Visszaterelni a gyerekeket a természethez

"Örülök, hogy olyan munkám van, ahova vihetem magammal"A Szamóca kiskertész-tanoda célja visszaterelni a gyerekeket a természethez: játékos kertészkedéssel megváltoztatni a gyermekek – és általuk szüleik – életszemléletét egy zöldebb, környezettudatosabb életforma kialakítása érdekében, amelyben értéket jelent a saját kertben, saját munkával megtermelt biozöldség. A zseniális ötletet két kisgyerekes kertészmérnök anya Thalmeiner Tünde és Szakács-Nagy Zsuzsa valósította meg. Az Anyacsavaron Zsuzsa mesél arról, hogyan lett az álomból valóság, és mit jelent ezt a vállalkozást kisgyerekek mellől építeni.

… a gyerekem által én is érintett vagyok a gyerekek környezeti nevelésében…

Hogy jött a Szamóca kiskertész-tanoda ötlete?

A gyerek-kertészkedés ötletét Tünde Franciaországból hozta, ahol az egyetem után tanult és dolgozott, de évekig csak álomként kezelte. Párizsi botanikus kertekben látta a gyerekeknek kialakított ágyásokat, a gyerekméretű ültetőasztalokat, ahova iskolás és óvodás csoportokat hoztak kertészkedni: magot vetni, palántázni, szüretelni. Maradandó élményt jelentett, hogy milyen élvezettel vettek részt a gyerekek a munkában. Gyerek méretű szerszámokkal, kis kötényekkel felszerelve játék közben sajátítottak el alapvető ismereteket a környezetükről, növényekről. Időközben szült három gyereket, és a gyerekei nevelésében, és azok óvodájában és iskolájában elkezdte a gyakorlatba ültetni a gyerekkertészkedéssel kapcsolatos ötleteit. Az óvodaudvarra szánt virágpalántákat a gyerekekkel közösen ültette el (az óvónénik a szülőkre bízták volna ezt a gyerekek által jó játéknak tekintett feladatot). Botanikai kincskereső foglalkozást tartott kislánya iskolájában, ahova kidolgozott egy kaland játékot, mellyel felfedezték az iskola udvarán található növényeket.

Én Tünde által kerültem kapcsolatba a gyerek-kertészkedéssel. Pontosan úgy, hogy megszűnt a kertészet, ahol addig dolgoztam és elkezdtünk közösen álmodozni egy kiskertész iskoláról Magyarországon…

Kiskertészek szüretelnek
Kiskertészek szüretelnek

Az álom akkor kezdett valósággá válni mikor 2012-ben a Climate-Kic innovációs ötletversenyén díjazták a “Szamóca Kiskertész” ötletet. Időközben 2012 júniusában megszületett a kislányom, és ezzel sok minden megváltozott. Most már a gyerekem által én is érintett vagyok a gyerekek környezeti nevelésében, kertészeti oktatásában. Tündével mindkettőnk hitvallása, hogy gyerekeket szeretnék zöldebb útra terelgetni, egy olyan útra, amelyen értéket jelent a saját kézzel nevelt zöldség, és az alkotás öröme fűből-fából-virágból és újrahasznosított anyagokból.

… a befektetett munkát és időt, nem a gyermekemtől lopom-e el fölöslegesen?…

Milyen nehézségekbe futottatok bele a vállalkozás felépítése alatt, és mi segített a megoldások megtalálásában?

tünde es gyerekek
A gyerekeket szeretnénk zöldebb útra terelgetni

Nehéz volt, hogy néha megingott a hitem, hogy ebből egy megélhetést biztosító vállalkozást lehet felépíteni. Hogy a befektetett munkát és időt, nem  gyermekem babaéveiből lopom-e el fölöslegesen. Ugyanakkor a nehézségeken is a hitem segített át. Az a hitem, hogy a cél, amiért  a Szamóca Kiskertész Tanodát létrehoztuk, az úgymond “nemes”: gyerekeket visszaterelni a természethez, a  zöldebb jövő reményében…

Nehéz volt megtalálni a nekünk megfelelő vállalkozási formát. Ahány tanácsadót, könyvelőt megkérdeztünk mindenkinek más ötlete volt. Végül nem bonyolítottuk túl, megvettünk egy felszámolás alatt álló Kft-t, ami jó döntésnek bizonyult.

Nehézség volt az is, amivel az óvodákba kihelyezett foglalkozásainkon szembesültünk: az óvónénik szerint a gyerekek nem ehetik meg, a saját munkájukkal, az óvodaudvaron megtermelt (természetesen bio) zöldségeket. Egy rendeletet rosszul értelmeztek, arra hivatkoztak, de utánanéztünk, nem létezik olyan törvény, amely ezt tiltaná. Számunkra ez az eset megvilágította, hogy mennyire eltávolodtunk a természettől. A pedagógusok biztonságosan fogyaszthatónak inkább a boltok polcain található zöldségeket tekintik, a saját kertben neveltekkel szemben.

És a nehézségek közé tartozik az is, hogy mivel mindketten kisgyerekes anyák vagyunk, előfordult már, hogy mindkét családban egyszerre betegedtek le a gyerekek, ezért utolsó pillanatban le kellett mondjunk foglalkozást.

… megtapasztalják, hogy hogyan lesz egy elvetett magból az asztalukra kerülő táplálék…

Mik az eddigi legnagyobb sikereitek?

A legnagyobb siker: megszerettetni a gyerekekkel a kertészkedést
A legnagyobb siker: megszerettetni a gyerekekkel a kertészkedést

A gyerekotthonban idén tavasszal  azzal fogadott a nevelő, hogy, az egyik kislány önszántából, saját szabadidejében kigyomlálta a veteményest (pedig korábban kötelező feladatként kezelték a kertészkedést). Ez a legnagyobb siker: megszerettetni a gyerekekkel a kertészkedést. Egy foglalkozáson tejes dobozba ültettünk növényeket. A doboz oldalára minden gyerek rajzolt valamit. Az egyik kisfiú ráírta, hogy: “Kertészkedj mindig”.

Továbbá az is siker, hogy Budapesten a Füvészkertben megnyitott a Szamóca Kiskertész Tanoda. Lett egy hely Budapesten, ahol a kertészkedni vágyó gyerkőcök “túrhatják a földet”, ahol megtapasztalják, hogy hogyan lesz egy elvetett magból az asztalukra kerülő táplálék. Iskolaidőben kéthetente szombatonként, szünidőben hétköznap előre meghirdetett időpontokban tartunk foglalkozásokat egyéni jelentkezőknek. Iskolás és óvodás csoportokat is fogadunk előre egyeztetett időpontokban.

Siker, hogy a gyerekotthonos “Egészséges zöldségek egy fenntartható életért” elnevezésű projektünket az osztrák SozialMarie 261 pályázatból beválogatta az első 35 legjobb társadalmi innovációs ötlet közé.

Kertészkedj mindig! :-)
Kertészkedj mindig! 🙂

Siker, hogy megjelent már 3 óvónőknek szóló módszertani tananyagunk a gyerek-kertészkedésről az Óvónők Kincsestárában, a Raabe kiadónál. A kiadó oldalán nemsokára e-book formában is elérhető lesz. Ebben óvódásokkal kivitelezhető kertészkedős foglalkozásokat, kerti kísérleteket és kertészkedéssel kapcsolatos újrahasznosítós ötleteket írtunk le.

Siker, hogy a Kertbarát Magazinban elindult a „Kertészkedés gyereknyelven” sorozatunk, melyben gyerekeknek írunk palántákról, mese kertekről, ültetésről, szüretről…

Mik a jövőbeni terveitek?

A  legelső sürgető feladat a webboltunk beüzemelése, ahol gyerekeknek készített saját kertész termékeinket áruljuk, és egy francia cég gyerekkertészkedős termékeit forgalmazzuk.

Tervezzük egy gyerek kertész könyv kiadását a már lezajlott “Világ körüli utazás növényekkel” programsorozatunk foglalkozásaiból.

A nagy-nagy álom az a Szamóca Kiskertész Iskola. Szeretnénk egy területet Budapesten, épülettel, ahol foglalkozásainkat tarthatnánk egész éveben. Egy nagy kertet, sok sok ágyással ahol iskolás és óvódás csoportokat fogadnánk rendkívüli környezeti órára, vagyis kertészkedésre tanítanánk.

…Kislányom a háti hordozóból tanulta a kertészkedést…

Hogyan egyeztetitek össze a munkát azzal, hogy kisgyerekes anyák vagytok?

Nehezen. Nekem a legnagyobb nehézség, meglehetősen prózai: állandóan fáradt vagyok. Nálunk a nagymamák nem vesznek részt aktívan unokájuk nevelésében. De segítségem a férjem, aki első perctől támogatta az ötletet, (együtt láttunk a New York-i botanikus kertben egy ilyen jól működő gyerek kertész iskolát). Másik segítségem a kávé, amely ébren tart.

Most már 2 éves a kislányom, de alig volt fél éves mikor elkezdtük a Szamóca Kiskertész Tanodát. Én leginkább az otthonról végezhető feladatokat vállaltam el és nagyon nehéz megtalálnom rá az időt. Alapvetően kapkodó típus vagyok, ezért rosszul tudom beosztani azt a nagyon kevés szabadidőt is, amit gyermekemtől kapok. Ha épp alszik, legszívesebben a blogomba írnék sok sok gyerekeknek szóló kertészkedős ötletet, mert a blog a szívem csücske, de azon kívül még rengeteg más munka is van.

Kislányom már akkor is részt vett a foglalkozásokon, mikor még csak mászni tudott. Tavaly nyáron a háti hordozóból tanulta a kertészkedést (nem túl békésen), de most már aktív résztvevőként van jelen. Örülök, hogy olyan munkám van, ahova vihetem magammal, és örülök, hogy munkám által hozzájárulok, hogy ő és kortársai egy környezettudatosabb, fenntartható világban nőjenek fel.

Tetszett az interjú?

Olvasd el a többi kisgyerekes anyával készült inspiráló beszélgetést itt!

paizsdora_anyacsavar_alairas-300x112

EMAIL