Tervek a téli szünetre – anyáknak

Te tudod már hogyan fogsz feltöltődni a téli szünetben?

 

termalviz-telJa, hogy erre nem is gondoltál az előkészületek közepette?

Amióta kisgyerekeim vannak, minden hosszabb szünetet jó előre megtervezek, hogy garantáltan meglegyen a napi betevő saját töltődésem is, mert ha ezt nem teszem meg jó előre, spontán szinte biztos, hogy elmarad. Ez garantálja ugyanis, hogy a két hetes non-stop együttlétben meg tudom etetni az introvertált én-szeletemet is, és nem billenek ki a közepemből, aminek aztán elviselhetetlenné váló belső feszültség lesz az egyenes következménye, majd a családom felé türelmetlenség, elvágyódás és semmiségeken veszekedések.

 

A jó élet a jó hétköznapokból áll

teli-szunetAhhoz, hogy jól éljünk, szerintem az kell első sorban, hogy az egyszerű hétköznapjaink, a reggeleink, és a délutánjaink, a beszélgetéseink és az együttléteink, a közös étkezések és bevásárlások jó hangulatban teljesnek. Legyen elég (de ne túl sok) impulzus, legyen elég saját ritmusban töltött idő, legyen rendszeres pihenés és legyen sok kapcsolódás. Önmagunkhoz is, és egymáshoz is.

 

Ezért aztán több szempontból tervezem meg az egész család számára optimális szünetet ezeknek a szempontoknak a mentén:

 

Milyen gyerekprogramok legyenek?

 

Nekem nagy kedvencem a Minimatiné ajánlója, ahonnan sok ötletet nyertem már eddig is konkrét családi kulturális és kirándulós programokra. Idén is az ő ajánlóik segítségével tervezek előre a szünidőre.

 

mezeskalacsEzen kívül mindenképpen szervezünk vendégségeket a kicsiknek, ahol a barátaikkal játszhatnak a karácsonyra kapott új játékokkal.

 

Szívesen vonom be a gyerekeket az ünnepi előkészületek bármelyikébe, mert nekik szuper program a mézeskalács-sütés is, ami nekem a teendők listáján szerepel, így két legyet ütök egy csapásra.

 

Ezek a gyerekprogramok hogyan legyenek számomra is töltőek?

 

Ebben szőrös szívű vagyok, mert önző módon kiszelektálom azokat a programokat, amik halálra idegesítenek, vagy „feljavítom” őket felnőtt társasággal. Már komplett listát írtam magamnak azokból a barátaimból, akiknek hasonló korú gyerekei vannak, és el lehet velük menni közös programokra.

 

A vendégségnél szintén ügyelek arra, hogy inspiráló felnőtt társaság (is) legyen. Így bármilyen vendégség igazi win-win megoldás.

 

forralt-borElőfordul, hogy valójában felnőtt programra megyünk, mondjuk egy dizájn vásárra, ami nekem önmagában élmény, a gyerekeknek pedig élménnyé teszem azáltal, hogy hozhatják magukkal a kismotort, futóbringát, a tízórait a helyi büfében kapják, és megkeressük a gyereksarkot is, ami szerencsére manapság a legtöbb ilyen helyen alap.

 

 

Milyen felnőtt programok legyenek?

 

Konkrétan kikkel szeretnék találkozni önfeledten pár órára?

 

Nálam a top 10-ben az első helyeken van a férjem, akivel hiába lakom együtt, viszonylag kevés a nyugiban, kettesben eltöltött idő.

 

És itt vannak azok a régi jó barátok is, akik sajnos egyre többen és többen külföldön élnek, és ilyenkor, az ünnepek idején látogatnak haza.

 

 

Mivel jutalmazom meg magam, amire egész évben nem jutott időm?

 

Íme az én listám, amit szeretnék a közel 2 hetes szünidőbe belezsonglőrködni:

 

  • naploiras22 napos elvonulás a férjemmel sok alvással, sétálással, beszélgetéssel, és a szokásos év végi visszatekintéssel és évindító tervezéssel. Anyukámtól és apukámtól évek óta azt kérjük karácsonyra, hogy legyen 2 napunk, amikor a gyerekekkel ők vannak.
  • Fél nap anyukámnál együtt a gyerekekkel, amikor mindnyájan együtt vagyunk, és régi történeteket elevenítünk fel a családi legendáriumból. Ez hagyományosan karácsony másnapján van.
  • 23-án ünnep előtti idegbetegség helyett a zsúfolt és zsezsgő városban este beülni egy moziba barátokkal, mint régen, amikor még nem voltak gyerekeink.
  • Fél nap kettesben az egyik barátnőmmel egy termálfürdőben.
  • Január 1-én egész napos lencsézés, amikor fogadjuk a beeső barátokat az otthonunkban.
  • teli-futasNaplóírós sétálós kétórás fejkiszellőztetés egyedül.
  • Eljutni a kedvenc edzőm órájára, (ami az elmúlt hónapban nem sikerült).

 

És mi a Te listád?

 

És kik azok a családtagok és barátok, akiktől tudok a gyerekek felügyeletében segítséget kérni (akár karácsonyi ajándék gyanánt)?

 

Örömteli tervezgetést, és belefeledkezős közös programokat, valamint minden napra egy gondosan betervezett én-idő sávot kívánok minden kisgyerekes anyának és apának!

 

paizsdora_anyacsavar_alairas-300x1121

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.

EMAIL