Szeleteld újra az idősajtot!

Ellenséged az idő? Tervezd újra!
Ellenséged az idő? Tervezd újra!

Semmire nem jut időd? Állandóan hajszolod magad? Már nem is emlékszel, mikor tudtál önfeledt pár órát eltölteni a pároddal? Szeretnél egy kicsit egyedül lenni, hogy végre csak saját magadra figyelhess? Szeleteld újra az idősajtot!

Mi az ideális arány a négy időtípus között?

 

Az általam nagyra becsült F. Várkonyi Zsuzsa pszichológustól hallottam először említeni az idősajt fogalmát, amit rögtön nagyon találónak éreztem, főleg, hogy le is rajzolta elém a nagy kerek sajtot – valójában egy kördiagramot -, és nekem szegezte a kérdést: én hogyan szeletelném fel legszívesebben ezt a sajtot?

A hétköznapjainkat sok, gyakran kikerülhetetlen, ámde banális dologgal töltjük, mint a fiziológiai szükségleteink kielégítése (alvás, evés…stb.), és a legtöbbünknek meghatározó időtöltése a munka, vagy a tanulás, ami az ébren töltött produktív időnk nagy részét kiölti.

 

 

A nagy kérdés az, mivel töltjük a fennmaradó időt?

 

Amikor valamilyen tevékenységet végzünk konkrét céllal, ami a teljes figyelmünket igényli, pl. dolgozunk, tanulunk, azt feladat időnek hívjuk. Amikor a figyelmünket teljes egészében egy másik személynek szenteljük, pl. önfeledten játszunk a gyerekünkkel, beszélgetünk a barátainkkal, együtt vagyunk a párunkkal, azt hívjuk intim időnek. Ennek a legfőbb ismérve, hogy nincsen semmilyen konkrét célja – mint a feladat időnek -, csak azért csináljuk, mert jó.

Intim idő: belefér?
Intim idő: belefér?

Van aztán a zajló idő, ami amolyan köztes állapot, mert se nem nagyon produktív, mint a feladat idő, se nem önfeledt, mint az intim idő, viszont rengeteget tudunk benne eltölteni nap, mint nap. Ilyen, amikor a buszra várakozunk, sorban állunk a postán, felállítjuk a számítógépünket – hogy majd később dolgozhassunk rajta. Noha ezek a tevékenységek felesleges időrablónak tűnhetnek, valós pszichológiai funkciójuk van: ilyenkor dolgozzuk fel az aktív figyelmet igénylő feladat időben és intim időben történteket. Ugye ismerős, amikor mosogatás közben újrajátszunk egy már megtörtént párbeszédet, keresve a legjobb forgatókönyvet arra, mit is kellett volna mondanunk?

És végül, de nem utolsó sorban van a saját idő, amit cél nélkül, szabadon, semmire és senki másra nem figyelve, csak a saját ritmusunkra, igényeinkre tekintettel tölthetünk el. Hogy mivel? Ami jól esik. A lényeg az, hogy olyasmit csinálhassunk, ami feltölt bennünket anélkül, hogy másokhoz kellene alkalmazkodnunk. Ezek a tevékenységek lehetnek teljesen passzívak – például, amikor csak nézünk ki a fejünkből, és hagyjuk szabadon áramolni a gondolatainkat, vagy csak ülünk egy kávézóban, és szemléljük a városi forgatagot -, de lehetnek fizikailag, vagy szellemileg aktív tevékenységek is, mint a sport, vagy az olvasás, sőt akár alkotó tevékenységek is – fotózás, írás, rajzolás, zenélés…stb.

 

 

Mi a helyes arány?

 

Egyáltalán nem mindegy, hogy ennek a négy szeletnek milyen az aránya az életünkben, mert mind a négynek fontos funkciója van. Ha hiányzik a feladat idő, értelmetlennek érezzük az életünket, és könnyen depresszióssá válhatunk. Ha túl sok a feladat idő, és kevés a zajló idő, nem jut elég lehetőség a velünk történtek érzelmi feldolgozására, és azt valószínűleg az alvásidőnk kárára tesszük majd, átvirrasztott, végig szorongott éjszakákkal fizetve meg a túlfeszített nappalokat. Ha nincsen intim idő, a meglévő kapcsolataink is leépülnek, tönkre mennek, hiszen ha a kapcsolat is feladattá válik, és nincs meg az a rendszeres élmény, hogy jó együtt lenni, akkor megette a fene az egészet. Saját idő hiányában viszont hamarosan becsavarodunk.

 

 

Te hogyan szeletelnéd fel az idősajtot?

Hajszolt vagy? Kérj segítséget! Forrás: parents.com
Hajszolt vagy? Kérj segítséget!
Forrás: parents.com

 

Ha valaki sosem tölthet el a saját kedvére és saját ritmusában szabadidőt, abban egy ponton túl kontrollálhatatlan feszültségek keletkezhetnek, amit aztán vagy maga, vagy a környezete ellen fordít.

Egy biztos, mindenkinek szüksége van mind a négy szeletre. Hogy mi az ideális arány a négy időtípus között? Mindenkinél más! Az az önismeret része, hogy tisztában legyünk azzal a szükségletünkkel is, hogy nekünk mennyi feladat időre, zajló időre, intim időre és saját időre van szükségünk. Ráadásul ez életszakaszonként változhat.

Lehet, hogy voltál olyan életszakaszban, amikor az időd java részét egy izgalmas kihívó munka tette ki, és ezzel boldog voltál. Lehet, hogy egy szerelem kérte az összes idődet és energiádat, vagy éppen gyereked született, és hirtelen minden időd az övé volt. Te most hogyan szeletelnéd fel legszívesebben az idősajtot?

A kiegyensúlyozott élet egyik alapfeltétele, hogy a lelki szükségleteinket figyelembe véve próbáljuk meg tudatosan alakítani a 4 időtípus arányát a hétköznapjainkban és a hétvégéken is. Kisgyerekes anyaként különösen kihívó eleinte a férjjel kettesben töltött intim idő, és a saját magunkra fordítható szabadidő biztosítása.

Noha néha úgy tűnik, ez egyenesen lehetetlen, valójában sokszor csak arról van szó, hogy ki kell lépnünk az addig használt gondolkodási paradigmákból, amikor erre a megoldhatatlannak tűnő problémára megoldást keresünk.

Segíthetek?

Várlak Téged is szeretettel a szeptember 28-án induló Változás és időkezelés Anyacsavar csoportban, ami segít kialakítanod minőségi szabad idősávokat a napjaidban/hetedben.

paizsdora_anyacsavar_alairas

EMAIL