10 +1 jó tanács évközepi újratervezéshez

Idén is tartottam Évközepi újratervező workshopot a fantasztikus Sütit akarok! kávézóban, ahol csupa kisgyerekes anya szánt magára egy önreflexiós délelőttöt és vizsgálta meg, hogyan alakultak az év első hat hónapjában a januárban kitűzött céljaik. Mi valósult meg, és a sikereknek mi volt a titka, mi maradt el, vagy módosult, és mik a legfontosabb tanulságok.

10 +1 jó tanács évközepi újratervezéshez

 

1) Ha úgy érzed, semmi fontosra nem jut időd: a CÉLÁLLÍTÁS a legjobb edző.

Az önmagunknak megfogalmazott napi, heti, havi és éves célok segítenek a kisgyerekes feladat-cunamiban a figyelmünket az apró-cseprő lényegtelen hétköznapi dolgoktól a számunkra igazán fontos értékekre fókuszálni, azokért 1-1 lépést tenni.

 

 

2) Ha elérhetetlenül távolinak tűnik a vágyott cél: SZELETELD FEL részcélokra.

Amikor kész diadal, ha 10 percet ki tudsz magadnak szakítani valamire, akkor érdemes a hosszú távú célokat kisebb projektekre, és heti célokra, napi apró lépésekre bontani. Így „lassú víz partot mos” kitartó munkával az év végére akkor is sikerül szabad szemmel jól látható eredményeket elérni, ha napi szinten úgy érezzük is, hogy csak alig-alig volt alkalmunk a célunkért bármit is tenni. Sok kicsi sokra megy.

 

 

3) Ha úgy érzed, teljesen egyedül vagy: tudatosítsd, hogy a lehetséges SEGÍTŐK NEM GONDOLATOLVASÓK!

A céljaink elérésére dedikált én-idők kellenek. Ha sikerül a céljaink mellé állítani a családtagokat, könnyebben meg tudjuk nyerni őket rendszeres segítségre, így kevésbé frusztrálóan esetleges, hogy 1-1 héten mennyi lehetőségünk van tenni a vágyott céljainkért. „Kommunikálnom kell a megfelelő embereknek, hogy mit szeretnék, ahelyett, hogy magamban forronganék.”

 

 

4) Ha teljesen kimerültél: a CÉLOK VANNAK ÉRTÜNK és nem fordítva.

Fontos, hogy adjunk önmagunknak engedélyt változtatni, újratervezni, és ne bántsuk önmagunkat azért, mert nem az íróasztalnál papíron megtervezett terveink szerint haladunk az év során. A célokat végül is azért tűzzük ki, hogy jobb, örömtelibb életet éljünk. Ha azonban a célok eléréséhez vezető út boldogtalanság és elégedetlenség forrása, akkor megette a fene az egészet.

 

 

5) Ha úgy érzed, túl sokat vállaltál: SZABAD ÚJRATERVEZNI!

A tökéletességre törekvés könnyen a saját céljaink tárgyává tud tenni. Ha azt vesszük észre, hogy már nem okoz örömet a céljainkért munkálkodás, ha izzadság szagú, és fogösszeszorítóssá, örömtelenné válnak a hétköznapok, akkor ideje belül átkattintani a programot, és a tanulságok levonása mellett elengedni az eredeti forgatókönyvet.

 

 

6) Ha nyögvenyelősen haladsz, ne feledd, az IDŐGAZDÁLKODÁS = ENERGIAGAZDÁLKODÁS.

Sokszor a céljaim elérésének a legfontosabb kulcsa, hogy lelkileg egyben legyek. Ha önmagamra több időt fordítok, vagy sok olyan dolgot csinálok nap mint nap, amit szeretek, az annyi energiát ad, hogy jóval hatékonyabban haladok a többi célommal, még ha kevesebb időt is szánok rájuk.

 

7) Izomból teljesítés helyett fontosabb a KITARTÓ TÖREKVÉS.

A mi kultúránkban divat minden célhoz határidőt, konkrét mérőszámokat rendelni, amiket nem tökéletesen teljesítve aztán méltán vagyunk folyamatosan frusztráltak. Ha azonban meghatározott mennyiségek helyett arra figyelünk, hogy valamit minden héten tegyünk a célunkért, a vállalás jobban tartható betegség, vagy más nem várt fennforgás esetén is.

 

 

8) Ha nem látod, hogy fog beleférni, pánik helyett legyen B TERVED.

Sokszor segít a közelgő határidő nyomasztó, vagy egyenesen blokkoló fenyegetése ellen, ha van a tökéletes megvalósulás mellett B (vagy akár C, D…stb.) tervünk is. Ha nem tud megvalósulni az ideális, akkor valósuljon meg az optimális, vagy a minimális. Legrosszabb esetben pedig az elengedés a lelki integritásunk megőrzése érdekében.

 

9) Mielőtt túlterveznéd a következő hónapokat, HAGYJ IDŐT a spontaneitásnak!

Érdemes olyan időszakokat is beletervezni a napokba, hetekbe, hónapokba és az évbe, amikor nincsen semmi konkrét teljesítendő célunk. Ezek az üres járatok lehetőséget adnak a spontán beérkező új dolgoknak (kapcsolatoknak, munkáknak, lelki odafordulást igénylő kríziseknek, változásoknak, új lehetőségeknek, inspiráló céloknak), amiket előre még csak nem is sejtettünk januárban, az év megtervezésekor.

 

 

10) Ha túltoltad, tedd fel a kérdést újra: MI IGAZÁN FONTOS NEKEM?

Ha már egyszer túlvállaltuk magunkat, és arra kényszerülünk, hogy ezzel a hétköznapokban szembesüljünk, nem ciki év közben sem újra priorizálni, és nemet mondani (kapcsolatokra, programokra, feladatokra) annak érdekében, hogy a valóban fontos kapcsolatokban, programokon és feladatokban igazán jelen tudjunk lenni testben és lélekben ahelyett, hogy a múltbeli tökéletlenségeken bosszankodnánk, és a jövőn szoronganánk.

 

+1) Ha úgy érzed, kész csőd vagy, ELEMEZD AZ EREDMÉNYEKET !

A tervekre való rendszeres visszatekintésnek olyan nem várt hozadékai is lehetnek, hogy kiderül, a kaotikusnak tűnő hétköznapok is hoznak izgalmas és értékes eredményeket. Sokszor olyanokat, amiket nem is terveztünk be eredetileg. Az eredményeink számba vétele pedig rengeteg erőt ad a folytatáshoz.

 

 

Szeretnél egy támogató közösséget magad köré, akikkel közösen dolgozhatsz magadon?

Várunk Téged is az Anyacsavar On-line Klubban!

 

EMAIL