“Nincs nehézség, csak tanulnivaló”

Az EcoBabyAnyacsavaron László Ágival, az EcoBaby ötletgazdájával és tulajdonosával beszélgettünk arról, mi egy kezdő vállalkozás sikerének a titka, és hogyan lehet kisgyerekes anyaként vállalkozást vezetni. Ági az EcoBaby-vel 2013-ban az Év Anyavállalata verseny szakmai díjazottja lett, és egy hónapja született meg a második babája.

Miért döntöttél úgy kisbabád születése után, hogy vállalkozásba fogsz?

Visszatekintve olyan természetesen, szinte magától alakult így a helyzet. Szükségem volt valamire, ami kibillent a mindennapi órarendszerű rutinból.  Az első gyerekem 10 hónapos volt, amikor azt éreztem, kellene valami  plusz, amitől kicsit másak, színesebbek lesznek a hétköznapok, valami, ami kizökkent abból az ördögi körből, hogy minden nap várom a délután 5 órát, hogy itthon legyen a férjem, és kicsit valami mással is foglalkozhassak. Szerencsésnek tartom magam, mert rátaláltunk egy csodálatos babahintára, amit szerettünk, nekünk bevált, és innen jött az ötlet, hogy ez talán másnak is tetszene. Online piactéren kezdtük el árulni a hintákat, aztán egy idő után úgy gondoltuk, érdemes lesz vállalkozást építeni köré. Érdemes volt!

…olvasni, tanulni, fejlődni…

Hogyan lett a kósza ötletből jól működő vállalkozás? Minek tulajdonítod a sikeres indulást?

Szinte minden vásárlónk megjegyzi, hogy az oldal kivitelezése miatt választ minket. Valahol itt látom az indulás sikerét: szívvel állítottam össze a legelső honlap verziót, és noha biztosan hibáztam is eleget, de bíztam benne. Minden vásárlót szívesen szolgálunk ki, úgy, ahogyan azt mi is szeretnénk, ez a kezdetek óta változatlan. És azóta is nagyon sokat tanulok, mert mindig változnak a trendek, hogy éppen mit, hogyan és mikor érdemes csinálni. Hiába csináljuk szívvel-lélekkel a vállalkozásunkat, ha nem találnak ránk a vásárlók, vagy ha nem tudjuk meggyőzni őket, hogy tényleg érdemes minket választaniuk. Ehhez nagyon sokat kell olvasni, tanulni, fejlődni. És fontos a napi kitartó munka, amit kisgyerekes anyaként a gyerekek alvásidejében, és sokszor azon túl is végzek azokban a lopott pár percekben, amíg éppen önállóan játszanak. A mindennapokat egy gyerekkel egyszerűbb volt megoldani, most, hogy már ketten vannak, kicsivel bonyolultabb a helyzet. A pici még sűrűn szopizik, nagyon igényli a közelségem, ezért most egy ideig csak a megrendelések kiszolgálása és a mindennapi kommunikáció fér bele a munkámba. Ha úgy alakul, hogy este 8-kor még nem csukódik le a szemem, akkor picit mással is foglalkozom, de az anyaság és a munka mellett feleségnek is meg kell maradnom. Minden nap más prioritások vannak, ezt követjük, és igyekszünk fenntartani az egyensúlyt az életterületek között.

Kik segítettek az indulásnál, és hogyan?

Én vagyok az ötletgazda, de nagyon sokat köszönhetek a férjemnek, aki nem csak bátorít és támogat napi szinten, de a döntések meghozatalában is mindig részt vesz, amivel nagyon sokat segít. Én egy született optimista vagyok, aki olykor talán túl merész, ő egy megfontoltabb, kockázatkerülőbb típus, amivel jól kiegészítjük egymást. A vállalkozás csak úgy tud működni, ha a magánélet is rendben van, kiegyensúlyozott. Ha a férjemmel kikapcsolódni szeretnénk, a családból mindig segít valaki vigyázni a picikre.

Voltak-e váratlan nehézségek, amelyekkel szembesültél?

Ilyenre nem emlékszem. Most az időbeosztásom alakul kicsit nehezebben, de tudom, hogy kialakul idővel, beletanulok. Nincs nehézség, csak tanulnivaló. Minden helyzetből levonom a következtetést, és megyek tovább.

…mindig legyen egy következő lépcső…

A sikeres vállalkozóvá válás folyamatában mik azok a tapasztalatok, amelyekre fontos tanulságokként tekintesz vissza?

Minden helyzet tanulságos, minden vásárlás más, minden megbízás más és minden nap másképp alakul.  Meggyőződtem arról is, mennyire fontosak az üzleti kapcsolatok. A vásárlóink és az együttműködő partnereink is szinte mind anyatársak, akikkel közös nyelvet beszélünk, és nagyon jó érzés, hogy tudom, kölcsönös a megértés, ha a gyerek felsír a háttérben. Úgy gondolom, hogy bátran kell elkezdeni az álmokat megvalósítani, és nem kell félni a kudarctól, mindenképp csak nyernivalónk van belőle, ha ezekre is, mint tanulságokra tekintünk.

Milyen hatással van a családi életetekre, párkapcsolatotokra az, hogy vállalkozásba fogtatok?

Jobban kell figyelnünk otthon egymásra, hogy ne minden szabadidőnket a vállalkozással töltsük. A feladatmegosztás közöttünk azonban nem változott: szerintem, ha nem lenne vállalkozásunk, a férjem akkor is segítene este fürdetni, akkor is játszana a gyerekekkel, és akkor is kivinné a nagyobbat a játszótérre néha, hogy megfürödjek, egyedül, csendben… Annyiban talán más az életünk, hogy elég sokat beszélünk arról, hogyan tovább, mi legyen a következő lépés a fejlődés felé, de ezek építő jellegű beszélgetések, és nyitva tartják a szemünket a világ felé.

Mit tanácsolnál más kisgyerekes anyáknak, akiknek van vállalkozási ötletük, de nem éreznek magukban kellő önbizalmat, hogy belevágjanak a megvalósításába?

Ha van ötlet, az már nagyon jó, mert nagyon sok ember csak annyit tud, hogy valamit kéne csinálni, mert nem elég a GYED, és a GYES – ők vannak többségben. Tehát az ötlet már nagy előny. Következő lépésben olvasnék, olvasnék és olvasnék, aztán elkezdeném a megvalósítást. Már nagyon sok ingyenes anyag is elérhető az induláshoz, megtanítják, hogy hogyan és mivel érdemes elindulni. Ez elég egy „anyás” kezdő vállalkozásnak, úgy gondolom. Egy biztos, tervezni kell, hogy mindig legyen egy következő lépcső, ahova fel lehet mászni és merni kell felmászni! Én belevágnék, ha még egyszer kezdhetném és ugyanezt, ugyanígy csinálnám. Ha csak száraz pénzt csinálni akarás vezérel bárkit is, nem hiszem, hogy nagy eredményt lehet elérni vele. Valahol a szívnek is helye van: az a jó, ha szeretjük, amit csinálunk.

EMAIL