Rendteremtés a káoszból kisgyerekes anyaként

Csányi Andi Rendteremtő portre-199x300Otthon nem tudsz pihenni, kikapcsolódni, mert bármerre nézel, csak feladatokat látsz? Nem tudod utolérni magad, állandó káosz van a lakásban, a fejedben, és sokszor a lelkedben is? Lelkifurdalásod van amiatt, hogy mersz támogatást kérni, és nem egyedül, szuperhősnő módjára oldasz meg minden problémát? Az Anyacsavaron Csányi Andreát a Rendteremtő bloggerét kérdeztük a saját anyává válásának tapasztalatáról, és arról, hogyan vált „hivatásos rendteremtővé”.

Az anyává válás milyen változásokat hozott az életedbe, és hogyan élted meg ezt az időszakot?

Dolgozó nőből anyává válni nagy változás volt számomra. Hiába éreztem úgy, hogy felkészült voltam az anyaságra, mégis sorra olyan problémákba ütköztem, amelyekkel elsőre nem tudtam mit kezdeni. Úgy éreztem csődöt mondtam anyaként, mert a síró gyermekemnek nem tudtam segíteni, elképzelésem sem volt, mi lehet a gond. Ugyanakkor felelős voltam azért az apróságért a kiságyban, tehát megoldást kellett keresnem. Két hónapba telt, de találtam. A szülést követő első évben állandó időzavarban voltam, nem volt stabil napi rutinunk, egyre nagyobb káosz uralkodott el a lakásban. Ez megint új dolog volt, nem voltam hozzászokva ilyen szétszórtsághoz. Azt mondják innen szép nyerni 🙂

Mi, vagy ki segített a legnehezebb helyzetekben?

Szerencsés voltam és vagyok, mert az édesanyámra több szempontból is számíthattam. Anyaként segített nekem rendbe tenni a lakást: hihetetlen élénk személyiség, mellette nehéz lazsálni. „Gyerünk, csináljuk, meglátod utána sokkal jobb lesz.” Jobb lett, mindig jobb lesz. Miközben pakoltunk és takarítottunk jókat beszélgettünk: Megkérdeztem, ő hogyan tartotta rendben mellettünk a lakást, mert mindig szép rend volt, és pihenni is volt ideje. Ez adott ötletet a saját napi rutinom kialakításában. Védőnőkét pedig a fiammal kapcsolatos problémák megoldásában volt a támaszom. A másik segítségem sok-sok önismereti könyv és honlap volt, ezek elgondolkoztattak, arra késztettek, hogy nézzek magamba. Papírt és tollat ragadtam, ötleteket jegyzeteltem, és válaszoltam a könyvekben szereplő kérdésekre.

Hogyan született meg a Rendteremtő?

A Rendteremtő annak a kezdeti mélyrepülésnek, és változásnak az utolsó lépése, amely az anyaságom első másfél évét jelentette. Amikor összeszedtem magam, elhatároztam, hogy indítok egy blogot, ahol megosztom más anyukákkal és nőkkel, mindazokat a dolgokat, amiket megtanultam a saját esetemből. Ötleteket, hogy hogyan lehet rendbe tenni a lakást, hogyan lehet napi rutint kialakítani, listákat írni.  A blogírás segített abban, hogy a megkezdett úton maradjak.

Mik voltak a főbb holtpontok a vállalkozás-indításnál, és mi segített kilábalni?

Visszagondolva azt mondhatom, hogy igazán komoly holtpontok nem voltak, a blogból nőtte ki magát a vállalkozás, szépen évről évre. A kisebb megrekedéseket inkább alkotói válságnak nevezném. Ilyenkor az extra pihenés segített, a kiszakadás a napi rutinból. Például szerdára szabadnapot csináltam, és elmentem wellnessezni.

Mit üzennél más kisgyerekes anyáknak, akik most nehéz időszakban vannak?

Ne dugjátok homokba a fejeteket, ha gond van! Tegyétek meg magatoknak azt a szívességet, hogy elfogadjátok a problémákat. Aztán keressetek egy biztos pontot, ami segít a problémamegoldásban, és a változások előidézésében. Lehet ez egy gondolat, egy szeretett személy, egy szakember. A fontos, hogy higgyetek benne, hogy biztosak legyetek benne, hogy támaszkodhattok rá. Aztán fogjatok hozzá a változtatáshoz, szépen lépésenként. Végül pedig egy mondat, amit én nagyon sokat ismételgettem: “Meg tudom csinálni!”

Szívesen olvasnál más, hozzád hasonló, és tőled különböző kisgyerekes anya tapasztalatairól, megküzdési stratégiáiról, bevált gyakorlatairól? Kattints ide!

 

EMAIL