket minimum egy órára lekötött, és a mieinket is.” (Ez Judit tippje, és én hiszek neki! 🙂
8) Növényspriccelő. Nyáron, kánikulában a lehető legjobb játék. Nem vízipisztoly, mert ahhoz medence, vagy strand is kellene, hanem annak egy civilizáltabb változata, ami elmegy egy nagyváros utcáin és parkjaiban is. Mindent és kb mindenkit lehet vele spriccelni, ha a porlasztófejet megfelelően állítjuk be.

 

bogárleső9) Bogárleső. “Egy műanyag edényke, aminek a teteje nagyítós. A kis felfedező befogja a bogarakat, majd szabadon engedi őket. Jó, ha van rovarhatározója is. Ugyanilyen telitalálat a lepkeháló is. Ezekkel nagyon jól elvan a természetben.” – mondja Dóra. Ez nálunk is egyike volt az idei nyaralásra magunkkal vitt újdonságoknak, és 20 perc nyugalmat biztosan megért! 🙂

 

Szeretnél további hasznos mamabarát tippeket, megoldásokat kapni?

Érdekelnek más anyák jól bevált gyakorlatai , megküzdési stratégiái különféle helyzetekben?

Akkor iratkozz fel az Anyacsavar hírlevelére!

Most ingyenes e-bookot is kapsz mellé!

paizsdora_anyacsavar_alairas-300x1121

EMAIL