A tárgyak megszelídítése – 1. rész

Mártonffy Zsuzsa írása az Anyacsavar Női sorsok, női mesék pályázatára érkezett, és arról szól, hogyan lehet egy kisgyerekes családban akár kis térben és sok gyerek mellett is rendet tartani. Mindenki vágyik arra, hogy az otthona otthonos legyen és ne állandó csatatér. Íme egy háromgyerekes anya évek alatt kipróbált és bevált jó gyakorlatai.

 

 

Öten élünk együtt két és fél szobában, három gyerekkel. Elönthetnének minket a tárgyak, de nem. A lakásunkban nincs sok szekrény és nincs sok tárgy, mindennek tudom a helyét, és többnyire rend van. Ha valamitől megválunk, annak is igyekszem a legjobb helyet megtalálni. Hogyan lehetséges ez? Összeszedtem, nálam mi vált be a holmidömping elleni harcban.

 

Lakásvásárlás, -felújítás, -berendezés előtt

 

Legyen gardrób!

Ha pedig nincs, érdemes kialakítani, már egy 170 centis sáv is elegendő hozzá, amit le lehet választani az egyik szoba sarkából. Mi a hálószobából csíptünk le egy helyiséget a lakásunk felújításakor, mindkét oldalát az Ikeában kapható praktikus elemekkel rendeztünk be, a fal túloldalára pedig beépített könyvespolcot tettünk. Nagyszerű döntés volt. A könyvespolcon az összes könyvünk elfér, a gardrób pedig felveszi a felnőttek összes ruháját, a szezonális cuccokat (télikabát, fürdőruha, sapka), a gyerekek belenövésre váró holmijait, a cipőket, cipőket, barkácskellékeket, régi fotókat és rengeteg, épp nem használatos játékot. A kihúzható cipőtartókon 24 pár lábbeli elfér, Carrie Bradshaw is elsírná magát. A többi szobában csak jelképes tárolás történik, ezért szellősek.

 

 

Csináltatott bútor

Most épp nincs, de a korábbi lakásunkban volt. Drágább, mint a „konfekció”, de annyival praktikusabb is, pont a kis helyiségekhez lehet szabni, nincs egy felesleges ötven centis űr a szekrény tetején, mikor ott annyi mindent lehetne tárolni.

 

Mosó-, szárítógép.

Kevés dolog csúfítja el úgy a lakást, mint az örökké kinyitott ruhaszárító állvány, ami öt főnél már szinte sosem megy el aludni. A mosógépet egy szárítófunkciósra cseréltük le. Azóta télen megszűnt a szárító látványa a lakásban, nyáron az erkélyen teregetek.

 

Fiókok

Ez a legjobb tároló megoldás, de legdrágább is. Kis fiókokba a gyerekek is szívesen pakolnak, nincs szem előtt a cucc, könnyű rendszerezni – szemben a nyitott polcokkal, amelyek mindig rendetlenek, és a nagyobb ajtós szekrényekkel, ahol a kis holmikat nehéz kulturáltan elhelyezni. Ha ma vennék bútort, sokkal több fiók lenne benne.

 

Fogasok

Nem lehet elég fogas a lakásban. Nálunk van fogas az előszobában, a gardróbban, a fürdőszobában és a gyerekszobában, ezeken tartjuk a törölközőket, a kabátokat, a pizsamákat, a köntösöket, de a gyerekek úszó-, iskola-, furulyacuccát is. Nagyon kedveljük az ajtó hátára akasztható fogasokat, egy-egy ilyet nyaralásra is elviszünk. Rengeteg olyan cucc van a lakásban, amit nem lehet egy szekrénybe elsüllyeszteni, ezeknek jobb helye van egy akasztón, mint a földön vagy a bútorokon hányódva.

 

 

A lakásban élve – helyiségek szerint

 

Spájz, kamra

A gardróbhoz hasonlóan hasznos helyiség. Ha nincs, valahol akkor is tároljuk az élelmiszert. Nem szeretek semmit kidobni, ételt különösen nem, nem is nagyon fordul elő. Alacsony készletet tartok, ha hetente elmegyünk vásárolni, és átlagban kéthetente eszünk meg egy kukoricakonzervet, akkor felesleges belőle ötöt begyűjteni. Valószínűleg a jövő héten is lehet majd kapni. Az elfekvő készleteket egy nagy megmozdulásban elhasználtam, amiről meg tudom, hogy soha nem fogom elfogyasztani, azt elajándékozom. Ha valamiből egy-egy adag étel marad, lefagyasztom, jól fog az még jönni. Tudtátok, hogy a kenyér is fagyasztható? Felvágottból azt esszük, aminek leghamarabb van a lejárata. Nem tartok otthon egyszerre négyféle mustárt, lekvárt, majonézt, jó eséllyel csak megromlik, nem a Bocuse d’Orra készülök a konyhában.

 

Konyha

Rizsfőző, olajsütő, kenyérsütő, fagyigép, kenyérpirító, gofrisütő, popcake-készítő, kávégép, tejhabosító, szódakészítő, szendvicssütő, turmix, aszalógép, húsdaráló, tojásfőző, kuglófsütő… Szeretek főzni, de egy kis lakás konyhájába ennyi minden nem fér bele, és a felsoroltak jó része helyettesíthető valamilyen egyszerűbb eszközzel is, ha nem is tökéletesen. Érdemes arra a néhány eszközre szorítkozni, amit tényleg használunk, ami pedig évi 1-2-szer kerül elő, anélkül valószínűleg életben maradunk. Négy fazekam van, amiket egymásban tárolok, nem nagyon van olyan helyzet, hogy többet főznék egyszerre. Tányérból, pohárból olyan márkát veszünk, amit lehet pótolni, így nem fordul elő, hogy a 12 személyes szettből már csak 3 tányér van meg. A csorbákat, csúnyákat pedig rendszeresen kidobom.

 

Gyerekszoba

A gyerekeknek egy közös ruhásszekrényük van, mindenkinek egy-egy polca. Ebben el is férnek a pólók, pulcsik, nadrágok, fehérneműk (a kabátok, cipők, sapkák, fürdőruhák máshol laknak).

A játékokat rotálom. 30% van elöl, a többi dobozokban pihen a gardrób magasabb, oxigénben szegény részein. Az is jó teszt, melyik játék jut egyáltalán az eszükbe az elpakoltak közül. Ha van 200 plüss, felesleges mindnek egyszerre kéznél lennie, négy dobozra osztva cserélgetem őket – nagy az öröm, mikor a rég nem látott delfin előkerül a pihenőről. A „nekik kincs, nekünk szemét” típusú tárgyakat időnként óvatosan beteszem egy nagy dobozba és elrejtem, ha pár hétig nem keresik, akkor lehet, hogy egy végleges elválást is kibírnak. Nálunk az egyik gyereknek az ajándék a szeretetnyelve, ő precízen számontartja kincseit, az ő cuccaival óvatosabb vagyok, a másik kettőt különösebben nem érdekli, mi lett a holmikkal.

 

Fürdőszoba

Annyi piperénk van, amennyi elfér a szekrényben. Nem hűtlenkedem, nem próbálok ki egyszerre nyolcféle tusfürdőt, egy van itthon, ha kifogy, veszek egy újat. Ha egy parfüm öt évig kitart, akkor nem fogok mellé vásárolni egy másodikat. És semmi tragédia nem történik, ha a gyerekek meg én ugyanazt a sampont használjuk. Igyekszem minél kevesebb tisztítószerből megoldani a háztartást.

 

Hálószoba

Ki mondta, hogy egy ágy csak 30 centi magas lehet? Volt olyan korábbi lakásom, ahol az ágy egy méter magasban volt, alatta egy komplett szekrénnyel (nem, nem estem le róla). Nincs nyolc garnitúra ágyneműnk és törölközőnk, egy váltás elég, ezt is lehet kapni, ha tönkremenne.

 

Nappali

A kevesebb több, bútorban is. Nincs szőnyegünk, miután az előző tisztítása reménytelenné vált, többszörös lepisilés, összefestékezés és -ragasztózás után. Kevés a fotelünk, a gyerekek úgyis a földön szeretnek játszani.

 

Szívesen olvasnál más anyák személyes történeteiről, legjobb, bevált gyakorlatairól, egyedei megküzdési stratégiáiról? Szemezgess a Női sorsok, női mesék pályázatára beérkezett történetekből!

 

 

 

 

 

 

EMAIL