Süt, főz, takarít és rock&roll?

– egy Anyacsavar Klub tanulságai

dolgozó mamaEnnek a női beszélgető körnek a témája a régi, otthonról hozott minták megkérdőjelezése és az új családi szokások kialakítása volt. Miközben a klubnak helyet adó HellóAnyuba bicikliztem, eszembe jutott, hogy gyerekként mennyire haragudtam anyukámra, amikor arra panaszkodott, hogy ő milyen sokat dolgozik otthon, és mi ezért mennyire nem vagyunk hálásak. Emlékszem az unalomig ismételt „mosok, főzök, takarítok” kezdetű litániára, és arra, hogy nem értettem, miért mártírkodik anyu, miért nem tudja ezeket a “női” feladatokat lazán, vidáman, humorral, sőt, a jó teljesítményére büszkén, de minden esetre természetesen csinálni.

Aki karriert és családot is szeretne

Az is idegesített, ha anyu nyúzott volt, és irigyeltem azokat az osztálytársaimat, akiknek a mamája melírozott, dauerolt hajjal, kisminkelve és divatos neccpólóban mászkált, nem úgy, mint az én értelmiségi anyukám, aki összefogott hajjal és visszafogottan elegáns, tehát nem menő ruhákban járt, mindig hajszolt volt, és saját magát utoljára hagyta önnön fontossági sorrendjének felállításánál.

Azt csak kamaszként raktam össze, hogy anyunak mikrobiológus doktorival a munkahelyén tudományos ambíciói vannak, és csak felnőttként tudtam meg, hogy a 80’-as években a kutatási eredményeit a Nature Magazinban publikálta, kb. egyetlen magyar kutatóként ezen a területen. Azt pedig csak anyaként értettem meg, mennyire nehéz helyzetben volt, és van ma is az a nő, aki karriert és családot is szeretne, és minden női szerepében helyt kíván állni.

Közfelfogás, hogy a háztartás és a gyerekgondozás a nő feladata

Mit sem változott az elmúlt évtizedekben az a közfelfogás, hogy a háztartás és a gyerekgondozás a nő feladata a családban. A férfi, ha nagyon jó fej, akkor segít, amiért a nőnek hálásnak kell lennie. Esetleg nem segít, de engedi, hogy a nő bevonjon külső segítséget, mondjuk takarítónőt, bébiszittert, de ezért is hála illeti a férfiakat, hiszen nagylelkűen szemet hunytak a feleségük „defektes” működése, vagy „allűrje” felett. A nőknek pedig marad a bűntudat, amiért nem tudtak rendesen helytállni a szerepeikben, valamelyikben megbuktak, kevésnek, elégtelennek bizonyultak.

Az olvasókönyvek is ezt a mintát sulykolják

gyerekrajzElgondolkodtam, miért haragudtam anyukámra gyerekként, és miért gondoltam én magam is azt, hogy természetes, hogy a háztartás és a gyerekek az ő vállán vannak. Hogy természetes, hogy az iskolás családi rajzomon, amíg apám a kanapén újságot olvas, és a húgommal a szobában tanulunk, addig anyám a fürdőszobai kád szélén egyensúlyozva tereget a fregolira munka utáni második műszak gyanánt. A klubra érkező kisgyerekes anyáktól jött a megfejtés: már a gyerekmesék, versek, kisiskolás olvasókönyvek is ezt a mintát és családi munkamegosztást sulykolják. Az 1980-ban megjelent „A baba 1. lexikonja” egy klasszikus kétgyerekes család hétköznapjain kalauzol végig: amíg apa elmegy reggel dolgozni, és csak késő délután bukkan fel újra, anya az, aki otthon marad, és végig kíséri a gyerekeket a napon: elvégzi a szükséges háztartási feladatokat, és megfelelő programokat biztosít a csemetéknek. Így az ő intellektuális és társas szükségletei a répatisztítás, homokozás és kukásautó-bámulás Bermuda háromszögében vesznek el valahol, és ez így természetes. Fél napja gondolkodom, de nem tudok felidézni egyetlen mesekönyvet, verset, ahol más mintával is találkoznánk, mondjuk dolgozó anya, háztartásbeli apa, vagy dolgozó szülők mellett külső segítséget bevonó család…

A burkolt üzenet az, hogy nem vagyok gondoskodó nő

anyósGyors közvélemény kutatást végeztem: a klubon résztvevő anyáknak kivétel nélkül megvolt arra a belső engedélyük, hogy külső segítséget vonjanak be mind a háztartás, mind a gyerekgondozás terén, mégis csupán negyedük élt valóban ilyen segítséggel a hétköznapokban, és még ők is arról számoltak be, hogy gyakran kelt bennük ezért bűntudatot a párjuk, vagy az anyjuk, anyósuk – tehát nőtársak is! A nyílt, vagy burkolt üzenet az, hogy aki nem maga végzi a háztartási és gyerekgondozási feladatokat, az nem gondoskodó nő. Ez a kritika pedig végtelenül szorongató tud lenni egy kisgyerekes nőnek, hiszen a női és anyai identitását kérdőjelezi meg.

A férfi “jó fej”, ha segít

Míg a jelenlévők java része találkozott már személyesen olyan férfiakkal, – vagy legalább hallott ilyenről, – akik a családi munkamegosztással kapcsolatban rendkívül liberális férj segítnézeteket vallottak, sőt részt is vállaltak ezekben az otthoni feladatokban, addig senki nem tudott olyan tapasztalatról beszámolni, hogy a gyakorlatban is kiegyenlítettek lettek volna egy párkapcsolatban a lehetőségek és kötelességek. Még hallomásból sem. Máig a legjobban működő családi munkamegosztások is azon alapulnak, hogy a férfi “jó fej és segít” a nőnek. Noha azzal a céllal gyűltünk össze, hogy a legjobb bevált gyakorlatainkat osztjuk meg egymással, a mindennek a netovábbja az volt, ha valaki maga is dolgozott, és igénybe vett fizetett segítséget a háztartási feladatokban, vagy olykor a gyerekfelügyeletben.

A zsebpénz intézménye

Az egyetlen téma, ahol konszenzus volt a résztvevők között, és valódi bevált praktikákat tudtunk megosztani, az a közös kassza és a pénz elosztása volt. Rejtélyes módon ezen a területen a legtöbb pár közös döntéseket hoz, és sokaknál működik a „zsebpénz” intézménye, az az egy havi fix összeg a pár mindkét tagjának, amit szabadon költhet el magyarázkodás nélkül bármire, függetlenül attól, ki a fő pénzkereső. Ez a bevált gyakorlat sokak szerint segít megelőzni a pénzköltési szokásokban megmutatkozó különbségekből fakadó konfliktusokat.

Hiányzik a megtartó, elfogadó női közösség

Az többen megemlítették, mennyire hiányzik a megtartó, elfogadó női közösség az anyává válás idején. Akik nem ítélkeznek, hanem támogatnak, akiktől el lehet lesni jó példákat, akik megosztják a tapasztalataikat, vagy akár egy-egy nehéz helyzetben konkrét segítséget is tudnak nyújtani. Végül is az Anyacsavar Klub, ez a női beszélgető kör ezzel a céllal jött létre, és ha csak havonta egyszer is találkozunk, mindig más és más közérdekű női témában osztjuk meg ítélkezés- és tabumentesen a tapasztalatainkat, bevált megoldásainkat.

Mi legyen a következő Anyacsavar Klub témája?

Ha szeretnéd befolyásolni, mi legyen a következő Anyacsavar Klub témája, szavazz ezen a kérdőíven, és mondd el, mi az, ami Téged a leginkább foglalkoztat. A legtöbb szavazatot kapott téma lesz a március 13-i következő havi klub témája, amire gyerekeddel, barátnőddel, anyukáddal, férjeddel, vagy nélkülük várlak szeretettel!

 

paizsdora_anyacsavar_alairas

 

 

 

 

EMAIL