Pillants be babád gondolataiba a babajelnyelv segítségével!

Zentai Kata - Beszélő Babakezek
Zentai Kata – Beszélő Babakezek

Ugye te is szívesen bepillantanál egy néhány hónapos baba gondolataiba? Ez ma már nem lehetetlen! Ismerjetek meg egy fantasztikus nőt, aki abban segíti a szülőket, hogy babáikkal átéljék a beszéd előtti kommunikáció csodáját! Az Anyacsavaron Zentai Katával a babajelbeszéd legtapasztaltabb szakértőjével, a Beszélő Babakezek módszer megalkotójával beszélgettünk.

Mi indított arra, hogy babajelbeszéddel kezdjél foglalkozni?

Korán, még csecsemőként elveszítettem szüleimet. Édesanyám még szoptatott, amikor meghalt, épp ezért jól tudom, mennyire meghatározó az első néhány év az ember életében. Fontos a hatékony kommunikáció, a kölcsönös megértés, és a legfontosabb a szülő-gyermek kötelék erősítése. Ebben segít a babajelbeszéd és a Beszélő Babakezek módszer.

A fogkefe jelét tanulja egy baba
A fogkefe jelét tanulja egy baba

Én a gyermekemmel kezdtem el jelelni, és lenyűgözött, hogy a jeleknek köszönhetően bepillanthatok a beszélni még nem tudó babám gondolataiba. Akkoriban még Magyarországon kevesen hallottak a babajelbeszédről. Elkezdem felkutatni a téma tudományos hátterét, megtanultam a magyar jelnyelvet és nemzetközi babajelbeszéd-oktatói képesítést is szereztem. 2008 óta tartok babajelbeszéd-tanfolyamokat Beszélő Babakezek néven. Segítem a szülőket, hogy boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatot teremtsenek babáikkal és közösen átéljék a beszéd előtti kommunikáció csodáját. Mindez pozitívan hat a gyermekek szellemi és lelki fejlődésére.

…kevesebb frusztráció éri, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb lesz…

Mik a tapasztalatok, mit ad a jelek használata a babáknak, és mit a szülőknek?

A legfontosabb, hogy ha a beszélni még nem tudó baba elért már olyan értelmi szintet, hogy ki szeretné fejezni szükségleteit és gondolatait, akkor a jelekkel lehetőséget adhatunk a kezébe ehhez. Ezáltal kevesebb frusztráció éri amiatt, hogy szeretne valamit közölni, de nem tudja, így sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb lesz gyermekünk. Az egész egy játék és végtelenül egyszerű, mert nem szükséges hozzá se plusz eszköz (hiszen a kezünk mindig kéznél van…), se extra idő (hiszen amikor kiejtjük a szót, mutatni

Az egész egy játék és végtelenül egyszerű
Az egész egy játék és végtelenül egyszerű

is tudjuk). A babajelbeszéd megerősíti a beszélt nyelvet azáltal, hogy a hallási ingerhez vizuális és mozgásos ingert kapcsol, növeli a kreatív gondolkodást, csökkenti a váratlan érzelmi kitöréseket, segíti a beszédfejlődést. A szülők szempontjából elsősorban azért fontos, mert jobban megértik a gyermeküket, szó szerint „bepillanthatnak babájuk gondolataiba”, így még harmonikusabbá válhat a kapcsolatuk, nem kell találgatniuk, miért sír a gyermekük, hanem közli velük azt a jelek segítségével.

Ezek szerint a jelek használata segíti a beszédfejlődést?

Rengeteg tudományos kutatás született arról, hogy a jelelő babák átlagosan hamarabb kezdenek el beszélni és gazdagabb szókinccsel. A babajelbeszédet használó szülők meg tudják ragadni és fenn tudják tartani a gyermekek érdeklődését, ami pedig kiterjedtebb interakciókat eredményez. Ha ügyes a jelelésben, a verbális kommunikációjában is gyors fejlődés várható.

…amikor a butának gondolt gyerek hipp-hopp kommunikálni kezd…

Mesélted, hogy Down-szindrómás gyerekek is járnak a csoportodba. Ezzel kapcsolatban milyen tapasztalatokra tettél szert?

a gyermekek ösztönösen nyitottak, számukra természetes az elfogadás
A gyermekek ösztönösen nyitottak, számukra természetes az elfogadás

A Beszélő Babakezek tanfolyamokra elsősorban egészséges gyermekekkel járnak a szülők, de a tanfolyamokon gyakran egy-egy sajátos nevelési igényű gyermek is részt vesz. A Beszélő Babakezek program az elfogadás, az integráció és az együttnevelés fontosságára hívja fel a figyelmet,ezért az ebben úttörő szervezetekkel együttműködünk (pl. Gézengúz Alapítvány, Down Egyesület). A sérült gyermekek számára a többségi közösségbe való integrálódás fejlesztő erejű, a többi szülő és gyermek számára az integrált közösség az elfogadást, a nyitottá válást segíti elő. Csodálatos dolog megtapasztalni azt, hogy a gyermekek ösztönösen nyitottak, számukra természetes az elfogadás. A Down-szindrómás gyermekek különösen hasznát veszik a jelelésnek. Óriási öröm, amikor a butának gondolt gyerek hipp-hopp kommunikálni kezd és a megkésett beszédfejlődés miatt elhúzódó dackorszak frusztrációja hirtelen megszűnik.

…rájöttem, hogyan lehet a dolgokat elengedni és az igazán lényegesre koncentrálni…

Számodra személyesen milyen kihívásokat tartogatott az anyává válás?

Csodálatos dolog szülővé válni, táplálni, ölelni, tanítani, egyengetni az útját a gyorsan cseperedő kicsinek. A kihívások igazán akkor kezdődtek, amikor a fiam óvodai közösségbe lépett, ezzel egy időben költöztünk, és igazán belelendültem a vállalkozásomba is. Ez feszültséggel terhes időszak volt. Leginkább az okozott nehézséget, hogy minden téren megfeleljek. Valójában úgy éreztem, hogy semmiben sem vagyok jó, semmire nem jut időm. Ráadásul úgy érzem, a fiam 100%-ot követel magának belőlem a mai napig.

Mi segített a nehéz pillanatokban?

A férjemre maximálisan számíthatok, mindenben támogat és aktívan segít. A nagymama is röpül bármikor, ha szükség van rá. Szerencsés vagyok. Mégis, valahogy csak gyötrődtem. Mert nem adtam magamnak belső engedélyt ahhoz, hogy ne legyek „tökéletes” (ami lehetetlen), csak „elég jó”. Állandóan furdalt a lelkiismeret, hogy a gyerekemmel nem foglalkozom eleget, a férjemmel se, mellesleg magammal se, a vállalkozásom terveinek megvalósításával folyamatosan lemaradok, a lakás romokban, képtelen vagyok rendet tartani stb. Ami ebben a mókuskerékben segít, az a gondolkozás megváltoztatása. Az Anyacsavar coaching során jöttem rá, hogyan lehet a dolgokat elengedni és az igazán lényegesre koncentrálni, hogy mennyire szükséges a feltöltődés, pihenés is.

Te magad hogyan alkalmazod otthon a jeleket?

Csodálatos dolog szülővé válni
Csodálatos dolog szülővé válni

A fiam már 8 éves lesz, így ma már elsősorban akkor lendül a keze a jelelésre, ha valamilyen korlátba ütközik; nagy a zaj, tele van a szája, vagy ha erős érzelmet akar kifejezni, ha titkos beszédre használja. A nyaralásunk alkalmával például három dolog rendszeresen előjött: a „szeretlek” jele, a „sajnálom” jele (bizony rosszcsont!), és a „Kérek még fagyit!” jelekkel próbált rávenni az apja háta mögött az extra adag fagyira.De az idegen nyelv elsajátításában is jól jöttek a jelek, első osztályban jelekkel kérdeztem ki a fiamtól a tanult angol szavakat. Ez nagyon hasznos volt.


Ha valaki szeretné kipróbálni a babájával a Beszélő Babakezek módszert, hol nyílik rá legközelebb lehetősége?

Ingyenes előadásokon, bemutatókon is részt lehet venni: 2014. szeptember 9. 10.00 – MOM Kulturális Központ, 2014. szeptember 10. 10.00 – Mini-Manó Babacentrum. És természetesen szeretettel várok minden nyitott, kíváncsi, és a babája gondolataiba bepillantani vágyó szülőt és nagyszülőt a rendszeresen induló tanfolyamokon.

Tetszett az interjú? Itt olvashatsz hasonlóan izgalmas beszélgetéseket más kisgyerekes nőkkel, akik igyekeznek anyaként is a saját útjukat járni.

 

 

EMAIL