Életmódváltás kisgyerekes anyaként

Hogyan lehet a családi étkezési szokásokat megváltoztatni kisgyerekek mellett? Mik a legfontosabb szempontjai a életmódváltásnak? Hogyan tudjuk a konyhára fordított, igen jelentős összeget racionalizálni? És mennyi időbe telik mindez?

Holp Judit aromaterapeuta, kétgyerekes anya, a Füvecske alapítója meséli el az Anyacsavaron, ő hogyan csinálja!

 

A lehetőség megtalálása és megteremtése

 

Jól hangzik, de mikor van lehetőségünk, szűken értelmezve anyaként a saját ritmusunkban elkezdeni egy napot? Majd, ha megnőnek? A második fiammal eléggé belassultam a terhesség alatt, amivel nyilván nem vagyok/voltam egyedül. Viszont valahogy az étkezésbe is begyűrűzött ez a lassúság. Mára akár velük együtt, akár már őket feloldva az asztali áldás alól, legalább egy étkezést teljes nyugiban költök el. Persze, még egy pohár vizet töltök nekik, repetát is szervírozok, de nem eszem a saját tempómnál gyorsabban. Ha ez a reggeli, akkor fel kell öltözzenek, míg én végzek, ha vacsora, akkor játszhatnak még egy kicsit. Egy ilyen alkalom naponta óriási minőségi javulást eredményez az ételhez való viszonyunkban. Engedd hát meg magadnak. Figyeld meg, ha megadod az étkezésnek a figyelmet, később éhezel meg!

 

A minőség kérdése

 

Ahol megfordulok háztartásokban, ahogy nézem a boltban a szalagra felpakolt ételeket, óhatatlanul is következtetéseket vonok le a család vagy a bevásárló személyének ízléséről, étkezési szokásairól, anyagi lehetőségeiről. Mindig öröm költözik a szívembe, ha jó ár-érték arányú, a közfelfogásban egészségesnek minősített ételeket találok.

 

Számunkra a minőség több dolgot jelent, melyek együttállása egyenesen szuper, de ha külön-külön valósulnak meg, is elégedettek vagyunk. A főbb szempontok a vásárlásnál:

 • friss
 • szezonális
 • valamilyen minőségbiztosítási rendszer pecsétje szerepel rajta (nem követelmény, de előny, hiszen nem véletlenül hozták ezeket létre)
 • termelőtől származik
 • hazai (lehetőség szerint).

 

Ami viszont fontos, hogy nem ragaszkodunk top márkákhoz. Gabonatejből próbáltunk már tucatot, és teljesen elégedettek vagyunk egy ismeretlen márkával, ami cserébe legalább 2-300 Ft-tal kedvezőbb árú literenként, mint márkatársai. Az állandó, megbízható minőség és jó ár-érték arány felette áll a márka mámorának.

 

Árban legyen szuper

 

Az idény szerinti étkezés zöldségek tekintetében roppant kifizetődő az év minden szakában. Erre biztatnék mindenkit. Ha valami extrát kívánnánk meg mi, vagy családtagjaink, arra a mirelit az alternatíva nálunk, legyen szó pl. tavaszi-nyári gyümölcsökről, vagy zöldborsóról, mert befőzni lusta vagyok, és a konzerv, befőtt tele van hozzáadott cukorral, tartósítószerrel, adalékanyaggal. Ha az idény szerinti étkezést, mint alapvetést elfogadjuk – és gyermekeinkkel is elfogadtatjuk – rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat (itt most egy, novemberben, a bolt közepén teli torokból epret követelő kisgyermekre gondolok). És még a pénztárcánk is hálás lesz.

 

A tervezés itt is a barátunk. Ha tudható, miből van szükség nagyobb mennyiségre, azt érdemes online megrendelni és házhoz szállíttatni, vagy rászánni egy délelőttöt és elmenni a célhelyre. Mi 3 hetente járunk egy élelmiszer nagykereskedésbe, ahonnét az összes liszt, gabonatej- és tejszín, gyümölcslé, tészták – tehát a száraz és csomagolt alapanyagok szinte teljes hányada származik. Jelentős mennyiségű időt és pénzt takarítunk meg így. Éves szinten nagyjából két pár új gyerekcipő ára marad így a zsebünkben, és kb. 24 plusz óra. A bevásárlások strukturálása és tervezése ráadásul lecsökkentette az általunk látogatott áruházak számát, így, ha valamiért elvetődünk egybe, kész kirándulás bejárni.

 

És csak ismételni tudom magamat: a drága márka nem feltétlenül nyújtja a legjobb megoldásokat. Érdemes kipróbálni saját márkás termékeket is, azokkal viszont nagyon jó tapasztalataink vannak.

 

Mennyi a mennyi?

 

A tányérra kerülő mennyiség is fokozatosan csökkent. Nem éhezünk, senki ne értsen félre, csak igyekszünk valós igényeinknek megfelelően étkezni. Figyeled magad? Figyeld magad! Jegyezd le egy héten, egy hónapon át, mi mindent eszel! Tudatosítsd! Jelöld meg, mely ételekből veszel magadhoz többet a kelleténél. Mi lehet az oka a túlfogyasztásnak? Önmagamon és környezetemen végzett folyamatos megfigyeléseim alapján arra a megállapításra jutottam, hogy jóval többet eszünk, mint életkörülményeink indokolnák. És jóval kevesebbet iszunk.

 

Nagy segítségünkre lehet a bevitt táplálék mennyiségének csökkentésében a megfelelő ütemben és mennyiségben fogyasztott víz. Étkezés előtt kicsivel, egy kis pohárral, és étkezés után 15-20 perccel egy nagyobb, öblítő mennyiségben érdemes vizet inni. Étkezések között pedig annyit, hogy napi szinten – még télen is – kiadjon napi 1,5-2l-t. Aki elegendő vizet iszik, kisebb valószínűséggel találkozik a „pszeudo éhség” nevet viselő jelenséggel, ami valójában szomjúság, csak az agy rosszul kódolja és gyakran étkezések közötti rágcsáláshoz, nassoláshoz vezet.

 

Én személy szerint nagyon élvezem a saját testemen végzett kísérleteket, valószínűleg ezért szeretem annyira a böjti időszakot is. Határaink tudatosításával érdemes étvágyunk és éhségérzetünk alakulásának dinamikáját megfigyelni.

 

Egy-két kincset érő étel, egy-két kincset érő tipp

 

Vannak szupereledelek, amiket érdemes napi, heti szinten beilleszteni táplálkozásunkba.

 

A mi kedvenceink:

 • mák, extra magas kálcium tartalma miatt helyettesítheti a tejet (!) a hétköznapi étkezésben.
 • azték zsálya mag (=chia mag), ami szuper omega3 forrás, és kiváló hatása van az emésztőrendszerre is. A korábban említett, kiolvadt mirelit gyümölcsökből turmix készíthető, amit ezzel remekül be lehet sűríteni.
 • aszalt gyümölcsök (most épp az aszalt ananász a kedvenc, de az áfonya is dobogós) Mivel édesek, szuper édesség és rágcsapótlók.
 • olajos magvak (dió, mogyoró, napraforgó, tökmag, kesudió) E vitaminban, telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban gazdag rágcsapótlók. Szép haj, szép körmök, éles agy és a kényszeres rágcsálásról sem kell lemondani.
 • gabonadarák, korpák a magas rosttartalom és a lassú felszívódás miatt, főleg ha a gyerekek otthon reggeliznek, és messze még az ebéd.
 • méz (joghurtba, grízekbe, gyümölcsöt leönteni vele) mert enzimekben gazdag természetes ételízesítő.
 • savanyúságok (cékla, uborka, káposzta, reggel, délben, este, nálunk rántotta és virsli mellé is kérik azt, ami épp van otthon), a nagyon magas B komplex vitaminok miatt, és a gyerekek imádják!

 

És ugyanez a beillesztés vonatkozik a gyerekek által oly’ nagyon rajongott sós és édes nasikra is. Az én arany szabályom a 90-10%. Ha a nap/hét/hónap/év túlnyomó részében megfelelően eszem, akkor nem lesz lelkifurdalásom a nyári fagyi dömpingtől (a sajátomtól sem), és nem kerülget az ájulás, ha Pistike szülinapján meglátom a zsúrasztalt. A desszert is egy menő dolog, ha volt, utána lehet mondani, hogy a már ettél édeset, többet nem kapsz.

 

Nálunk az életmódváltás úgy kezdődött, hogy tudtam, hogy mik azok az ételek, amiket ki szeretnék iktatni az életemből, és hogy szeretnék egészségesebb életmódra áttérni úgy, hogy ehhez a család is partner legyen, és a családi költségvetést se vágja haza.  Jelenlegi rendszerünket, étkezési szokásainkat, alapanyagainkat évek alatt változtattuk meg, kísérleteztük ki lépésről-lépésre. Hiszem, hogy ugyanez, megfelelő támogatással bárkinek sikerülhet.

 

Érdekel a téma? Életmódváltás küszöbén állsz?

Szeretnéd hallani más kisgyerekes nők tapasztalatait? Szívesen megosztanád a saját tapasztalataidat?

Csatlakozz MOST az Anyacsavar on-line klubhoz, ahol februárban ezzel a témával foglalkozunk és gyere el a zártkörű tapasztalatmegosztóra február 17-én!

EMAIL