Gyermekágyi terv többedik gyereknél – készülj tudatosan! I. rész

gyermekágy2Már azt hitted rutinos szülő vagy a 2. gyerek érkezésekor, hiszen egyszer már végig csináltad a gyermekágyat? Vagy gyanút fogtál, amikor a barátaidtól azt hallottad, két gyerekkel a feladatok nem duplázódnak, hanem hatványozódnak? Mire érdemes készülni a többedik testvér születésekor? Praktikus szempontok Lénárd Orsi dúla, mentálhigiénés szakember ötletei alapján azoknak, akik inkább a kellemes meglepetéseket szeretik…

Ami nehezebb lesz kettővel, mint eggyel:

1. Étkezések zökkenőmentes lebonyolítása, mármint a Tiéd és a párodé! Akár egy asztalnál esztek családilag, akár külön-külön, ki mikor éhes. Fontos kérdés, hogy hogyan tudsz majd tápláló meleg ételhez jutni nap mint nap? Remek intézmény erre a komatál hagyománya, amikor a rokonok, barátok, szomszédok egymás között fkomatálelosztották, hogy az első hetekben ki mikor visz meleg ételt a gyermekágyas házba. Ez most is tud működni, viszont valószínűleg Neked kell megszervezned, és érdemes előre. Ha nincs a közelben rokon, ismerős, mert pl. most költöztetek új helyre, még mindig tudsz előre leszervezett házhoz szállításban gondolkodni, vagy Te magad tudsz előre lefőzni és mélyhűteni pár hétre meleg ételt még a szülés előtt.

2. A saját testápolásod, öltözködésed, hiszen anyaként most még kevesebb időd lesz magadra – na, itt kell figyelni, hogy ne másfél évig hordd ugyanazt a kitérdesedett tréningnadrágot, és foltos atlétatrikót!

3. Kikapcsolódás: Mit tehetsz, hogy a hobbid, a sport, az olvasás, vagy bármi, ami Téged tölt a hétköznapjaid részei maradhassanak? Ma már rengeteg lehetőség van arra, hogy a babáddal együtt vegyél részt felnőtt, a Te töltődésedet szolgáló programokon. Ha mozogni vágysz, ajánlom a Gyerünk, anyukám!, a Latin fitness Krisztával! és a Fuss, babakocsival! programjait! Ha intellektuális töltődésre vágysz, remek lehetőség a szoptatások, ringatások, babakocsis séták közben a hangoskönyv hallgatás. Ha barátokkal találkoznál, segítségedre van a hordozókendő, ahol a kicsid testközelben marad addig is, amíg Te hellóanyutársas életet tudsz élni. Rossz idő esetére fontos, ha mégis kimozdulnál a négy fal közül, meleg szívvel ajánlom a HellóAnyu ökokávéházat és közösségi teret a rengeteg programjával. De fontos arra is gondolni, mikor kapcsolódik ki az apa? Ehhez érdemes a Rendteremtő és az Anyacsavar heti feltöltődés tervezőjét igénybe venni. Az nagyon sokat segít, ha előre látható minden héten, hogy mikor és mi lesz az a program, ami segít visszanyerni az elveszett energiákat.

4. A párkapcsolat ápolása Ezt szinte biztosan csak tudatos előre tervezéssel tudod a hétköznapok részévé tenni, és ehhez valószínűleg külső segítséget kell bevonnotok a nulladik pillanattól. Sok párnál fontos, hogy elmehessenek ilyenkor otthonról, és kiszakadjanak a mindennapi rutinra emlékeztető környezetből, de hallottam már olyan megoldásról is, hogy a gyerekek mentek a nagyszülőkhöz, és a szülők otthon élvezhették a csendet, a nyugodt ébredést, a zavartalan beszélgetéseket…stb.

apa alszik5. Az alvás. Na, ez egy kemény dió, és érdemes nagyon komolyan venni, és a saját igényeitekre szabni. Vizsgáljátok meg, ki korán kelő pacsirta, ki későn fekvő bagoly típus közületek. Ha ebben kiegészítitek egymást, érdemes az éjszakát felosztani egymás között olyan szempontból, hogy ki mikor kel fel a gyerekekhez. Ha mindketten azonos típusba tartoztok, érdemes a napokat felosztani, amikor te, vagy a párod az “ügyeletes”. Ha az anya napközben meg tudja oldani a saját alvását, akkor az is megoldás, hogy az éjszakákat ő vállalja be, és esetleg hétvégén van csere. Ha egyedül neveled a kicsit, és nincs külső segítséged, akkor az az arany szabály lép érvénybe, hogy akkor aludj, amikor a kicsi is alszik.

A már megszerzett rutin könnyebbséget jelenthet

A második, többedik testvér érkezésekor jó szerencsével lesz néhány dolog, ami ugyanolyan, vagy hasonló lesz, mint az első gyereked születésekor, így a már megszerzett rutin könnyebbséget jelenthet.

hordozás1. Ilyenek a babagondozási feladatok, mint a fürdetés, pelenkázás – bár, ha másodszorra lányod születik, új trükköket is meg kell tanulnod -, büfiztetés, babakocsival közlekedés, hordozókendő kötés, orrszívás…stb.

2. A házimunka – takarítás, főzés, mosás, vasalás, kertészkedés – is megmarad. Amire fel tudsz készülni, az annak a végig gondolása, mi élvez ezek közül prioritást, és mi az, amit átmenetileg legalább el lehet engedni, vagy másra lehet bízni. Hidd el, a család, a barátok és ismerősök imádni fogják, hogy részt vehetnek, jelen lehetnek ezekben a kitüntetett első napokban, hetekben. Kérhetsz bátran segítséget attól még, hogy nem “elsőgyerekes kezdő” vagy.

3. Az ügyintézés: anyakönyvi kivonat, TB kártya, családtámogatás… stb.

4. Könnyebbséget jelenthet a lelki felvértezettség is jó esetben. Az, hogy már tudod, mi jó neked, hiszel önmagadban, az anyai képességeidben, és nem érdekel, ki mindenki akarja megmondani a frankót.

5. Jó esetben ide tartozik a szoptatás is, de azért ez nem magától értetődő, hiszen minden gyereknek meg kell tanulnia szopni, és van, akinek ez könnyen megy, van, akinek nehezebben, van, akinek meg egyáltalán nem. Jó, ha arra is készülsz, hogy itt szorulsz szaktanácsra, támogatásra, új praktikák megtanulására, kísérletezésre, és fontos, hogy tudd, bármilyen megoldás mellett döntesz is, teljesen oké, NEM fog sérülni ettől a gyereked, bármelyik ortodox iskola bármit sulykoljon is!

Mit mond erről Anita, aki maga is egy hús-vér kétgyerekes anya?

2gyerekes anya“Két gyerekkel könnyebb, mint eggyel. Ez persze nettó hülyeség, és fából vaskarika, de valahogy mégis ez van most. A nagyobbik hároméves, a pici három hónapos – nehéz ügy, mert nagyon eltérő igényekkel rendelkeznek, a nagyobbik pedig még nem elég nagy ahhoz, hogy valóban együttműködő és belátó legyen, ha ő háttérbe szorul időnként.  A kétgyerekes lét első hónapjainak az a része, amire fizikailag számítottam: teljesen beigazolódott. A fáradtságra, a kialvatlanságra, a testi nyúzottságra gondolok. Keveset alszom, nappal is csak ritkán van módom pótolni az éjszakai nemalvást, rendszertelenül eszem, és nagyon esetlegesen törődöm a testi szükségleteimmel. De valami nekem mégis sokkal könnyebb a kétgyerekes létben: sokkal nagyobb flow és önazonosabb, magabiztosabb identitás anyaként, mint az egygyerekes lét volt. Ugyanis már nagyrészt megvannak a belső engedélyeim (nem kevés idő és tanulás, önreflexió árán) arra, hogy úgy csináljam a dolgaimat, ahogy szeretném, ahogy jó nekem. Kevés kompromisszummal, még kevesebb kerülőúttal, és szinte teljesen bűntudatmentesen tudom élni a mindennapjaimat. Tudom, hogy nem akarok együtt aludni a kicsivel, hiába ajánlják a szakkönyvek – nekem nem megy. Szoptatok, de ha elmegyek több órára otthonról egyedül (és ezt egyre többször teszem!), akkor tápszert kap apától a gyerek – mert nem tudok fejni, ödémás lesz tőle a mellem, nem kísérletezem vele többet, és nincs lelkiismeret furdalásom miatta. Nagyon tudom élvezni a felnőttekkel töltött időt, a programokat, amikor kikapcsolódhatok otthonról – mert mát tudom, hogy az otthoniak remekül megoldják gyerekek körüli teendőket. Ha pedig én nyomom végig a napot egyedül a két gyerekkel segítség nélkül, sokkal kevesebbet agyalok azon, hogy vajon elég jó anyaként tettem-e ezt vagy azt, mert nincs időm ilyesmire, olyan gyorsan telnek az órák. Sőt még a nem elég jó anya tökéletlenségei is simán beleférnek egy hosszú nap természetes ritmusába, és este nem köpöm szembe magam a tükörben, mert túl sok édességet evett ma a nagyobbik, és mert a pici a lebukott rugdalózójában töltötte a napot (ő valószínűleg örült a nyomokban felfedezhető anyatejszagnak magán). Lazább lettem, és ettől jól érzem magam.

Hamarosan jövök a cikk 2. részével és újabb szempontokkal, ötletekkel az általános életvezetés és a nagyobb testvérekkel kapcsolatos feladatokra való felkészülés témájában.

Ha van kedved, írd meg, Neked mi vált be, mi a Te tapasztalatod a többedik gyerek születése utáni időszakról!

paizsdora_anyacsavar_alairas

EMAIL