Hálaadás vállalkozó anyaként

Az anyaság és a vállalkozás is kemény munka. Sokan hozzuk magunkkal a helytállás belsővé tett parancsait, kitartóan, és gyakran erőnkön felül teljesítünk a napi darálóban. Arra azonban nem mindnyájunknak van mintája és belső engedélye, hogy örömét lelje a hétköznapokban, az pedig egészen ritka, hogy valaki megengedje magának, hogy megálljon néha és elismerje a saját sikereit, azokat megünnepelje, netán önmagát is megjutalmazza értük.

 

Pedig nem csupán hasznos, de önjutalmazó is egy-egy célunkat kisebb lépésekre bontani, és legalább a fontos mérföldköveknél megállni és:

  • reflektálni az eltelt időszakra, tanulni, inspirálódni belőle feltéve önmagunknak legalább két coaching kérdést: „Mi az, ami jól működött?”, ,„Mi az, amit másképpen csinálnék?”

 

  • ünnepelni, hálát adni kapcsolódva önmagunkhoz és másokhoz, amiben szintén hasznos eszköz lehet két coaching kérdés: „Mi az én hozzájárulásom ehhez a sikerhez?”, „Mit köszönhetek másoknak?”

 

Van, akinek a hálaadás a mindennapok része, én minden héten és a havi reflexiós visszatekintéseim alkalmával és megerősítem magam és segítem önmagamat a tapasztalataim integrálásában hálaadással.

 

Ha nem tartozik se a magánéleti, se a vállalkozói szokásaid közé a hálaadás, akkor az év vége remek alkalom kipróbálni akár a magánéleti céljaid és idén elért eredményeid számbavétele kapcsán, akár a vállalkozói céljaid és eredményeid összegzésekor.

 

Íme néhány ötlet arra, mit érdemes végig gondolni egy évlezáró összegzés és hálaadás során, amiket én is gyakran használok az önreflexiós munkámban:

 

  • Kik voltak idén a legfontosabb segítőim, és hogyan támogattak engem a magánéleti/vállalkozási céljaim elérésében? (Például: a csodálatos pedagógusainknak hála a gyerekeimet olyan érzelmi biztonságban éreztem, hogy nyugodt szívvel tudtam a vállalkozásomon gondolkodni.)

 

  • Mik azokat az újdonságok, amiket idén tanultam, kipróbáltam, láttam, elolvastam, tapasztatam? Kik azok az új, értékes, izgalmas emberek, akiket megismertem, új lehetőségek, amikkel éltem és ezek hogyan gazdagítottak? (Például: Idén kipróbáltam az angol nyelvű coacholást, ami szárnyakat adott ahhoz, hogy tovább fejlesszem az angolomat és önbizalmat ahhoz, hogy egy újabb szakmai lábat növesszek.)

 

  • Mik voltak azok a motivátorok, amik felismerésekre, változtatásokra, fejlődésre sarkalltak? (Például: Az energiaválság arra sarkallt, hogy új családi szokásokat vezessünk be a tudatosabb vásárlás és energiafogyasztás terén.)

 

Én szeretem ezeket a gyarapodásokat nem csupán végig gondolni, de le is írni, lerajzolni, vagy valamiképpen ábrázolni is. Az is nagyon hasznos, ha ki tudom hangosítani, amire jutottam, ezzel inspirálva másokat és segítve önmagamat a felismeréseim integrálásában.

Éppen ezért minden decemberben szoktam Évzáró hálaadás alkalmat szervezni az ügyfeleimnek online és személyes formában is, ahol mindenki lehetőséget kap megállni, ünnepelni, hálát adni, önmagához és másokhoz kapcsolódni. Azt hiszem, ez minden vállalkozó anyának jár!

 

 

 

EMAIL