Gyermekágyi terv többedik gyereknél – készülj tudatosan! II. rész

kistesó érkezikMár azt hitted rutinos szülő vagy a 2. gyerek érkezésekor, hiszen egyszer már végig csináltad a gyermekágyat? Vagy gyanút fogtál, amikor a barátaidtól azt hallottad, két gyerekkel a feladatok nem duplázódnak, hanem hatványozódnak? Mire érdemes készülni a többedik testvér születésekor? A cikk I. részét itt találod. Praktikus szempontok Lénárd Orsi dúla, mentálhigiénés szakember ötletei alapján azoknak, akik inkább a kellemes meglepetéseket szeretik…

A testvérekkel kapcsolatos feladatok megszervezése

Ez kemény dió tud lenni, és érdemes néhány dolgot előre végig gondolni:

• Ki viszi, hozza a bölcsiből, oviból, suliból a nagyobb gyereket?
• Ha iskolás, mikor és kivel tanul majd?
• A különóráit, a zsúrokat, egyéb programokat mikor és hogyan bonyolítjátok?
• A játszás, levegőzés, séta mikor és kivel történik majd?
• Ezeknél a kérdéseknél célszerű rögtön végig gondolni több alternatívát mozgósítható segítségre (akár vészhelyzet esetére is, amikor egy felnőttnek kétfelé, vagy kettőnek háromfelé kellene szakadnia mondjuk egy rozsdás szögbe lépés utáni baleseti sebészet látogatás alkalmával).
• Az esti fürdetéseket hogyan egyeztetitek össze? (Itt megjegyzem, hogy szerintem a kicsi fürödhet akár nap közben is, neki teljesen mindegy, mikor van a napi tisztálkodás, így felesleges estére tenni, és egy probléma meg is van oldva. De van, akinél kiválóan működik az együtt fürdetés is, ami egy közös családi programmá nőtte ki magát.)
• Az etetések, közös étkezések összehangolása, főleg, ha nálatok bevett rituálé a reggeli, vagy esttesók2i közös asztalhoz ülés, hiszen kétismeretlenes egyenlettel van dolgunk, két különböző igénnyel, ritmussal, amit egymáshoz és a ti szülői igényeitekhez is hozzá kell hangolni. Türelem rózsát terem!
• Fektetés, altatás felosztása (apával, esetleg nagyszülőkkel). Az egyedülálló nőknél, vagy ahol az apa nem bevonható gyakran hallok olyan megoldásokat, hogy amíg a csecsemőt ringatja, cicin altatja, közben a nagyobbiknak mesét olvas. Éljenek ezek a hős anyák!
• Rendrakás a gyerekszobában: mi egyszerűsíti? Gondolok itt az “ápol és eltakar” ikeás dobozokra például, ahová elég beszórni este a játékokat, hogy az éjszaka botorkálós útvonalakon elkerüljük a gyanútlan “legóbalépést” – akinek már megvan a tapasztalat, tudja, miről beszélek…
• Napirend összeállítása, feladatmegosztás lehetőségei a pároddal, és a nagyobb testvérekkel! Bizony, ne felejts el készülni ez utóbbi lehetőségre is, hiszen hihetetlen könnyebbség, ha a nagyobbik reggel hiszti nélkül készül el, és maga is részt vesz a teendőkben. Nálunk a 2 éves már önállóan kidobta a pelusát a szemetesbe, kivitte a holmiját a szennyesbe, és irigykedve figyelem az önállóan reggeliző és öltözködő hasonkorúak szüleit, hiszen ezek szerint még ezt is meg lehet a kicsit nagyobbaknak tanítani. A nagyobbak önállóságra neveléséhez sokat tudnak segíteni a Gyereketető ingyenesen letölthető anyagai, és a Plukkido társasjátéka, a Benefitto is.
• Forgatókönyv influenza szezonra, vagy bármilyen fertőző betegségre: amikor a kis bioterrorista nagytesók hozzák haza a bacikat a bölcsiből, oviból, Te pedig otthon figyelsz egy érzékeny immunrendszerrel, és egy pár hetes csecsemővel, akinek még egyáltalán nem fejlődött ki az immunrendszere. Megoldható-e a kicsik szeparálása úgy, hogy a beteg nagyobbik kapjon megfelelő törődést ebben a testileg és nyilván lelkileg is elesett állapotban?
• Együfektetéstt alszanak majd a testvérek, vagy külön? Ha együtt, mikortól és hogyan? Át kell ehhez rendezni a szobát? Hogy van ez tálalva a nagyobbiknak? És az, hogy a kicsi a szülőkkel alszik, amíg a nagy külön? Ebben a témában nagyon fontos a fokozatos felkészítés a változásra, és a nagy testvér bevonása, amibe csak lehet a zökkenőmentes váltás érdekében! Túsztárgyaló diplomaták előnyben…
• Hogyan tölt mindkét szülő minőségi időt minden gyerekkel? Ez megint csak olyan kérdés, amelyre a választ legkönnyebben egy tudatos heti tervezéssel tudjátok majd megadni. Ez lehet az együtt villamosozás és közben meseolvasás az oviba menet, egy közös bevásárlás, vagy főzés, ha az élmény a gyereknek, és nem igazán megoldható a közös, csak egy gyerekkel játszás, vagy külön program.

Általános (újra)racionalizálás többedik testvér érkezésekor

Érdemes végiggondolni egy családi kupaktanács keretében ezeket a témákat, kérdéseket még a baba érkezése előtt:

apa és gyerek• Mit intézhetünk el már a baba születése előtt? – Ide tartozik a babaszoba berendezése, átrendezése, a nagytesók lelki felkészítése, a gyermekágyi időszak háztartási feladatainak előrehozása, például napi meleg étel előre lefőzése, lefagyasztása. Ide tartozhat, ha például vállalkozó vagy, némi előre dolgozás, hogy ne hirtelen váljál elérhetetlenné az ügyfeleid számára, vagy akár egy helyettes munkatárs betanítása.
• Szükséges-e mosogatógép, szárítógép, nagyobb mélyhűtő beszerzése? Vagy bármilyen egyéb bútoré, akár kölcsönbe?
• Anyagilag hogyan fogjuk kigazdálkodni? Pár költséget biztosan nem lehet megúszni, de érdemes végig gondolni, mi az, amit lehet kölcsönbe kérni, elcserélni, esetleg barter keretében intézni a kezdeti – és későbbi – költségek csökkentése érdekében. Ajánlom még ebben a témában a Pénzügyi Őrangyal tanulmányát.
• Ki lesz az anyával az első hetekben? Állandó vagy alkalmi segítséget igényel-e? Ezt babávallehet, hogy előre nehéz elképzelni, ezért érdemes A és B tervvel készülni.
• Mi az, amit másra tudunk bízni? Itt biztosan fel fog merülni pár paradigmaváltó ötlet, amit korábban el sem tudtál volna képzelni. Például érdemes barterben gondolkodni más szülőkkel, és az úszóedzésre felváltva vinni 2-3 család csemetéit. A gyerekek imádni fogják, rátok pedig fele annyi feladat jut a kezdeti időhiányos életszakaszban.
• Kik tudnak segíteni, mikor és miben? Ha elkészítetted a támogatói hálót, akiknek a segítségére számítasz, időt kell szakítanod arra, hogy megbeszéld velük, pontosan miben is kéred a segítségüket, esetleg a leendő feladatokat együtt be is gyakorolhatjátok. Nálunk például a nagyobbik testvér bölcsibe fuvarozása ilyen, de akár a heti piaci nagybevásárlás lebonyolítása is.
• Mi az, amit a háztartási feladatok, vagy családi kötelezettségek közül feltétlenül el kell végezni majd ugyanúgy, mint eddig? Mi az, amit elég az eddigieknél ritkábban végezni? Nyilván ízlések és pofonok, de klasszikus idetartozó témák a lakásban tartott rend, tisztaság, napi főzés…stb. kérdése.
• Mi az, ami leegyszerűsíthető, átalakítható? Például lehet, hogy nem akarsz lemondani a rendszeres bevásárlásról, de átmenetileg tökéletesen megfelel, ha a napi piacozás helyett valamelyik on-line házhoz szállítós céggel intézed ezt hetente egyszer megspórolva az időt, fáradtságot.
• Melyik nap milyen tevékenységet végzünk? Érdemes végig gondolni, hogy a még mindig temérdek feladatot hogyan osztod el a hét napjaira úgy, hogy a család minden tagjának testi és lelki igényei kielégülhessenek legalább hellyel-közzel, beleértve a Tiédet is.

Sok sikert a tervek megvalósításához, és várom a bevált gyakorlatokról a tapasztalataitokat!

paizsdora_anyacsavar_alairas

EMAIL