Karrier VAGY család? Karrier ÉS család!

r-FINDING-WORK-LIFE-BALANCE-large570
Karrier ÉS család, forrás: Huffingtonpost

Mindegy, hogyan döntünk: vállalunk-e gyerekeket, vagy sem, alapítunk-e családot, vagy sem, építünk-e karriert, vagy sem, a döntésünkkel szembesítenek mások, a döntésünket megítélik mások. És nem csak mások, hanem saját magunk is.

A Jobline Női Karriernap egyik leginspirálóbb előadója Nevelős Orsolya Stefanie, a Siemens kommunikációs igazgatója volt, aki a harmadik gyerekével a 9. hónapban járva mondott néhány igazán gondolatébresztőt. Íme az Anyacsavar top 4 kedvenc gondolata:

  1. Gyerekkorunktól fogva állandóan olyan döntéseket kell hoznunk, – kezdve a sport és a szabadidős tevékenységek megválasztásától, az iskolaválasztáson át később a párválasztásig, a szakmai és családalapítást érintő választásokon át -, amelyek azután komoly hatással lesznek az életünkre. Minden döntésünknek ára van, és a legnehezebb a dologban az, hogy semelyik döntésen nincsen árcédula: sosem tudhatjuk előre, hogy a döntésünkért pontosan milyen árat kell majd fizetnünk hosszú távon. Ennek ellenére a döntésért a felelősség minket illet, és ha egy döntés nem bizonyult jónak, szerencsére élhetünk az újratervezés lehetőségével – természetesen annak a tudatában, hogy az is csak egy választás, aminek szintén ára van.
  2. A manapság divatos, széles körben elterjedt és rendkívül nyomasztó  „karrier VAGY
    Nevelős Orsolya Stefanie a Siemens kommunikációs igazgatója
    Nevelős Orsolya Stefanie a Siemens kommunikációs igazgatója

    család” megközelítést ideje lenne a meglévő tudásunk és tapasztalataink alapján felülírni. Ehhez érdemes rögtön a karrier és a család definíciójánál elkezdenünk a szemléletváltást. Mert mi is a sikeres karrier? Mindenkinek más, de általánosságban talán elmondhatjuk, hogy a sikeres karrier az, amikor a saját karrier-elvárásainknak meg tudtunk felelni. Ezzel szerencsére sokan vagyunk így, és mindenki sok jó példát találhat erre a saját környezetében. És mi a család? Talán ezt sem ártana újragondolni. A leglényegesebb talán annak a kihangsúlyozása, hogy gyerek nélkül is van családja a legtöbb embernek.

  3. Mindegy, hogyan döntünk: vállalunk-e gyerekeket, vagy sem, alapítunk-e családot, vagy sem, építünk-e karriert, vagy sem, a döntésünkkel szembesítenek mások, a döntésünket megítélik mások. És nem csak mások, hanem saját magunk is. Talán ezért is nagyon fontos az egészséges önértékelésen, önbecsülésen és önbizalmon alapuló tudatos döntéshozatal: ezek segítenek abban, hogy a döntéseink ára ne nyomasszon bennünket egész életünkben. És mi segít túllendülni a kezdeti félelmeken? A „csinálás”: kezdjünk bele, még ha nem is tökéletesek az első lépések, az első próbálkozások, mert az első apró sikerek hamar megjönnek, és azok erőt, energiát adnak a tovább lépéshez. Gyakorlat teszi a mestert!

Nagyon idekívánkozik Sheryl Sandberg: Dobd be magad! című könyvéből az egyik kedvenc idézetem: “A nők előtt tornyosuló akadályok nagy része a félelemben gyökerezik. Félünk, hogy nem szeretnek majd. Félünk, hogy rosszul döntünk. Félünk, hogy magunkra vonjuk az emberek haragját, kivívjuk környezetünk ellenszenvét. Félünk, hogy túlvállaljuk magunkat. Félünk, hogy belebukunk. Félünk, hogy ítélkeznek felettünk. És a félelmek netovábbja: félünk, hogy gyerekünknek rossz anyja, férjünknek rossz felesége, szüleinknek rossz gyereke leszünk.(…) Tegyétek fel magatoknak a nagy kérdést: “Mit tennék, ha nem félnék?” Ha pedig megvan a válasz, menjetek, és tegyétek meg!”

4.  A patriarchális társadalom uralkodó mintáit mi nők is erősíthetjük a saját viselkedésünkkel és hozzáállásunkkal, amikor nem élünk a meglévő lehetőségeinkkel, amikor nem állunk ki magunk mellett, amikor nem szánunk időt és energiát az igényeink és céljaink tudatosítására. És mi nők írhatjuk át ezeket a mintákat mikro szinten, a saját környezetünkben, saját magunkon kezdve a változtatást, lépésről lépésre.

Ehhez azonban folyamatos önreflexióra van szükség – és valljuk be, sokunknak ez az egyik legutolsó a napi feladatlistáján. Már ahhoz is nagy adag tudatosság kell, hogy valaki önmagára rendszeres minőségi időt szánjon. Ha valaki mégis így döntene, és inspirálóan hatnak rá mások példái, bevált gyakorlatai, ötletei, azt szívesen látjuk valamelyik Anyacsavar csoportban, ahol minden kisgyerekes nő professzionális coaching és tréning módszerekkel, biztonságos, meleg és támogató közegben érlelheti meg a saját igényeire, céljaira és körülményeire szabott egyéni megoldásait.

paizsdora_anyacsavar_alairas

 

 

 

EMAIL