Önmegvalósítás újratöltve

Sokan vitatják, hogy lehet kisgyerekes szülőként is önmegvalósítani. Se szeri se száma azoknak a cikkeknek, amelyek azt erősítik bennünk, hogy a család és a karrier, a szülővé válás és az alkotó önmegvalósítás összeegyeztethetetlen egymással. Sőt, aki az ellenkezőjét állítja, hazudik… Pedig vannak jó példák, egyedi megoldások, erőt adó jó gyakorlatok. Nem ajándékba, hanem sok tudatos önmunka és erőfeszítés árán. Érdekel, mások hogy csinálják?

 

Karrier vagy család? Karrier ÉS család!

Magyarországon kulturálisan beágyazott ez utóbbi meggyőződés, és többedik női generáció nő fel, akinek azt sulykolják, hogy bár lehet valaki jó anya, vagy jó szakember, de ezek közül legfeljebb egyet választhat. És ha már egyet választ, az inkább legyen az anyaság. Ha pedig sikeres vagy a karrieredben, elkötelezett a munkádban, az mások szemében egyet jelent azzal, hogy anyaként elégtelen vagy. Férfiak és nők szemében egyaránt.

Apa-e vagy?

A férfiaknál ez fel sem merül. Vagyis másképpen merül fel: feléjük az a kimondott, vagy kimondatlan elvárás, hogy legyenek sikeresek a munkájukban, és talicskázzanak haza ennek megfelelően egyre több és több pénzt. Ha emellett (ehelyett) szeretnének jó apák is lenni, és ennek időt és energiát szentelni – akár a munka rovására is -, akkor kapják a beszólásokat, az értetlenséget, megbélyegzést és a kiközösítést. Nőktől és férfiaktól egyaránt.

 

Tuti receptek helyett egyedi megoldások

Én viszont hiszek benne, hogy a szülői szerepeket az alkotó, önmegvalósító élettel össze lehet egyeztetni. Személy szerint egyszerűen nem akarok beletörődni abba, hogy valamelyik számomra fontos dolgot – a szülőséget, vagy az önmegvalósítást – fel kelljen áldoznom. Ezért az Anyacsavar alapítójaként tudatosan kutatok jó gyakorlatok után. Az egyik misszióm éppen az, hogy sok jó példát mutassak arra, hogyan lehet összeegyeztetni ezeket az én-szeleteket, feladatokat, felelősségeket egymással, és inspiráljak még több kisgyerekes nőt és férfit arra, hogy keresse meg erre a saját jó megoldását, ne adja fel semelyik fontos célját.

 

Tabumentes tapasztalatmegosztás

A Future Work Festival kerekasztal beszélgetésére olyanokat hívtam, akik éppen erre élő példák. Velük beszélgetünk a megküzdési stratégiákról, egyedi, tudatosan keresett, és sok munkával önmagukra szabott megoldásokról.

Kíváncsi vagy, kik lesznek a vendégeim?

Zvolenszky Zsófia, filozófus, aki nemzetközi tudományos karriert épít töretlenül a kislánya születése után is.

Érdekel, hogy tud elmélyülten dolgozni, külföldi konferenciákra járni családanyaként?

 

Békéssy Olga PR szakember, aki húsz év televíziós tapasztalat birtokában váltott önálló vállalkozásra két kisgyerek mellett, hogy rugalmas körülmények között dolgozhasson a szakmájában családanyaként.

Érdekel, hogyan zsonglőrködik az idővel?

 

Halmos Gábor pszichológus, háromgyerekes apa, aki szervezetfejlesztői karrierjét teszi mérlegre az apai szereppel. Az apai önismereti útjáról, saját dilemmáiról és megoldásairól blogot is vezet, férficsoportokat tart.

Érdekelnek a tapasztalatai?

 

Felismerések, kínzó dilemmák, jó és rossz döntések, és tanulságok

Sok saját példán keresztül arról is fogunk beszélgeti, hogy a szülővé válással hogyan változik az, hogy az öndefiníció szempontjából mi a fontos egy nőnek és egy férfinak. Felismerésekről, kínzó dilemmákról, jó és rossz döntésekről, és tanulságokról a saját egyéni útjainkon.

 

Például arról, hogy mibe fektetek időt, energiát és pénzt és honnan várom a sikereket magas teljesítménymotivációjú értelmiségi nőként amíg nincsenek gyerekeim, és amikor anyává válok? És ez vajon hogy néz ki a férfiaknál? Van-e ebben általános trend? Vannak-e tipikus fázisok, amiken szinte mindenki keresztülmegy, amire érdemes és lehet is tudatosan készülni, nem csak elszenvedni?

 

Szereted a munkádat?

Amiről még biztosan fogunk beszélgetni, hogy milyen mintát mutatunk a gyerekeinknek apaként és anyaként.

A munka nyűg és teher? Vagy öröm- és flowforrás, mint gyermekednek a játék? A munka kényszer, vagy önmegvalósítási lehetőség? A munkában a szabadságomban korlátoznak kívülről, vagy a belső szabadságomat élhetem meg? A gyerekeimért dolgozom, vagy önmagamért? Mivel teszek jót a gyerekeimnek igazán?

 

Update! A beszélgetésről készült videót ide kattintva te is megnézheted!

 

EMAIL