Tincses Sziget – gyerekbarát fodrászat

tincses2Már egy ideje vadászom azokat a szolgáltatókat, akik úgy nyújtanak gyerekeknek támogatást, terméket, programot, hogy közben a szülők fejével (is) gondolkodnak, az ő igényeiket is szem előtt tartják. Ezeket hívom magamban „mamabarát” megoldásoknak. Most is egy ilyet ajánlok Nektek meleg szívvel!

 

Hogyan lesz a hajvágásból élmény?

A hajvágás – ahogyan a hajmosás, körömvágás is – sok gyereknél neuralgikus pont. Van, aki fél a víztől, van, aki utálja, ha a fejét érintik, van, akit a levágott haj szúr, és van, aki meg sem próbálja megmagyarázni miért, csak fél. És tiltakozik. Pedig néha egyszerűen muszáj körmöt és hajat vágni is.

 

gyerek-hajvagasA szüleim azt mesélik, hogy pici koromban egy tábla csokival vittek a fodrászhoz, és megmondták neki, hogy annyi ideje van levágni a hajamat, amíg a csoki tart. Ebből következően szép bilifrizurám lett, amilyet anyukám is tudott volna otthon vágni egy fazékkal a fejemen.

 

Amikor a helyzet fokozódik

Nálunk az első két hajvágás a saját tündéri fodrászomnál zökkenőmentes volt: egy Bogyó és babóca a gyerek kezébe telefonon, és ripsz-ropsz megvolt a hajvágás. Valami rejtélyes oknál fogva azonban a harmadik alkalommal már az odavezető bicikliutat is végig üvöltötte, a fodrásznál sírás és közelharc volt, miközben a többi felnőtt vendéget szemmel láthatóan zavartuk, a fodrászomat hátráltattuk, én pedig borzalmas anyának éreztem magam. És persze a kisfiam többet hallani sem akart fodrászról. Hetek, hónapok múlva sem. Na, innen szép győzni!

 

Gyerekbarát (és mamabarát) fodrászat

tincses1Ekkor találtam rá a Tincses Szigetre. Már az megtetszett, hogy a honlapon engem szülőként külön megszólítottak, és tanácsokkal láttak el, hogyan készítsem elő úgy a hajvágás programot otthon, hogy az a lehető legkisebb stressz és a lehető legjobb élmény legyen azután a kicsinek.

Ők pedig olyat tettek mellé, amit még soha életemben sehol nem láttam. A fodrászat gyakorlatilag egy kisebb játszóház. A várakozóknak komplett gyereksarok van, a hajvágás kormányozható beülős kisautókban zajlik, miközben minden gyerek az általa kiválasztott mesefilmet nézheti egy kis képernyőn.

 

Amitől szülőként lelazulok

tincses3A türelmes, mosolygós fodrászok minden gyerekre fél órát szánnak, pontosan azért, hogy e 10 perces hajvágás mellé beférjen a személyre szabás, a kivárás. Itt belefér, ha valaki végül csak az anyukája ölében engedi a hajvágást, ha nem akar kendőt a nyaka köré – mint azok a gyerekek, akik köldökzsinórral a nyakuk körül jöttek világra -, és azt is bámulatos rugalmassággal kezelik a harcedzett fodrászok, ha a játszósarok szőnyegén térdelve kell nyírni. Itt a gyerek ritmusa és igényei vannak a középpontban, és ettől én is lelazulok szülőként. Érzem – mert éreztetik velem -, hogy a gyerekem oké így, ahogyan van, és így szülőként is megélhetem az elfogadást.

 

A gondolatomat is olvassa

tincses4Amikor a kisebbiknek elérkezett az első hajvágás ideje, természetes volt, hogy ide hozom. Vittem magammal egy kis borítékot is, hogy eltegyem emlékbe az első göndör fürtjeit, és lám, itt is velem együtt gondolkodtak: az első hajvágás után kis oklevéllel távoztunk, amihez egy hajtincset is tűzött Niki, a fodrászunk, akihez most már családilag visszajárunk. Hétvégén! Mert akkor érünk rá, és bizony ez az üzlet szombaton és vasárnap is nyitva tart. Na, én ezt nevezem mamabarát szolgáltatásnak.

Érdekelnek más mamabarát programok, szolgáltatók, megoldások?

Kövesd az Anyacsavar blogot!

EMAIL