Harc a kosz és a rendetlenség ellen

Számomra immár több mint tíz éve tart a harc a kosz és a rendetlenség ellen. Amióta gyerekeim vannak, időről-időre az igények és a helyzetünk változását lekövetve új jó gyakorlatokra van szükségem ahhoz, hogy az otthonomban otthon tudjam magam érezni anyaként is. A legújabbat hoztam el nektek most.

 

Harc a kosz és a rendetlenség ellen

 

Kezeket fel, kit frusztrál anyaként a folyamatosan újragenerálódó, legyőzhetetlen rendetlenség és káosz?

Én egyszerűen nem bírok lépést tartani az állandóan újratermelődő könyv- és ruhakupacokkal, ragadós foltokkal, a lakás bármely pontján felbukkanó „kincsekkel”, amit a gyűjtögető gyerekem hord haza.

 

Fából vaskarika

 

Szeretnék egy tiszta, szemet gyönyörködtető és lelket pihentető otthont, de bármerre nézek, csak feladatokat látok. Vagy egész nap takarítok, rendet rakok, kinőtt ruhákat szelektálok és harcolok az enyészet ellen, vagy elnyel a kosz és rendetlenség, a felesleges tárgyak áradata. Illetve nincs vagy, hanem az utóbbi…

Munka és gyerekek mellett általában időm sincs ennyi, de azt vettem észre, hogy amikor kivételesen lenne, akkor meg leginkább kedvem és lelki energiám nincs erre a sziszifuszi munkára. Ahogyan egy anyatárs fogalmazott: „kinyitom a szekrényt, elsírom magam és visszacsukom”.

 

A saját bevált megoldásom

 

Most azonban rájöttem, mi segít nekem ebben a kilátástalannak tűnő helyzetben, úgyhogy szeretném megosztani veletek a most kikísérletezett jó gyakorlatomat, melynek neve:

BARTER egy másik kisgyerekes anyával!

 

Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

 

Havi 1 alkalommal, 2,5 órára átmegyünk egymáshoz.  Egy kijelölt, belátható feladatnak nekiesünk ketten, és egymás keze alá dolgozva, egymást motiválva, jó hangulatban megcsináljuk azt, amit egyedül egyikünk sem csinált meg, lehet, hogy  évek óta.

 

Amire eddig már használtuk a teljesség igénye nélkül:

 

 • gyerekruhák és könyvek szelektálása,
 • online börzékre eladandók befotózása és feltöltése,
 • minden elnyelő garderobeszekrény kiürítése
 • konyhaszekrény molytalanítása
 • hűtő- és mélyhűtő takarítás
 • gyerekszobák és egyéb lótemetők rendberakása

 

Mi az előnye?

 

 • Egységnyi idő alatt dupla gyorsaság, ami megadja azt a sikerélményt, ami a kisgyerekes hétköznapokban soha nem tud megtörténni.

 

 • Átmenetileg abba az illúzióba ringat, hogy akár az egész lakás lehetne ilyen tiszta és rendezett :-)))

 

 • Az elsinkófált, állandóan halogatott és energiazabáló házimunka egy motivált és vidám hangulatú közös tevékenység lesz, ami után elönt a hála és várod a következő alkalmat (nem vicc!)

 

 • Nem kell hozzá pénz, és nem kell egy fizetett külső segítség beszólásait hallgatni, sem a sarkában állni, és 5 percenként instruálni. Bónusz a megkönnyebbülés, amit az ad, hogy látod, mi van egy másik kisgyerekes anya szekrényében, lakásában, pincéjében, amivel megspórolsz félév pszichoterápiát.

 

 • Rugalmas a rendszer: lehet egyszerre több segítő is jelen (például egy költözködésnél, vagy nagytakarításnál), változtatható a gyakoriság, akármire hasznosítható az idő.

 

Van kedved kipróbálni?  🙂

 

Több jó gyakorlatért, megoldásfókuszú tapasztalatmegosztásokért gyere te is az Anyacsavar online klubba, ahol hozzád hasonló nők osztják meg a bevált módszereiket az anyasággal járó összes témában!

 

 

 

 

EMAIL