A nők újra szerethetőnek, értékesnek érzik magukat

Ölelőhullám - Dávid Zsuzsanna dúla
Ölelőhullám – Dávid Zsuzsanna dúla

Az Anyacsavaron Dávid Zsuzsanna dúla mesél a szakrális szülésfelkészítés módszeréről, a gyermekágyi támogatás fontosságáról és a vízi relaxáció (Watsu) terápiás hatásáról.

“…segíteni kell a nőket abban, hogy bízzanak a saját erejükben…”

Mi vitt rá arra, hogy dúlának tanulj?

A saját szülésélményem ösztönzött arra, hogy dúla legyek, hiszen én is mindkétszer dúlával szültem. A várandósságom egy igazi utazás volt, sok könnyel és örömmel vegyítve. Úgy éreztem, szükségem van egy „már szült” nőre, akiben megbízhatok és támaszt nyújt majd szülésemkor. Bár nagyon sok könyvet elolvastam, jártam várandós jógára mégis azt kell, hogy mondjam a dúlai segítség nélkül nem lettek volna ilyen csodálatosan szép, erőt adó, orvosi beavatkozás nélküli szüléseim. Éreztem, hogy ez egy nagyon fontos esemény egy nő életében, amelyből aztán egész életünkben táplálkozunk. Azt éreztem, én is útkísérő/ dúla szeretnék lenni, aki úgy és ott segít, ahogy és ahol kell, akár érzelmi, fizikai értelemben, akár információk szintjén. 2013. elején DONA (Amerikai dúlaszervezet, Magyarországon a Magyar Dona Dúla Szövetség ) dúla lettem, az itt végzett dúlák általában a szülésnél segítenek. Azt gondoltam, ahhoz, hogy a szülések minősége javuljon, segíteni kell a nőket abban, hogy bízzanak a saját erejükben, hiszen szinte mindenki képes szülni. Ezért én egyedi szülésfelkészítést tartok, ahol bátorítom a nőket arra, hogy a felkészülés (2 napos elvonulás) során merjenek mély tapasztalatokat szerezni és gazdagodni, fejlődni az alábbi témákban: szexszel/testünkkel való kapcsolatunk, párunkhoz való kapcsolódásunk, saját női erőnkhöz való viszony, mert úgy gondolom, a várandósság során ezek a legfontosabb témák, melyekben harmóniát kell teremteni ahhoz, hogy készen álljunk a szülésre.

“A gyermekágyas időszak egyszerre felemelő és nehéz…”

Dúlaként te főként a szülést követő gyermekágyas időszakban nyújtasz támogatást. Milyen kérésekkel fordulnak hozzád az újdonsült anyák?

A gyermekágyas időszak egyszerre felemelő és nehéz időszak minden anya életében. Minden Anyának másra van szüksége a tapasztalataim alapján. Van, aki teljesen elhagyatottnak érzi magát, nagyon rossz szülés élménye volt, így érzelmi támogatásra van szüksége. Akinek például elsőre ikrei születnek, annak a háztartás megszervezésében, a mellre tételben, a napi rutin kialakításában van szüksége segítségre. Nem mindenkinek élnek a szülei, vagy esetleg az anyától nagyon messze laknak, így ha lehet még a szülés előtt javaslom a gyermekágyas tervet elkészíteni, amelyben szintén segítséget nyújtok, hiszen például az új szerepkörök felosztására érdemes már előbb felkészülni. Ez a terv hasonló, mint a szülési terv, és ez még egy mankót ad a nők, az újdonsült család kezébe, hogy ne a szülés után csapjanak össze a hullámok a fejük felett, amikor amúgy is egy teljesen új helyzetbe érkeznek. Nagyon fontosnak tartom, hogy az anya merjen segítséget kérni, és elfogadni, ezáltal sokkal könnyebb lesz az egész család élete. Nekem is nagyon nehéz időszak volt az első 10 hét, az első babám állandóan sírt, egész éjszaka szopizott és még az elején nem is ment a szoptatás. Férjem egy idő után szólt, hogy csináljak valamit magammal, mert elviselhetetlen vagyok, de ez sokat segített, mint egy sokkterápia olyan volt, aztán minden nap figyeltem magamra, és kezdtem magammal is törődni, nemcsak babámmal. Hívtam szoptatási szakembert, és egy idő után ment is a szoptatás, mint a karikacsapás. Azt hiszem ekkor kezdtem el bízni önmagamban és a testemben.

“…legyen lehetőségük a nőknek megünnepelni a szülést, és önmagukat…”

Felkészülés a szülésre a Watsu módszerével
Felkészülés a szülésre a Watsu módszerével

Te alkalmazol egy úgynevezett bezáró rituálét is. Ez mire jó?

Régebben a nők a szülés után is segítették egymást, a frissen szült nőt masszírozták, ünnepelték. Manapság ez kiveszőben van, én azt szeretném, hogy legyen lehetőségük a nőknek egyrészt megünnepelni a szülést, másrészt önmagukat. A szülés során a nő teste és lelke megnyílik, a test, amely eddig hordozta a gyermeket, hirtelen üressé válik. Ezt az üresség érzést élik meg a szült nők, én abban segítek, hogy lelkileg, fizikailag is segítsem őket az újra bezáródásban egy ünnepi rituálé során, amelyet közvetlenül a szülés után alkalmazok. Itt az anya van a középpontban, nem a baba, akit úgyis mindenki ünnepel. A rituálé során megáldom a női test minden porcikáját, ehhez finom sálakat alkalmazok és ténylegesen be is zárom velük finoman a testet, másrészt egy pocakösszehúzó pakolást készítek, melyhez természetes alapanyagokat és 100%-ban hidegen sajtolt olajat használok.

“…megtapasztalható a feltétel nélküli elfogadás élménye…”

Foglalkozol vízi relaxációval is. Ez mit takar pontosan?

A módszer kifejlesztője Harold Dull, aki Watsu (Water Shiatsu) névvel illette a vízben történő speciális, összhangteremtő masszázs terápiát, melyet a 80-as években fejlesztett ki az USA-ban. A Watsu elnevezés az angol water (víz) és a japán Shiatsu szavak ötvözetéből létrejött mozaikszó. A Shiatsu (jelentése – ujjnyomás) az akupresszúra alapjain nyugvó, Japánból származó, teljes körű, professzionális gyógymód, melynek fő célja az egyensúly helyreállítása fizikai, érzelmi és energetikai szinten. Harold Dull a Zen Shiatsu elvét alkalmazva új dimenziót nyitott meg a vízben, mely a mozdulatok légzéshez kapcsolása volt. Ez a “víz légzés tánc” a test nagyobb nyugalmát, ellazultságát eredményezi. Mivel a víz hőmérséklete közel azonos testünk hőmérsékletével (33-35 C) olyan, mintha az ember eggyé válna a vízzel.A biztonságot nyújtó karok ölelésében, súlytalanul lebegve, mély bizalmi kapcsolat alakul ki adó és kapó között, mely mentes minden elvárástól, függőségtől, ezáltal megtapasztalható a feltétel nélküli elfogadás, a teljes ellazulás élménye. Ebben az állapotban a test fájdalom nélkül túl tud lépni azokon a korlátokon, amelyek a félelem miatt máskülönben fennállnának. Napjainkban a WABA (Worldwide Aquatic Bodywork Association) – mely a vízi érintéses terápiák világszervezete –által végzett terepeutáknál, oktatóknál lehet megtanulni e módszert (Magyarországon a WATSU Magyarország Egyesületnél). Sok országban az egészségügyi ellátó rendszerben is felismerték gyógyító hatását, és tették a mindennapi gyógyító munka részévé a Watsut.

Kik és milyen jellegű problémákkal keresnek meg téged?

Vízi relaxáció: terápiás hatású bántalmazott nőknél is
Vízi relaxáció: terápiás hatású bántalmazott nőknél is

Eddig a következő problémákkal kerestek meg: állandósult álmatlanság a felhalmozódott stressz miatt; a kliens saját nőiségével, testével kapcsolatos problémái, ezáltal párkapcsolati és szexuális problémák; bántalmazott nők, akik még a bántalmazó kapcsolatban élnek és akik egyrészt úgy érezik, ők nem szerethetőek, védtelenek és gyengék, és már a napi rutin: a felkelés, a munka sem megy; kismamák, akik a várandós állapotból eredő mozgásszervi terhelés alól szeretnének egy időre kiszakadni, illetve a szülésre szeretnének lelkileg felkészülni; nők akik úgy érzik, nem képesek szeretet adni és kapni.

“…újra szerethetőnek, értékesnek érzik magukat…”

Mik a tapasztalatok, miben segít ez a módszer?

A bántalmazott nők minden esetben azt jelezték vissza, hogy noha az elfogadás, szeretet, érzelmi támasz – leginkább fizikai, de lelki vagy akár intellektuális szinten sem volt jelen az életükben, azt érezték a kezelés után, hogy egyrészt újra szerethetőnek, értékesnek érzik magukat, másrészt a fájdalmas hiányérzetük az iránt, ami nincs meg az életükben, megszűnt. Azok a nők, akik a saját testüket nem tudták elfogadni, arról számoltak be, hogy újra tükörbe mertek nézni, és egyikőjük még azt is elmondta, hogy bár az alkata nem változott meg, de mégis harmóniába került önmagával, és újra szívesen vette fel a rég elfeledett rövid szoknyáit. Akik álmatlanságban szenvedtek, azt mondták, nagyon rég nem pihentek ilyen mélyet, majd később arról számoltak be, hogy újra mélyen tudnak aludni, és már a munkahelyükön is nemet tudtak mondani egy –egy olyan feladatra, ami már rendkívül megterhelő lett volna a számukra.

Tetszett az interjú? Olvass hasonlóan izgalmas nőkkel készült beszélgetéseket itt!

EMAIL