Jó fej anya és nem porszívózó automata

Svéda DóraAz Anyacsavaron ezen a héten Svéda Dóra galériavezetőt, az Art & Me alapítóját kérdeztük vállalkozásról, magánéletről, önmegvalósításról, a női szerepek összehangolásáról.

Integrálom azokat a tevékenységeket, amelyeket szeretek csinálni

Hogyan jutott eszedbe létrehozni az Art & Me-t?

Olyan vállalkozást szerettem volna alapítani, amely integrálja azokat a tevékenységeket, amelyeket szeretek csinálni: emberek fejlesztése, tehetségek gondozása, képzőművészeti menedzsment, szervezés, emberek összekapcsolása. Korábbi munkám során rengeteg tehetséges művésszel találkoztam, akik kényszerpályára kerültek, mert művészi hivatásukból nem tudtak megélni, ezért hoztam létre az ART&ME-t, ami egy kereskedelmi galéria és egy humán erőforrás szolgáltató izgalmas kombinációja. A képzési és fejlesztési folyamatokba bevonjuk a művészeket, az alkotó folyamathoz hasonlóan építjük fel a tréningeket, workshopokat. Művészeink megjelennek szakmai konferenciákon performanszokkal.

Az eddigi sikereitek közül mire vagy a legbüszkébb?

Art and MeA Kortárs Kaland című kétnapos saját szervezésű képzőművészeti programsorozatra, amelyet idén sikerül továbbvinnünk, a Kortárs Kaland most már havonta egy eseménnyel jelentkezik, március 7-én például “Nő – cím nélkül” kiállítással és a női szerepeket körbejáró délelőtti programmal inspirálódunk. Minden esemény bemutatkozási lehetőség egy-egy tehetségnek, és a képzőművészet más-más aspektusát járja körbe. És természetesen az art coaching saját fejlesztésű módszertanra, ami rengeteg lehetőséget rejt. Erős, szó szerint is építkező folyamatba kezdünk az ügyféllel, induló vállalkozások támogatásában is remekül használjuk, amikor térben megépítjük például a vállalkozás stratégiáját, mint egy szobrot, vagy nagyvállalati környezetben több szervezeti egység jövőbeni kooperációját jelenítjük meg egy közös festményen. Az az izgalmas benne, hogy millió kreatív lehetőséget rejt. Minden coaching-ügyfélre büszke vagyok, aki egy picit is előrelépett.

Mennyire sikerül egyensúlyban tartanod a munkát és a magánéletet?

Pillanatokra sikerül. Próbálok következetes döntéseket hozni, és elfogadni, hogy néha a munka előtérbe kerül, erről tudatosan beszélgetek a gyerekekkel. Mindig kérek segítséget, ha úgy érzem, hogy egyedül sok, nem frusztrálom magam azzal, hogy egyedül akarok mindent megoldani. Próbálom azzal táplálni az energiaszintemet, hogy a gyerekeknek jó fej anyára van szüksége és nem porszívózó automatára. A környezetem elvárásai vagy megjegyzései helyett igyekszem a gyerekek igényeire figyelni. Foglalkozom olyan szabadidős tevékenységekkel, amelyek feltöltenek, színházba és kiállításokra járok..

A vállalkozónők gyakran megijednek a sikertől

Trénerként és coachként találkozol-e a nőket érintő akár negatív, akar pozitív diszkriminációval a munkád során? Ha igen, hogyan nyilvánul meg? És mit teszel ilyenkor?

Gyakran érzékelem, hogy nehéz a nőknek és a férfiaknak is megküzdeni a társadalmi közvélekedésben bebetonozódott hagyományos szerepelvárások miatti nyomással. Sok tehetséges ember, és főleg nő beszorul egy-egy helyzetbe emiatt, fontos küldetésemnek érzem, hogy segítsek nekik kibontakoztatni az ambícióikat. A női vállalkozások mentorálása során különösen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy egy-egy nehezebb élethelyzetben ne kelljen szem elől téveszteni a céljaikat, kapjanak támogatást. A vállalkozásalapításnál az erőforrásaik összegyűjtésében és annak tudatosításában, hogy hogyan tudják használni ezeket, és hogy már az elején építsenek maguknak egy támogató közeget, a környezetükből nyerjenek szövetségeseket, bátran építsenek kapcsolatokat. Amikor egy vállalkozás sikeressé kezd válni, akkor a női vállalkozóknál kirajzolódik egy olyan minta, hogy hirtelen megijednek a váratlan lehetőségektől, és a szerepeik is összezilálódnak, mert adott helyzetben és időszakban például jobban kell koncentrálniuk a munkára. Ilyenkor jól jön néhány irányított kérdés, amelynek segítségével kívülről rálátnak a helyzetükre és továbblendülnek. Fontosnak tartom azt is, hogy a technológiai fejlődéssel lépést tudjanak tartani.

Van női példaképed? Ha igen, miért ő?

Sok példaképem van, egy közös bennük, a kitartás. Ahogy magamban sorolom a neveket, Ember Mária, Elfriede Jelinek, Ludmilla Ulickaja, Sofi Oksanen, csupa írónő jut eszembe,
akik bátor hangon tudtak/tudnak szólni tabutémákról is, és meg merik mutatni a saját érzékenységüket.

Siker, ha jó mintát tudok mutatni a gyerekeimnek

Szerinted mi a sikeres élet titka anyaként?

Ahogy beszélgetek nőkkel, azt hallom, hogy mindenkinek más, és ez nagyon tetszik. Nekem a jelenlegi helyzetemben az a siker, ha inspirálni tudom a gyerekeimet, ha meg tudok mutatni nekik valamit, ami majd a felnőtt életükben segíti őket, hogy jó megoldásokat találjanak maguknak. Anyaként a siker, ha valami jó mintát tudok átörökíteni.

A gyerekeid mit látnak Tőled, milyen nőnek, anyának lenni?

A hagyományos anyaszerep mellett igyekszem magam megmutatni nekik más szerepeimben is, elviszem magammal őket kiállítást szerelni, megnyitóra, vagy teamcoaching-ülésre, meg csomó más helyre, hogy lássák, milyen érdekes a világ, és nagyon hiszek a kooperatív gyereknevelésben, folyamatosan bevonjuk őket a családi élet szervezésébe is. Nem csak az erős oldalamat látják, hanem a bizonytalanságaimat is, így talán magabiztosabb felnőtté válnak majd, mert mernek kérdéseket feltenni.

Lecsekkolni a leendő apát

Mit tanácsolnál tehetséges és ambiciózus fiatal nőknek, akik szeretnének anyák lenni, de az önmegvalósításról sem szeretnének lemondani?

Minden élethelyzet más, ezért ez nehéz kérdés. Mielőtt anyák lesznek, csekkolják le, hogy a leendő apa mennyire támogató társ. És mindig egész életpályában gondolkozzanak, amiben lássák meg az egyes szakaszok helyét, tervezzenek bátran. Talán a tudatosság a kulcsszó, és a jó értelemben vett érdekérvényesítés.

 

paizsdora_anyacsavar_alairas

 

 

 

 

 

EMAIL