Kell-e marketing egy kisvállalkozásnak?

 

Éda Véry profileA coaching ügyfeleim között sok olyan kisgyerekes anya van, aki saját vállalkozást tervez, vagy már bele is fogott, és próbálja az álmait sikerre vinni úgy, hogy közben a családjára is elegendő ideje marad. Ezeknek a bátor önmegvalósító nőknek gyakran okoznak fejtörést vállalkozásfejlesztési kérdések. Például, hogy kell-e egyáltalán marketing. Erről kérdeztem az Anyacsavaron Török-Véry Éda marketing szakembert, aki maga is kisgyerekes anya.

Van-e szükség marketingre olyankor, ha a termék/szolgáltatás kiváló és a piacon egyedülálló?

Olyankor van igazán szükség! A marketing a “cég arca”, az értékek hangsúlyozója. Egyrészt azért fontos, hogy valóban azok találkozzanak a termékünkkel/ szolgáltatásunkkal, akinek terveztük. Másrészt azért, hogy feltámasszuk a vásárlási igényt azokban a potenciális ügyfelekben is, akik korábban nem is tudtak a termékünk, szolgáltatásunk létezéséről.

 

A marketing olyan, mint a foci: mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá. Megéri egy kisvállalkozásnak marketingest alkalmaznia?

A kisvállalkozások egy része nyitott például az internet adta óriási lehetőségekre, és azt is tudják, hogy meg kell jelenni.  Nincs viszont idejük és/ vagy szakértelmük felépíteni egy marketing stratégiát és megjelenést. Emellé ismerni kell a piaci trendeket és a stratégiaalkotáshoz tudni kell adatokat elemezni. A leendő vásárlók agyát ráadásul napi több millió impulzus éri, amiből több ezer reklám.  Alapos tudás hiányában nehéz maradandó marketingüzenetet alkotni úgy, hogy közben a cég ügyeivel is foglalkozol, sőt még magadra és a családra is van időd. 

 

Van abban különbség, mivel érdemes foglalkozni marketing szempontból egy vállalkozás elindításakor, és akkor, amikor már elkezd futni a szekér?

Nyilván nem mindegy, hogy egy relatíve stabil termékről, mint mondjuk egy skót whisky, vagy egy éppen divatos, szezonális szolgáltatásról van-e szó. Általánosságban azonban ez pont úgy működik, mint az emberi életciklusban. A termék vagy szolgáltatás minden életszakaszban más-más marketing-, pénzügyi-, beszerzési-, gyártási politikát igényel, így különböző kihívásokat, lehetőségeket és problémákat vet fel. Az eszközök is ennek megfelelően változnak. Ezt tudja megfelelően lekövetni egy jó szakember.

 

Mennyire mérhető a marketing stratégia sikeressége?

Én inkább ott kezdeném, hogy van-e egyáltalán stratégia. A statisztikák szerint ugyanis a magyar kisvállalkozások 75%-a a marketing stratégia hiánya miatt bukik meg. Hiába jó maga az ötlet, a feltételek figyelembevételével kialakított, tudatos stratégia nélkül nem tudunk mérni sem. A célok mérőszámainak kijelölése a vállalkozás típusától függ – lehet ez például a kliensek/ vevők száma/hó (vagy év), szolgáltatás vagy termék értéke/hó és /év, reklamációk száma/hó. A stratégia megalkotásánál eleve célként betervezzük ezeket a mérőszámokat, és a marketing ráfordításokat is, így könnyen mérhető a tervek sikeressége.

 

EMAIL