Tervezni a feltöltődést

– tanulságok az Évindító tervező Anyacsavar csoportból

tervezésTe is szoktál feladatlistát készíteni magadnak? Vastag határidőnaplóval mászkálsz, hogy a családi teendők ne merüljenek feledésbe? Jelez a telefonod a határidőknél, az ébresztőórád a reggeli kelésnél, a gyereked üzenő füzete figyelmeztet a kötelező befizetésekre. Telefonos applikációban vezeted a havi kiadásokat, és terveket kovácsolsz arra, hogyan ne lépd túl a betervezett keretet. Van nyaralós utazólistád a bepakolandó holmikról, karácsonyi ajándéklista, hogy senkiről ne feledkezz meg, csipog a telefonod a névnapok és szülinapok előtt. A lakásban post-itek mindenütt a sürgős, fontos, életbevágó és kötelező feladatokról. Amerre csak nézel, mindenütt feladatok várnak, csak azt tudnád, honnan fogsz energiát nyerni az összes elvégzéséhez?

jövőÉv elején sokan nekiveselkedünk kihívó célokat állítani a különböző életterületeken. Olyan célokat, amelyeket valóban szeretnénk elérni: gyakrabban találkozni a barátainkkal, elutazni a tengerhez nyaralni, rendezni a párkapcsolatunkat, nagyobb lakásba költözni…stb. A hosszú távú célokat kisebb lépésekre bontjuk, esetleg határidőt is kitűzünk mellé, ahogyan az igazán profi tervezők, és időbeosztók csinálják. Aztán a lelkesedés pár hét után mégis alábbhagy, vagy már bele sem fogunk a megvalósításba, mert a napi teendők áradata elsodor bennünket. Elég egy betegség, ami kizökkent, és máris elúsztunk a teendőkkel, hogyan is férnének bele a napjainkba újabb és újabb teendők. Megpróbáljuk becsapni magunkat: a célokat elnapoljuk, de a rossz szájíz megmarad. Hiszen valóban szerettünk volna gyakrabban találkozni a barátainkkal, elutazni a tengerhez nyaralni, rendezni a párkapcsolatunkat, nagyobb lakásba költözni…stb.

A cél megvalósításának a kulcsa a lelki energia

A legtöbben képesek vagyunk megfogalmazni, mire vágyunk igazán. Aki időt szán a tervezésre, azt is meg tudja állapítani, hogyan, milyen lépések által tudna eljutni a vágyott céljához. Ami valóban hiányzik a cél eléréséhez, az a lelki energia, hogy belevágjunk, és a lépéseket végig is csináljuk, ha esik, ha fúj, ha fogzik a gyerek, ha csőtörés van, ha a beteg apósunkat kell ápolni, akkor is.

Na de honnan nyerjük a napi feladatokra, és a hosszú távú céljainkra a lelki energiát akkor, amikor a napi fárasztó mókuskerék mellé még váratlan plusz akadályok, terhek jönnek valahogy mindig a legrosszabbkor?

Először tervezd meg a töltődést!

Minden boldog nő szereti önmagát...
Feltöltődés ha esik, ha fúj…

Az Évindító tervező Anyacsavar csoportban valami nagyon egyszerű, ám kézenfekvő dologra jöttünk rá: először és mindenek előtt meg kell terveznünk a saját töltődésünket!

Igen, jól hallottad, saját töltődési terv a feladatok tervezése előtt!

Éves szinten bekalkulálva a nagyobb szabadság blokkokat, a gyakoribb hosszú hétvégéket, hogy mindig lehessen számítani valami belátható időn belül elérkező energiafröccsre. És heti/napi szinten is, hogy a testi-lelki elemeink sose merülhessenek le.

Milyen szempontokat veszünk figyelembe ahhoz, hogy mindenki saját magára és a családjára szabhassa a feltöltődési tervét?

1. Gyakoriság

Ez egy kis önismeretet igényel, hiszen arról van szó, tudod-e milyen gyakran van szükséged töltekezésre. Elegendő, ha hetente egyszer el tudsz menni barátokkal bulizni, és ez annyira boldoggá, energikussá tesz, hogy játszva megbirkózol a heti teendőiddel? Vagy ha hétvégente el tudtok menni kétnapos kirándulásokra a természetbe? Vagy ha naponta fél órát olvasgathatsz csendben? Ha másnaponta elmehetsz futni?

2. Napszak

Talán megfigyelted, hogy bizonyos napszakokban sokkal hatékonyabb vagy feladatmegoldásban, más napszak inkább kedvez a pihenésnek. Máskor vagy fizikailag aktív, máskor lelkileg terhelhetőbb, vagy szellemileg élénkebb. Ilyenkor lehet, hogy 10 perc többet ér, mint egy másik napszakban egy óra. Neked melyik napszak kedvez leginkább a töltekezésnek?

3. Tevékenység

olvasosPersze ez attól is függ, mi az a tevékenység, amiről beszélünk. Családanyaként lehet, hogy nagyon más tölt most, mint a gyerekeid születése előtt, vagy akár egy, vagy két éve. Ha egész nap zenebohóc és játszóházi animátor szerepben vagy, talán jól esik felnőtt üzemmódban lenni, vagy éppen egyedül. Ha sokat cipelsz, emelsz, babakocsizol, lehet, hogy a testi regenerálódás kerül előtérbe. Mivel kisgyerekes anyaként a legdrágább erőforrásod a szabadidőd, fontos végig gondolnod, mi az, ami Neked jelenleg a leginkább töltő tevékenység? Az sem ciki, ha ez a tevékenység az alvás!

4. Egyedül/ketten/sokan töltött idők aránya

Ha végre akad egy kis szabadidőd, mi esne a legjobban: egyedül, valakivel kettesben, vagy egy nagyobb társaságban eltölteni? És ha mindhárom jól esne, mi MOST a sorrend közöttük? Mindennél jobban tölt egy mély beszélgetés a barátnőddel, vagy a szex a pároddal? Fél országodat adnád egy pár óra sétálásért és naplóírásért, ahol végre rendezheted a kavargó gondolataidat? Már idejét sem tudod, mikor tudtál egy nagyobb baráti társasággal elutazni, pedig olyankor érzed magad igazán elemedben?

5. Mozgásos vagy intellektuális?

Ha ebben a pillanatban varázsütésre akadna egy órád csak magadra, mire fordítanád? Egy meleg fürdő, egy masszázs, egy jógaóra után újjászületnél? Ha végre elolvashatnál egy szakcikket, írhatnál egy blogbejegyzést, elmehetnél a pszichológusodhoz, újra meglelnéd a belső békéd? Valami egészen más esne jól? Tudod mi az?

6. Megfelelő impulzus mennyiség

bulizó mamákA gyerekeid életkorától, a napi rutinodtól, és persze a saját temperamentumodtól függően nagyon különböző igényed lehet arra, hogy a szabadidődben mennyi újdonság, hang, fény és egyéb inger érjen. Lehet, hogy ha biciklizés közben zenét hallgathatsz és hangosan énekelhetsz, az mindennél jobban kikapcsol. De lehet, hogy egy óra délutáni szunyókálás kell most Neked a legjobban. Mi mostanság a megfelelő impulzusmennyiség a számodra?

7. Kire van szükséged hozzá?

Ha páros, vagy társasági tevékenység tölt, akkor bizony szervezést fog igényelni a dolog, ami nem egyszerű mutatvány, főleg, ha a kiszemelt partnerek is olyan elfoglaltak, mint Te. Ilyenkor jó, ha készülsz B tervvel az utolsó pillanatos lemondások, átszervezések esetére.

És ha jelen pillanatban nincsen saját szabadon felhasználható idősávod a héten, vagy nem annyi, amennyit szeretnél, akkor csinálnod kell ilyeneket. Ehhez lehet, hogy meg kell szervezned egy támogatói hálót, akik segítenek Neked egy-egy feladatot átvenni, amíg Te pihensz. Hamarosan írok arról, hogy hogyan!

A töltekezés befektetés!

Szóval, mindent összevéve nagyon megéri megtervezni, hogy a szűkös szabadidő lehetőségeket hogyan tudod legjobban a saját javadra használni annak érdekében, hogy legyen energiád a napi feladatokra, a váratlan helyzetek megoldására, a saját céljaid elérésére, és a szeretteidre. Hiszen azzal mindenki jól jár, a gyerekeid, a párod, a kollégáid is, ha egy vidáman, türelmesen, energikusan kapnak vissza Téged a saját magadra szánt töltekező idő után. Ne feledd, a töltekezés: befektetés! Magadba, a szeretteidbe, és a hosszú távú céljaidba!

 

EMAIL