Egy cukimami története

Karsai Judit1Karsai Judittal, a cukimamik alapítójával beszélgettünk az Anyacsavaron anyaságról, kihívásokról és megoldásokról. Ritkán találkozom ennyire kiegyensúlyozott, pozitív kisugárzású és elhivatott nővel. Judit boldog anya, és sikeres vállalkozó, akinek öröme telik a munkájában. Olvasd el, hogy csinálja!

Kerestem a lehetőségeket

Te is azok népes táborába tartozol, akik vidékről költöztek Budapestre. Ez milyen kihívásokat tartogatott számodra anyaként, és hogyan küzdöttél meg velük?

Amikor Budapestre költöztem magam mögött hagytam mindent: az otthonomat, a szeretteimet, és a barátaimat. Egyedül a páromra számíthattam, és magamra! Hamar felismertem azt a tényt, ha a négy fal közé szorulok, akkor „bekattanok”. Így megoldásokat kerestem. Elhatároztam, hogy a lányommal fogom feltérképezni Budapestet! Mindig azt gondoltam, hogy az anyasággal elveszíti az ember a szabadságát. Erre rácáfolok, ilyen szabadnak és boldognak soha nem érzetem magam, mint most! Miután segítség nélkül voltam, nem zárkóztam be, inkább kerestem azokat a lehetőségeket, amelyeket a lányommal együtt tudok csinálni, míg a férjem dolgozott. Ennek köszönhetően pedig sok csodálatos anyával ismerkedtem meg, akikkel barátságok szövődtek. Minden reggel Karsai Judit3megfogtam a babakocsit, és útnak indultam a lányommal, hogy megigyak egy kávét, vagy ellátogassak baba-mama klubokba. A házimunkát elvégeztem, amikor délben hazaértünk. Amíg ő aludt, én főztem, mostam, takarítottam. Megszerettem Budapestet, minden reggel,amikor útnak indultam,és a Duna-parton sétáltunk megcsodáltam Pestet, és szerencsés embernek tartottam magam, hogy itt élhetek. Vettem egy futóbabakocsit, és együtt futottunk a lányommal, ami szintén feltöltött: velem volt, és együtt sportoltunk. Mindig szántam időt magamra, miután a férjem hazaért.

Mindig is szükségem volt „én időre.”

Hogyan tudsz sikeresen működtetni egy vállalkozást kisgyerek mellett?

Karsai Judit2Próbálok egyfajta egyensúlyt teremteni az életemben. Ahhoz, hogy sok szeretetet tudjak adni a gyermekeimnek, ahhoz először nekem kell jól lenni lelkileg. Mindig is szükségem volt a gyermekeim mellett „én időre.” A magammal töltött elfoglaltsággal nem veszem el az időt a gyermekeimtől, hanem annál többet tudok nekik adni magamból. Nem sajnálom az időt a sportra, amely rengeteg energiával tölt fel, így sokszor éjszakába nyúlóan dolgozom. Amíg kicsik voltak, éjszaka dolgoztam. A cukimamik is számomra egy „énidő”, mert szeretem, és bár nagyon sok munka van benne, annál több energiát ad. A szenvedélyemmé vált a munkám, olyan mintha a 3. gyerekem lenne. Szerencsésnek tartom magam, hogy azt csinálhatom, amit valóban szeretek.

A négy fal közül válasszuk a sok programot

Kinek szól a Cukimamik, és mi volt a szándékod az oldal elindításával?

A cukimamik kismamáknak és anyukáknak szól elsősorban. Azt a pozitív értékrendet, amit én képviselek, szeretném eljuttatni minél több édesanya számára.  Beszélhetünk az anyaság nehéz dolgairól, sőt kell is beszélni róla, azonban a cukimamikon megjelenő cikkekben, nem a problémákra, annál inkább a megoldásra fektetem a hangsúlyt. A négy fal közül válasszuk a sok programot, járjunk piacra, kávézzunk, sétáljunk, mozogjunk! Erre próbálom felhívni az anyák figyelmét, hogy évekkel később egy gyönyörű emlék maradjon bennük. Mindig eszembe jut az a pillanat, amikor a fiam mellett éjszakáztam. Hajnal kettő volt, és kimentem a konyhába, és a fáradtságtól elkeseredetten fogtam a fejem. Arra gondoltam, hogy vajon hány anya van még ebben a pillanatban fent, aki ugyanarra gondol, mint én. Ez adott erőt, és megnyugvást, hogy fent maradjak vele, amíg el nem aludt. Hiszen ugyanazokkal a gondokkal küzdünk.

Hogyan méred a sikert? Mire vagy a legbüszkébb a munkádban?

cukibannerSzámomra az a legnagyobb siker, ha már van egyetlen olyan édesanya is, akinek tudtam segíteni a cukimamikon publikált cikkekkel. A legbüszkébb azokra a csodás emberekre, nőkre, anyákra vagyok, akik inspirálnak, hogy megírjam a bejegyzéseket, valamint arra, amikor érkezik egy levél a postafiókomba, amely arról szól, hogy a cukimamik egy pozitív anyáknak szóló oldal. Ez büszkeséggel tölt el, mert ilyenkor azt érzem, hogy valamit jól csinálok.
Hogy van időd saját magadra?

Az anyaság megtanított arra, hogy az idő a legdrágább kincsem, ezért csak arra fordítom, ami számomra jó, és pozitívan hat rám. Az egyik a sport, amire soha nem sajnálom az időt, a másik, amikor a barátaimmal havi egyszer kimozdulunk lazítani.

paizsdora_anyacsavar_alairas-300x112

 

 

EMAIL