Mamakör

mamakör2Képzeljétek, létezik egy kezdeményezés, ahol az Anyacsavar csoportokhoz hasonló támogatást kapnak a kisgyerekes nők, de a közvetlenül az anyává válást követően! Ha én ezt tudtam volna! Minden anyának receptre írnám fel! 🙂

A Mamakört hárman, Roszik Linda, Köhler Kata és Takácsy Márta pszichológusok és gyakorló anyák hívták életre. Ez egy frissen szült anyáknak szóló babás támogatócsoport, ahol nem csak az anyaság örömeiről, hanem kétségekről, kihívásokról is szabadon lehet beszélni, anélkül, hogy szégyellni kellene vegyes érzéseinket. A Mamakörön hét héten át hét különböző témát dolgoznak fel elfogadó és támogató közegben szakemberek vezetésével. Most ők mesélnek erről a fantasztikus kezdeményezésről az Anyacsavaron.

Mi hívta életre a Mamakört?

Amikor Linda külföldön várta babáját, különösen intenzíven élte át, amit a gyerekszületés kapcsán sokan átélünk, hogy a korábbi, megszokott kapcsolati hálónk átalakul, eltűnik. Sokan csupán a szülésig készülnek fel, hogy utána milyen buktatók vannak, mi segít és mi nem, arról már nincsenek információik. Ezen szeretnénk változtatni. Azt gondoljuk, az első pár hónap az egyik legérzékenyebb időszak egy újonnan alakuló család életében és nagyon fontos, hogy ekkor minél kevesebb bűntudattal tudjanak együtt lenni, megteremthessék alakuló – változó kapcsolatuk biztonságos alapjait.

 

Miben más ez, mintha az anyukák a játszótéren beszélgetnének az őket foglalkoztató témákról?

mamakör1Egyrészt zárt csoportokat vezetünk, vagyis a mamák végig ugyanazokkal oszthatják meg gondolataikat, érzéseiket. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy sokkal intimebb, őszintébb beszélgetések bontakoznak ki, s a hét alkalom végére igazán összeforrott csoporttá kovácsolódnak a résztvevők, akik még sokáig találkoznak ezután is. Talán még ennél is fontosabb, hogy olyan témákra fókuszálunk, amelyek mindenkiben motoszkálnak ilyenkor, mindenkit érintenek, de nincs idő, lehetőség, motiváció átbeszélni ezeket valakivel. Az egyes alkalmakon a várandósság, szülésélmény, egyéni és társadalmi anyai minták, a párkapcsolat változásai, apai minták, a baba temperamentuma, babasírás, külső és belső elvárások témáit, mindezek belső megélését beszéljük át, hogy ki hogyan éli meg ezeket. Az egyik legfontosabb alapelvünk, hogy nem szavazunk semmi mellett vagy ellen – mi nem mondjuk, hogy hordozz vagy babakocsizz – inkább ahhoz próbáljuk hozzásegíteni csoporttagjainkat, hogy felfedezzék, mi az, ami újdonsült családjuknak igazán jó, működőképes megoldás, mert leginkább ez segít ahhoz, hogy egészséges, mély kötődés alakulhasson ki anya, baba és papa között.

 

Mi az, amit a tapasztalataitok szerint leginkább igényelnek a kisgyerekes anyák?

Ebben az érzékeny időszakban, a változások közepette természetes módon erősödnek a szorongások. Nagyon felszabadító, hogy ezekről szabadon lehet nálunk beszélni, nem kell feltétlenül  átélni a „gondtalan anyaság” kötelező érzéseit.

A másik fontos élmény, hogy a mamák a csoportban megtapasztalják, nem csak nekik vannak nehézségeik. Csoporttagjaink közvetlenül átélik, hogy nincsenek egyedül nehézségeikkel, sőt azt is, hogy van, akinek éppen az okoz nehézséget, ami nekik könnyen megy és fordítva.

Azt is tapasztaljuk, mennyire fontos a szülés – gyakran fájdalmas – élményének megosztása. Sokaknak épp a csoport hitelesíti a szülés alatt átélt érzéseit, ami az eltagadott, elfojtott érzések felszabadulásához, a fájdalmas élmények oldódásához vezet.

 

Mi az eddigi legnagyobb sikeretek?

mamakör3Talán eddigi legnagyobb sikerünknek azt tartjuk, hogy számos csoportunk akár évekkel később is rendszeresen találkozik, és társaságot, olykor támaszt nyújtanak egymásnak. Ahogy azt is, hogy az első csoporttagjaink visszajönnek hozzánk második babájukkal Tesós körbe, egy – egy nehezebben megélt helyzet kapcsán pedig egyéni vagy családi konzultációra.

Az is igazi siker nekünk, amikor a csoporttagok visszajelzik, párjukkal otthon “Mamaköröznek”, átbeszélik az általunk felvetett témákat. Sőt, szívesen járnának ők is Mama-, illetve Papakörbe. És erre már nem is kell sokat várniuk!

 

Mi a hosszú távú célotok?

Azt szeretnénk elérni, hogy a babák születése után ugyanolyan természetes legyen Mamakörbe járni, mint akár pelenkát venni. Mindez együtt jár azzal, hogy idővel más városokban és nemzetközi színtéren is legyenek Mamakörök, hogy minden frissen s(z)ült anyának és babának megkönnyítsük e vegyes érzésekkel teli, kezdeti időszak megélését.

 

Mikor lehet legközelebb csatlakozni Mamakörhöz?

Június 21-én indítunk legközelebb Mamakört, majd rövid nyári szünet után szeptembertől újra indulnak első babás és tesós csoportjaink, egyéni – és páros konzultációink.

(Fotók: Cziglán Tamás és Fema Fotó)

EMAIL